Premierul Marcel Ciolacu i-a transmis un mesaj de susținere neașteptat ministrului energiei, Sebastian Burduja. Oficialul a fost ținta mai multor atacuri din partea ONG-urilor și formațiunilor politice, în special pe tema forajului din Marea Neagră. În acest context, premierul României l-a încurajat pe Burduja să continue proiectul Neptun Deep, folosind chiar o expresie inspirată de la președintele american Donald Trump: „Drill, Sebi, drill!”.
Ciolacu a declarat, la începutul ședinței de guvern, că atacurile nu sunt întâmplătoare, în contextul în care România a început exploatarea resurselor de gaze din perimetrul Neptun Deep, un pas strategic care, spune premierul, deranjează anumite interese.
„Zilele acestea a început forajul în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Vom fi printre cei mai mari producători de gaze naturale din Uniunea Europeană. Normal că deranjăm!”, a spus Ciolacu, acuzând ONG-urile „lui Soros” și partide care „fac jocul Rusiei”.
Sebastian Burduja s-a aflat în centrul atenției după ce OMV Petrom și Romgaz au anunțat începerea forajului la 160 km de țărm, în zăcămintele Pelican Sud și Domino. Primele extracții sunt estimate pentru anul 2027, iar oficialii susțin că proiectul va dubla producția de gaze a României.
Cu toate acestea, ministrul a devenit ținta unor critici din ce în ce mai dure. Replica lui Burduja nu a întârziat: „E semn că facem treabă bună, iar asta deranjează”. Politicianul a transmis că proiectele din Energie vor continua fără oprire, pentru că „în joc sunt securitatea și competitivitatea României”.
Recent, AUR a anunțat miercuri că a depus în Senat o moțiune simplă împotriva lui Sebastian Burduja. Intitulată „Ministrul energiei – un lider fără direcție, între promisiuni verzi și realități gri”, moțiunea este semnată de 45 de parlamentari AUR, S.O.S. România și POT și va fi dezbătută luni în plen. Inițiatorii cer demisia ministrului și îl acuză de lipsă de strategie, inconsecvență, lipsă de transparență și cheltuirea haotică a fondurilor publice.
Senatorii susțin că Burduja nu are viziune și că a eșuat în dezvoltarea sistemului energetic. Printre reproșuri se numără lipsa investițiilor strategice, gestionarea defectuoasă a fondurilor europene, importuri de gaze la prețuri mari, dar și o serie de declarații contradictorii legate de tranziția energetică.
Dacă în prima parte a mandatului vorbea despre energie verde, în ianuarie 2025 Burduja a anunțat că „terapia șoc verde trebuie să înceteze”, fără să explice clar ce presupune așa-numitul „Smart Deal” propus ca alternativă la Green Deal. De asemenea, politicienii susțin că Sebastian Burduja nu are o politică coerentă, dar și că România are printre cele mai mari prețuri la electricitate din UE, chiar dacă este bogată în resurse energetice.
„România nu își permite să plătească prețul greșelilor sale. Pentru toate motivele expuse mai sus, vă solicităm demisia ministrului energiei”, se arată în finalul moțiunii.