Alegeri 2024

Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Mondială a Libertății Presei. „În fața dezinformării și fake-news, oamenii din presă au o misiune și mai dificilă”

Ziua Mondială a Libertății Presei. Marcel Ciolacu: „La nivelul societății din România, avem în mass-media un partener ferm de partea adevărului”
03.05.2024 | 15:20
Marcel Ciolacu mesaj de Ziua Mondiala a Libertatii Presei In fata dezinformarii si fakenews oamenii din presa au o misiune si mai dificila
Premierul subliniază libertatea de exprimare, ca garanție a unei societăți democratice și libere / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, vineri, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, că menținerea libertății de exprimare este mai importantă ca niciodată, în contextul presiunilor politice, dezinformării și știrilor false.

Importanța libertății de exprimare

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, vineri, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, importanța garantării libertății de exprimare, atât ca mijloc de informare a cetățenilor cât și ca garant al societăților libere și democratice. Informația corectă este necesară mai ales în contexte dificile, cum a fost pndemia Covid-19 și problemele de securitate.

ADVERTISEMENT

„Ziua Mondială a Libertății Presei, pe care o marcăm în a treia zi din luna mai, în fiecare an, subliniază importanța pe care trebuie să o dăm în permanență libertății de exprimare, ca pârghie de informare a publicului și garanție a unei societăți democratice și libere. Oamenii vor să țină pasul cu cele mai noi informații, mai ales în momente în care unitatea colectivă poate face diferența, precum pandemia, conflictele de securitate și efectelor acestora”, se arată în mesajul lui Marcel Ciolacu.

Deteriorarea autonomiei presei

La nivel mondial, Asociația Reporteri Fără Frontiere a subliniat, vineri, că semnalează „o deteriorare îngrijorătoare a sprijinului și a respectului pentru autonomia mass-media”, în condițiile în care „2024 este cel mai mare an electoral din istoria lumii”. Aproape jumătate din populația lumii este vizată de cel puțin un scrutin, din India până în SUA, trecând prin alegerile europene, ceea ce sugerează că vor exista în continuare „presiuni foarte puternice”, notează France 24.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu: „Mass-media, partener ferm de partea adevărului”

Responsabilitatea jurnaliștilor este cu atât mai mare, cu cât comunicarea online se diversifică, la pachet cu dezinformarea din partea unor actori diversificați și fenomenul fake-news, spune Ciolacu

„Pe fondul diversificării canalelor de comunicare în mediul online și într-o societate tot mai dezbinată de fenomenul de fake-news și dezinformare, oamenii din presă au o misiune și mai dificilă, cu responsabilități din ce în ce mai mari”, potrivit premierului.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a avut cuvinte de apreciere pentru mass-media din România subliniind că ea reflectă echidistant acțiunile și măsurile luate de Guvern, precizând și rolul formator al presei, ca „partener ferm de partea adevărului”.

„La nivelul societății din România, avem în mass-media un partener ferm de partea adevărului. Activitatea de jurnalist, cu toate valențele sale, are în sine și un rol de formator al societății. Apreciez munca acestor oameni, cu toată complexitatea pe care o implică, în reflectarea acțiunilor și măsurilor guvernamentale.

ADVERTISEMENT

Contactul cu problemele care îi preocupă pe cetățeni și eforturile noastre la nivel instituțional în direcția creșterii transparenței în administrația publică, misiuni importante asumate de Guvernul României, pot fi susținute doar printr-o informare echidistantă, responsabilă și de bună-credință a publicului, cu sprijinul mass-media”, a spus premierul.

Conștientizarea schimbărilor climatice

Ziua Mondială a Libertății Presei, a mai transmis Marcel Ciolacu, reflectă și importanța mass-media în conștientizarea de către opinia publică a consecințelor distrugătoare ale schimbărilor climatice, în cadrul cărora informarea corectă joacă un rol important.

„Ziua Mondială a Libertății Presei este dedicată anul acesta importanței pe care o au presa și libertatea de exprimare pentru conștientizarea pericolelor pe care le implică schimbările climatice, un fenomen care vedem că ne afectează din ce în ce mai mult, la scară largă, dar pe care avem puterea să îl combatem prin corecta noastră informare, iar presa joacă un rol foarte important în acest sens. Indiferent de natura subiectelor pe care jurnaliștii le abordează, efortul lor rămâne în slujba cetățenilor și ai binelui societății în general”, a spus Marcel Ciolacu.

 

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și...
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și de ce regimul a ascuns, inițial, moartea sa
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Trei judeţe, sub cod galben de grindină şi descărcări electrice în următoarele ore....
Trei judeţe, sub cod galben de grindină şi descărcări electrice în următoarele ore. Avertizare nowcasting de fenomene periculoase
Cunoscutul milionar român ajuns la sapă de lemn, ca Irinel Columbeanu, a primit...
Cunoscutul milionar român ajuns la sapă de lemn, ca Irinel Columbeanu, a primit o altă lovitură!
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf....
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf. Ce imagine fabuloasă au postat cei doi
Oana Zăvoranu, decizie bombă. L-a concediat în 2 secunde
Oana Zăvoranu, decizie bombă. L-a concediat în 2 secunde
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Zodiile care au karma de partea lor marți, 21 mai. Oricine le-a greșit...
Zodiile care au karma de partea lor marți, 21 mai. Oricine le-a greșit le va cere iertare în genunchi