Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control la CSA Steaua pe 20 iulie 2023, dezamăgit că FCSB nu a fost lăsată să joace în Ghencea derby-ul cu Dinamo.
Potrivit Libertatea, premierul a primit pe 5 ianuarie 2024 concluziile preliminare ale verificărilor efectuate de Corpul de Control. Sursa citată menționează pe surse că Marcel Ciolacu nu este mulțumit și consideră că s-a făcut o analiză superficială.
”Premierul are concluziile preliminare ale raportului Corpului de Control și nu este mulțumit. La Steaua au verificat doar ceva punctual, ceea ce nu l-a încântat”, au precizat surse citate de Libertatea.
În cele din urmă, Marcel Ciolacu l-a demis pe șeful Corpului de Control al premierului, Silviu Barbu. În locul său a fost numit Adrian Nicușor Nica, fost manager la Hidroelectrica și fost membru în CA-ul CFR, anunță newsbucuresti.ro.
Decizia de eliberare din funcție a lui Silviu-Gabriel Barbu a fost publicată în Monitorul Oficial.
Contactat de FANATIK, Silviu Barbu a precizat că nu a fost demis, iar eliberarea din funcție s-a făcut la cererea sa:
”Nu este reală informația respectivă, este o speculație fără suport, mai ales pentru că acel control s-a încheiat de mai multe luni! Evident nereal! Documentele ilustrează complet altceva! Eliberarea din funcție este la cerere, după cum se vede din însăși decizia domnului Prim Ministru”.
În iulie 2023, când a trimis Corpul de Control la CSA Steaua pentru a investiga motivele pentru care FCSB a fost refuzată să joace derby-ul cu Dinamo pe stadionul din Ghencea, premierul Marcel Ciolacu anunța că își dorește un raport detaliat al negocierilor dintre CSA Steaua și FCSB pentru închirierea arenei Steaua.
La vremea respectivă, Gigi Becali a declarat, pentru FANATIK, că a acceptat toate clauzele celor de la CSA Steaua pentru închirierea arenei Ghencea. De cealaltă parte, Florin Talpan a susținut că patronul FCSB nu a îndeplinit condițiile necesare, astfel, contractul nu a fost semnat.
Juristul CSA Steaua, Florin Talpan a pus pe listă o serie de condiții pentru ca FCSB să revină în Ghencea. Acesta a vrut Gigi Becali să dea un comunicat prin care să susțină că echipa sa nu este continuatoarea Stelei.
În cele din urmă, confruntarea dintre FCSB şi Dinamo s-a disputa pe stadionul “Arcul de Triumf”, iar premierul Marcel Ciolacu a fost prezent în tribune.
După acel episod, FCSB a reușit să joace pe stadionul Steaua meciul de campionat cu CFR Cluj, scor 1-0.
Corpul de Control al prim-ministrului a publicat pe site-ul Guvernului ”Sinteza acțiunii de control efectuată la Clubul Sportiv al Armatei Steaua”.
Comunicatul integral:
”Corpul de control al prim-ministrului a efectuat o acțiune de control la Clubul Sportiv al Armatei „STEAUA” („CSA Steaua”), în urma căreia au rezultat următoarele concluzii:
A. Existența unui cadru normativ general (HG) lacunar în ceea ce privește administrarea Complexului Sportiv Steaua și a Stadionului Steaua-Ghencea
A.2. Cadrul normativ intern MApN, incomplet, lapidar:
În concluzie, statutul juridic actual al Complexului Sportiv Steaua (și al Stadionului Steaua-Ghencea), respectiv cel de bun proprietatea publică a statului în administrarea MApN, în contextul unui cadru normativ lacunar, a reprezentat și reprezintă în continuare o dificultate majoră în exploatarea acestui bun prin punerea la dispoziție către terți pe baza unor tarife, pentru asigurarea unei utilități cu consecințe economice mai eficiente și pentru o arie mult mai largă de beneficiari. Decizia lărgirii ariei de utilitate este una de oportunitate, aparținând conducerii MApN.
B) Aspecte privind conduita echipei de negociere constituită la nivelul CSA Steaua
Conduita echipei de negociere din cadrul CSA Steaua nu a încălcat dispoziții legale sau regulamentare incidente activității sale, dar în lipsa unui cadru normativ transparent, subsecvent Legii nr. 69/2000 completată prin Legea nr.35/2023, adoptarea unor decizii la nivelul CSA Steaua, cu privire la forma contractului prin care se asigură punerea la dispoziție a stadionului Steaua, generează riscul unor aprecieri de natură subiectivă, cât și riscul de a crea o percepție publică negativă cu privire la folosința bunurilor din patrimoniul Statului Român (prin CSA Steaua) prin utilizarea unor criterii de natură subiectivă.
Decizia echipei de negociere privind solicitarea exclusivă a poliței de asigurare, având în vedere lipsa unui cadru normativ care să reglementeze expres acest aspect, a fost bazată pe considerente de oportunitate și prevenire a riscurilor inerente desfășurării unui astfel de eveniment sportiv.
C) Aspectele privind conduita unui angajat al CSA Steaua, persoană ce nu a avut atribuții formale în această activitate și care, potrivit susținerii uneia dintre părțile implicate în negociere, a încercat să influențeze în mod direct, pe perioada derulării negocierii, trebuie analizate și evaluate la nivelul entității verificate și a ministerului tutelar, având în vedere că toate competențele privind o eventuală cercetare disciplinară aparțin exclusiv acestor instituții.
Pentru remedierea deficiențelor constatate, CCPM a formulat propuneri și recomandări a căror implementare este monitorizată în cadrul acțiunilor de evaluare postcontrol”.