Sport

Marcel Ciolacu l-a demis pe șeful Corpului de Control. Legătura cu CSA Steaua

Premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe șeful Corpului de Control al prim-ministrului, Silviu Barbu, nemulțumit de rezultatele controalelor la CSA Steaua, dar și la Poșta Română.
11.01.2024 | 14:16
Marcel Ciolacu la demis pe seful Corpului de Control Legatura cu CSA Steaua
Premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe șeful Corpului de Control al premierului, Silviu Barbu, nemulțumit de rezultatele controalelor la CSA Steaua
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control la CSA Steaua pe 20 iulie 2023, dezamăgit că FCSB nu a fost lăsată să joace în Ghencea derby-ul cu Dinamo.

Marcel Ciolacu l-a demis pe șeful Corpului de Control, nemulțumit de verificările la CSA Steaua

Potrivit Libertatea, premierul a primit pe 5 ianuarie 2024 concluziile preliminare ale verificărilor efectuate de Corpul de Control. Sursa citată menționează pe surse că Marcel Ciolacu nu este mulțumit și consideră că s-a făcut o analiză superficială.

ADVERTISEMENT

”Premierul are concluziile preliminare ale raportului Corpului de Control și nu este mulțumit. La Steaua au verificat doar ceva punctual, ceea ce nu l-a încântat”, au precizat surse citate de Libertatea.

În cele din urmă, Marcel Ciolacu l-a demis pe șeful Corpului de Control al premierului, Silviu Barbu. În locul său a fost numit Adrian Nicușor Nica, fost manager la Hidroelectrica și fost membru în CA-ul CFR, anunță newsbucuresti.ro.

ADVERTISEMENT

Decizia de eliberare din funcție a lui Silviu-Gabriel Barbu a fost publicată în Monitorul Oficial.

Fostul șef al Corpului de Control, răspuns pentru FANATIK: ”Este o speculație fără suport”

Contactat de FANATIK, Silviu Barbu a precizat că nu a fost demis, iar eliberarea din funcție s-a făcut la cererea sa:

ADVERTISEMENT

”Nu este reală informația respectivă, este o speculație fără suport, mai ales pentru că acel control s-a încheiat de mai multe luni! Evident nereal! Documentele ilustrează complet altceva! Eliberarea din funcție este la cerere, după cum se vede din însăși decizia domnului Prim Ministru”.

Silviu Barbu

 

Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control la CSA Steaua în iulie 2023

În iulie 2023, când a trimis Corpul de Control la CSA Steaua pentru a investiga motivele pentru care FCSB a fost refuzată să joace derby-ul cu Dinamo pe stadionul din Ghencea, premierul Marcel Ciolacu anunța că își dorește un raport detaliat al negocierilor dintre CSA Steaua și FCSB pentru închirierea arenei Steaua.

ADVERTISEMENT

La vremea respectivă, Gigi Becali a declarat, pentru FANATIK, că a acceptat toate clauzele celor de la CSA Steaua pentru închirierea arenei Ghencea. De cealaltă parte, Florin Talpan a susținut că patronul FCSB nu a îndeplinit condițiile necesare, astfel, contractul nu a fost semnat.

Juristul CSA Steaua, Florin Talpan a pus pe listă o serie de condiții pentru ca FCSB să revină în Ghencea. Acesta a vrut Gigi Becali să dea un comunicat prin care să susțină că echipa sa nu este continuatoarea Stelei.

În cele din urmă, confruntarea dintre FCSB şi Dinamo s-a disputa pe stadionul “Arcul de Triumf”, iar premierul Marcel Ciolacu a fost prezent în tribune.

După acel episod, FCSB a reușit să joace pe stadionul Steaua meciul de campionat cu CFR Cluj, scor 1-0.

Concluziile verificărilor făcute de Corpul de Control la CSA Steaua

Corpul de Control al prim-ministrului a publicat pe site-ul Guvernului ”Sinteza acțiunii de control efectuată la Clubul Sportiv al Armatei Steaua”.

Comunicatul integral:

”Corpul de control al prim-ministrului a efectuat o acțiune de control la Clubul Sportiv al Armatei „STEAUA” („CSA Steaua”), în urma căreia au rezultat următoarele concluzii:

A. Existența unui cadru normativ general (HG) lacunar în ceea ce privește administrarea Complexului Sportiv Steaua și a Stadionului Steaua-Ghencea

  • A.1. Inexistența hotărârilor de Guvern de aplicare a Codului administrativ și Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000:
  • lipsă hotărâre a Guvernului României, la inițiativa Ministerului Apărării Naționale (MApN), în calitatea sa de administrator al Complexului Sportiv Steaua, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, care să asigure respectarea condițiilor stabilite prin cadrul primar invocat anterior pentru închirierea imobilului/imobilelor proprietate publică, constituite din infrastructura sportivă aflată la această dată în administrarea
    MApN;
  • lipsă hotărâre a Guvernului României, la inițiativa Agenției Naționale pentru Sport, având vocație de cadru legal secundar impus prin prevederile Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, materializat printr-un regulament de exercitare a dreptului de a pune la dispoziție baze sportive care fac parte din domeniul public sau privat al statului și care sunt administrate de entități din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, drept stabilit odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 35/2023, respectiv începând cu data de 11.02.2023

A.2. Cadrul normativ intern MApN, incomplet, lapidar:

  • A.1.1. MApN a derulat demersuri, nefinalizate până la data încheierii controlului, în vederea dezvoltării propriului cadru de reglementare a modalității de încheiere a  actelor juridice cu privire la punerea la dispoziție a Stadionului Steaua-Ghencea pe baza unor tarife.
  • A.1.2. Reglementările interne emise la nivelul MApN (respectiv adaptarea acestora) nu au fost corelate/armonizate cu cadrul legal general aplicabil exercitării dreptului de administrare asupra bunurilor aflate în domeniul public al statului (Stadionul Steaua-Ghencea, în speță), astfel că, s-a creat premisa unor confuzii în privința prerogativelor ce pot fi exercitate în mod nemijlocit de către administratorul complexului sportiv (MApN), desemnat în baza HG nr. 128/2003 și a prerogativelor ce pot fi exercitate prin intermediul instituției subordonate față de ministrul apărării naționale, anume CSA Steaua, în baza Regulamentului de organizare și funcționare, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. 115/2013, cu modificările și completările ulterioare.

În concluzie, statutul juridic actual al Complexului Sportiv Steaua (și al Stadionului Steaua-Ghencea), respectiv cel de bun proprietatea publică a statului în administrarea MApN, în contextul unui cadru normativ lacunar, a reprezentat și reprezintă în continuare o dificultate majoră în exploatarea acestui bun prin punerea la dispoziție către terți pe baza unor tarife, pentru asigurarea unei utilități cu consecințe economice mai eficiente și pentru o arie mult mai largă de beneficiari. Decizia lărgirii ariei de utilitate este una de oportunitate, aparținând conducerii MApN.

B) Aspecte privind conduita echipei de negociere constituită la nivelul CSA Steaua

Conduita echipei de negociere din cadrul CSA Steaua nu a încălcat dispoziții legale sau regulamentare incidente activității sale, dar în lipsa unui cadru normativ transparent, subsecvent Legii nr. 69/2000 completată prin Legea nr.35/2023, adoptarea unor decizii la nivelul CSA Steaua, cu privire la forma contractului prin care se asigură punerea la dispoziție a stadionului Steaua, generează riscul unor aprecieri de natură subiectivă, cât și riscul de a crea o percepție publică negativă cu privire la folosința bunurilor din patrimoniul Statului Român (prin CSA Steaua) prin utilizarea unor criterii de natură subiectivă.

Decizia echipei de negociere privind solicitarea exclusivă a poliței de asigurare, având în vedere lipsa unui cadru normativ care să reglementeze expres acest aspect, a fost bazată pe considerente de oportunitate și prevenire a riscurilor inerente desfășurării unui astfel de eveniment sportiv.

C) Aspectele privind conduita unui angajat al CSA Steaua, persoană ce nu a avut atribuții formale în această activitate și care, potrivit susținerii uneia dintre părțile implicate în negociere, a încercat să influențeze în mod direct, pe perioada derulării negocierii, trebuie analizate și evaluate la nivelul entității verificate și a ministerului tutelar, având în vedere că toate competențele privind o eventuală cercetare disciplinară aparțin exclusiv acestor instituții.

Pentru remedierea deficiențelor constatate, CCPM a formulat propuneri și recomandări a căror implementare este monitorizată în cadrul acțiunilor de evaluare postcontrol”.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Și-a luat bagajele și a plecat: decizia lui Radu Drăgușin, la o lună...
Și-a luat bagajele și a plecat: decizia lui Radu Drăgușin, la o lună de la transferul la Tottenham
Medic român, anchetat în UK pentru ce le făcea băieților în cabinet, pentru...
Medic român, anchetat în UK pentru ce le făcea băieților în cabinet, pentru „plăceri sexuale”. Acum lucrează în România
Un activist rus susține că Alexei Navalny a fost ucis cu o tehnică...
Un activist rus susține că Alexei Navalny a fost ucis cu o tehnică KGB: „Se întâmplă în câteva secunde, dacă agentul e unul experimentat”
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
Bătrâna de 85 de ani care a provocat un accident cu 3 morţi...
Bătrâna de 85 de ani care a provocat un accident cu 3 morţi în 2019, condamnată
„Nu vă puneți iPhone-ul într-o pungă de orez”: avertismentul oficial de la Apple....
„Nu vă puneți iPhone-ul într-o pungă de orez”: avertismentul oficial de la Apple. Ce ar trebui să faceți dacă se udă telefonul, de fapt?
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt...
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt pe bărbații care l-au omagiat pe opozant
Scandal uriaș la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a întrebat dacă una dintre...
Scandal uriaș la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a întrebat dacă una dintre victime este în sală. Reacția imeediată a tatălui
Ultimele informații despre Ioana Băsescu. Ce se întâmplă, de fapt, cu fiica fostului...
Ultimele informații despre Ioana Băsescu. Ce se întâmplă, de fapt, cu fiica fostului președinte
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Andreea Mantea, anunţ cu ochii în lacrimi: „Cât să stau să plâng, cât...
Andreea Mantea, anunţ cu ochii în lacrimi: „Cât să stau să plâng, cât să stau să sufăr? Trebuia să-mi văd de viață”
Toată sala a încremenit la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a verificat dacă...
Toată sala a încremenit la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a verificat dacă e prezent și studentul ucis în accidentul de la 2 Mai
De ce ușa de la baie trebuie ținută închisă mereu? Explicația la care...
De ce ușa de la baie trebuie ținută închisă mereu? Explicația la care nimeni nu se aștepta