Alegeri 2024

Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Independenței SUA. „Contăm pe sprijinul american pentru accederea la programul Visa Waiver”

Marcel Ciolacu, declarații de Ziua Independenței Americii. „Contăm pe sprijinul SUA pentru Visa Waiver și aderarea la OCDE”
03.07.2024 | 20:44
Marcel Ciolacu mesaj de Ziua Independentei SUA Contam pe sprijinul american pentru accederea la programul Visa Waiver
Premierul a spus că își dorește ca SUA să ajungă în topul investitorilor străini în România / Foto: captură, Facebook
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a subliniat, miercuri, la recepția organizată de Ambasada SUA cu prilejul Zilei Independenței, importanța parteneriatului strategic dintre Washington și București, în cadrul căruia cooperarea economică bilaterală este „un pilon major”.

„Încrederea și respectul” de care se bucură SUA în România

Premierul Marcel Ciolacu a participat, miercuri, la recepția organizată cu prilejul Zilei Independenței Statelor Unite ale Americii de Ambasada SUA în România. Liderul PSD a subliniat „încrederea și respectul” de care se bucură SUA în România, mai ales prin prisma securității oferite de parteneriatul strategic pe care țara noastră îl are cu Washingtonul.

ADVERTISEMENT

„Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră, cu ocazia celebrării celei de-a 248-a aniversări a Zilei Independenţei Statelor Unite ale Americii, şi voi începe prin a vă transmite, doamnă ambasador, felicitările mele şi ale Cabinetului pe care am onoarea să îl conduc. La nivelul societăţii româneşti există un grad ridicat de încredere şi respect faţă de Statele Unite. Şi cred că acest lucru se datorează în primul rând faptului că securitatea cetăţenilor noştri este asigurată în mod direct prin Parteneriatul Strategic pe care îl avem cu SUA”, a declarat Marcel Ciolacu.

Împărtășirea valorilor comune

Împărtășirea valorilor democrației, sprijinul oferit de România pentru SUA în privința combaterii terorismului, sprijinul american pentru procesul de aderare al țării noastre la OCDE, angajamentul bilateral pentru Ucraina și apartenența comună la NATO sunt tot atâtea atribute care consolidează relația România-SUA.

ADVERTISEMENT

„Este o relaţie întărită de ajutorul României pentru eforturile SUA pe linia combaterii terorismului, de sprijinul acordat de Statele Unite pentru procesul de aderare la OCDE, precum şi de apartenenţa noastră comună la NATO şi de angajamentul bilateral clar în sprijinul Ucrainei”, a spus Marcel Ciolacu.

Creștere cu investiții americane

Premierul s-a referit și la importanța cooperării economice bilaterale, subliniind prezența crescută a companiilor americane în România, unde există „un mediu de afaceri ofertant”„Este cunoscut faptul că România datorează, în parte, propria creştere economică investiţiilor americane, prin transferul de tehnologie şi cunoaştere realizate. Tot aşa, companiile americane prezente în România datorează o importantă parte a profiturilor lor personalului bine pregătit şi mediului de afaceri ofertant din România. Este reprezentativ, în acest sens, faptul că, atât numărul de angajaţi, cât şi profiturile companiilor americane cu investiţii în România, s-au dublat în ultimul deceniu”, a spus liderul PSD.

ADVERTISEMENT

Cooperarea economică, „un pilon” al parteneriatului strategic

Anul trecut, a spus Ciolacu, valoarea comerțului bilateral a ajuns la pestet 5,3 miliarde de dolari, apreciind că „cooperarea economică bilaterală reprezintă un pilon major al Parteneriatului nostru Strategic, un pilon care şi-a demonstrat importanţa pentru ambele părţi, dar al cărui potenţial este departe de a fi atins”. Marcel Ciolacu a mai spus că își dorește ca în următorii ani, SUA să devină investitor străin de top în România și primul parter comercial al țării din afara granițelor Europei.

„Este loc de creştere şi sperăm ca Statele Unite să ajungă, în anii următori, cel puţin pe unul dintre primele trei locuri în topul investitorilor străini, şi pe primul loc între partenerii noştri comerciali din afara Europei. În acest sens, acţionăm deja pentru ca proiectele de anvergură pe care urmează să le implementăm împreună – şi mă refer aici mai ales la Proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, respectiv, la proiectul Centralei SMR de la Doiceşti – să deschidă noi orizonturi de cooperare la nivel regional”, a subliniat premierul.

ADVERTISEMENT

Colaborare în industria cinematografică

Marcel Ciolacu s-a referit și la declarațiile ambasadoarei SUA la București, Kathleen Kavalec, care a spus că „este firesc” ca producătorii americani din industria cinematografică să colaboreze cu industria românească de film, în contextul în care, a subliniat ea, „ca aliați și parteneri, Statele Unite și România cooperează în multe domenii, inclusiv economie și cultură. Pentru recepția din acest an de Ziua Independenței, am ales să sărbătorim cooperarea noastră în lumea filmului, un mijloc de a ne împărtăși poveștile, visele și valorile”. „Potenţialul acestei industrii de a contribui la creşterea economică a României dar, mai ales, de a întări imaginea României la nivelul publicului american şi mondial trebuie să fie valorificat”, a spus Ciolacu.

„Contăm pe sprijinul SUA pentru obiectivul Visa Waiver”

„România este un stat în continuă creştere şi transformare. Este un stat profund angajat în procesul de reforme interne menit să ducă nu doar la o creştere economică substanţială, ci şi la o viaţă mai bună pentru poporul român. Eforturile pe care le realizăm pe această linie au, totodată, ca scop o integrare mai profundă a ţării noastre pe piaţa globală. Din acest punct de vedere, procesul de aderare la OCDE şi perspectiva accederii la programul Visa Waiver, vor duce la o creştere substanţială a investiţiilor străine în România, consolidând, totodată, încrederea antreprenorilor americani în ţara noastră. Contăm în continuare pe sprijinul SUA pentru îndeplinirea acestor obiective importante”, a mai spus premierul.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Scandal înainte de Jocurile Olimpice de la Paris. Umbrele lui Putin, puteri depline...
Scandal înainte de Jocurile Olimpice de la Paris. Umbrele lui Putin, puteri depline în conducerea CIO
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Stephanie Antonia a luat 9,98 la Bac, dar a făcut contestație. Ce note...
Stephanie Antonia a luat 9,98 la Bac, dar a făcut contestație. Ce note a primit după recorectare: "O mare surpriză"
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
TAMPOANELE pentru FEMEI conțin PLUMB, arsenic și substanțe CHIMICE potențial TOXICE
TAMPOANELE pentru FEMEI conțin PLUMB, arsenic și substanțe CHIMICE potențial TOXICE
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Sfaturi de aur de la cardiologi. Cum evitați problemele pe caniculă
Sfaturi de aur de la cardiologi. Cum evitați problemele pe caniculă
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Plaja unică și spectaculoasă din Grecia de care puțini români știu. Un film...
Plaja unică și spectaculoasă din Grecia de care puțini români știu. Un film de top și doi actori legendari au pus acest loc pe harta atracțiilor de neratat