Marcel Ciolacu, președintele PSD și candidat la alegerile prezidențiale, a subliniat, la lansarea Proiectului de Țară, că problema drogurilor trebuie „atacată direct”, dar nu pedeapsa este soluția, pentru că ea nu rezolvă dependența, mai ales în rândul tinerilor, ci tratamentul și acordarea șansei unei vieți normale pentru victimele acestui flagel.
Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale din noiembrie, a declarat, la evenimentul de lansare a Proiectului său de Țară, că lupta împotriva drogurilor trebuie să fie făcută urmărind o altă abordare. O abordare în care să nu primeze pedeapsa și blamarea din partea societății, ci tratamentele pentru ca cei afectați să scape de dependența de droguri.
„Vreau să atacăm direct o altă problemă foarte gravă – cea a drogurilor. Nu mai merge cu jumătăţi de măsură! Dacă închidem ochii, nu înseamnă că problema nu există. Am discutat, în ultimele luni, cu mulţi tineri, victime ale acestui flagel”,a declarat președintele PSD la evenimentul organizat, duminică, la Palatul Parlamentului.
Președintele PSD a continuat spunând că a realizat că, până acum, lupta împotriva consumului de droguri se făcea pe baza unei abordări greșite, axată în mare parte pe pedeapsă, lucru care însă nu a rezolvat adevărata problemă: dependența de aceste droguri.
Tratamentul dependenței, a subliniat Marcel Ciolacu, reprezintă abordarea corectă, combinat cu acțiuni reale și eficiente de prevenție, care nu trebuie să se mai reducă la „trei afişe şi două broşuri expirate”.
“Mi-am dat seama că abordarea de până acum a fost total greşită. Pedeapsa nu rezolvă dependenţa, ci tratamentul. Iar trei afişe şi două broşuri expirate nu înseamnă prevenţie.
A venit timpul ca aceşti tineri să simtă cu adevărat că au pe cineva de partea lor, cineva care să nu-i judece şi să nu-i izoleze, ci să-i ajute să se vindece”, a declarat președintele PSD la evenimentul de la Palatul Parlamentului.
O primă măsură a acestei noi abordări a luptei împotriva drogurilor, care afectează în mod principal segmentele tinere ale populației, este transferul Agenției Naționale Antidrog la Ministerul Sănătății. De partea ei, a spus Marcel Ciolacu, poliția înregistrează succese cu prinderea traficanților, dar este rolul statului ca victimele lor să beneficieze de îngrijire și de șansa unei vieți normale.
„Şi vom începe prin a transfera parte din Agenţia Naţională Antidrog la Ministerul Sănătăţii, pentru că acolo este locul ei. Poliţia deja a început să prindă traficanţii şi să îi bage la puşcărie, dar statul trebuie să aibă grijă de victime şi să le redea acestor tineri şansa unei vieţi normale”, a declarat președintele social-democraților.