News

Marcel Ciolacu, lobby pentru modificarea Constituției. Ce a spus despre atributele preşedintelui

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți că în prezent se impune modificarea Constituției. Totodată, el a spus că nu sprijnă modificarea atributelor preşedintelui României.
10.05.2022 | 14:08
Marcel Ciolacu lobby pentru modificarea Constitutiei Ce a spus despre atributele presedintelui
Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis. Foto: hepta.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu susține că modificarea Constituției se poate face mai ales în contextul majorității parlamentare. Când a fost întrebat dacă apelul legislativ are legătură și cu modificarea atributelor președintelui României, social-democratul a fost foarte clar.

Marcel Ciolacu susține că modificarea Constituției trebuie făcută cât mai repede

Nu, eu nu consider că trebuie modificate atribute de la preşedinte”, a spus Ciolacu în cadrul dialogului purtat marți dimineața cu jurnaliștii. Mai departe, cel care ocupă și funcția de președinte al Camerei Deputaților a explicat care ar fi următorul pas pentru noua Constituție.

ADVERTISEMENT

Sunt ferm convins că nici eu, nici dumneavoastră nu modificăm Constituţia astăzi. Este un demers care trebuie pornit repede. Eu astăzi am făcut un anunţ că ar fi cazul să pornim acest demers, ţinând cont şi de majoritatea pe care o avem.

Cred că corect ar trebui constituită o comisie specială şi de la Cameră, şi de la Senat, cum se face acum, şi cu legile siguranţei naţionale, şi acolo trebuie pornit acest demers”, a completat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acesta a subliniat că acest proces amplu are nevoie de o dezbatere în Parlament, cu toate instituţiile. ”Dar, de obicei când ai majorităţi atât de consistente, cum există această coaliţie cu o asemenea majoritate în Parlament, îţi propui şi lucruri mai îndrăzneţe şi mai măreţe.

Sunt multe (n.r. – modificări). Ştiţi foarte bine că a mai existat o dată o încercare de modificare a Constituţiei. Presupun că trebuie pornit de la acele dezbateri. Nu trebuie nimic. Nu ceva anume… Dar societatea se modernizează. Provocările sunt, după cum vedem, cu totul altele.

ADVERTISEMENT

Cred că nimeni nu se mai aştepta în Europa să avem de a face un război şi atunci trebuie privite toate unghiurile. Şi sunt ferm convins că vor fi mai multe opinii”, a mai precizat președintele PSD.

Legea de revizuire a Constituţiei și referendumul din 2003

Marcel Ciolacu s-a referit la Legea de revizuire a Constituţiei României nr. 429/2003. Conform presidency.ro, ea a fost aprobată prin referendumul naţional din 18-19 octombrie 2003 şi a intrat în vigoare la data de 29 octombrie 2003.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, Constituţia României, în forma iniţială, a fost adoptată în şedinţa Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991. Mai departe, ea a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 233 din 21 noiembrie 1991 şi a intrat în vigoare în urma aprobării ei prin referendumul naţional din 8 decembrie 1991.

Președintele PSD a fost întrebat de jurnaliști cum comentează subiectul despre intonarea imnului la meciul de hochei la care a asistat și ministrul mediului, Tanczos Barna. Declarațiile complete pot fi citite aici. Altfel, liderul social-democraților l-a criticat dur pe primarul Capitalei, Nicușor Dan, căruia i-a recomandat că ar fi mai bine dacă ar demisiona.

 

ADVERTISEMENT