News

Marcel Ciolacu forțează majorarea veniturilor. Rareș Bogdan vorbește de o creștere de 16% a pensiilor. Nicolae Ciucă: ”Să dovedim responsabilitate”. Update

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți că va încerca să îi convingă pe partenerii din coaliție că se impune majorarea salariului minim.
06.09.2022 | 14:39
Marcel Ciolacu forteaza majorarea veniturilor Rares Bogdan vorbeste de o crestere de 16 a pensiilor Nicolae Ciuca Sa dovedim responsabilitate Update
Marcel Ciolacu speră ca după discuțiile din coaliție, salariul minim și pensiile să fie majorate. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT
06-09-2022
15:01

Rareș Bogdan vorbește de o creștere de 16% a pensiilor. Nicolae Ciucă: ”Să nu ne jucăm cu așteptările românilor”

Premierul Nicolae Ciucă a avut o primă reacție după ce Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a declarat în urmă cu câteva zile că pensiile trebuie crescute cu 16% și nu cu 10% cât a propus PSD.

Șeful Executivului face un apel la responsabilitate și cere politicienilor să nu se joace cu așteptările românilor.

Pus să comenteze declarațiile colegului său de partid, Ciucă a răspuns: ”Se încadrează la o dispută la care trebuie să dovedim responsabilitate și să nu ne jucăm cu așteptările românilor”.

Propunerile prezentate de Marcel Ciolacu nu sunt noi. În urmă cu șase zile, PSD anunța că salariul minim și pensia minimă ar putea crește din 2023.

Marcel Ciolacu a fost temperat de Nicolae Ciucă

Totuși, prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat în aceeași zi că în coaliția de guvernare nu s-a discutat despre acest subiect. Anterior, premierul precizase că și el își dorește majorarea pensiilor și a salariilor, dar numai dacă o va permite bugetul statului.

ADVERTISEMENT

Important este că ambele partide au decis că trebuie să venim cu venituri suplimentare atât la pensionari şi, sper eu, să avem discuţii cu mediul de afaceri şi să mărim salariul minim pe economie la 3.000 lei.

Este normal şi acest lucru. O treime dintre românii angajaţi în zona privată se încadrează la salariul minim. Vorbim de peste 1,5 milioane de români. Necesitatea măririi salariului minim este evidentă.

ADVERTISEMENT

Mergem cu aceste propuneri în coaliţie şi acolo vedem. Sunt anumite propuneri şi le vom discuta în coaliţie astfel încât toţi românii să depăşească această criză cât mai uşor”, a declarat Marcel Ciolacu.

Avertismentele economiștilor

În acest context, jurnaliștii FANATIK au consultat mai mulți economiști la începutul lunii septembrie. Concluzia acestora: noul val de scumpiri, efectul măsurilor PSD de majorare a salariului minim și a taxelor din energie.

ADVERTISEMENT

Altfel, amintim că Marcel Ciolacu a mai spus marți că serviciile publice, bisericile şi Metrorex trebuie să beneficieze de plafonarea şi compensarea preţurilor la energie. În acest sens, el a promis că va propune în Parlament amendarea ordonanţei aprobate zilele trecute de Guvernul României.

De asemenea, liderul social-democraților a dat exemplul serviciilor publice de transport public, care trebuie să beneficieze de prevederile ordonanţei. Cel care ocupă și funcția de președinte al Camerei Deputaților a mai subliniat că amendarea acesteia este o prioritate în această sesiune parlamentară.

ADVERTISEMENT

Preşedintele PSD a mai că România poate trece mai uşor peste crizele economicen datorită investiţiilor din prezent. În acest sens, el a dat exemplu valoarea contractelor semnate în mandatul ministrului transporturilor, Sorin Grindeanu: 4,7 miliarde euro.

ADVERTISEMENT