Alegeri 2024

Marcel Ciolacu, noi declarații despre sistemul Patriot pentru Ucraina. „Nu va slăbi siguranța României”

Marcel Ciolacu, despre posibila livrare a unui sistem Patriot pentru Ucraina. „În primul rând, trebuie să vorbească specialişti”
29.05.2024 | 23:30
Marcel Ciolacu noi declaratii despre sistemul Patriot pentru Ucraina Nu va slabi siguranta Romaniei
Ciolacu a spus că nu a discutat cu președintele Iohannis data convocării CSAT în legătură cu sistemul Patriot pentru Ucraina / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a reluat, miercuri seara, subiectul livrării, sau nu, de către România a unui sistem de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot către Ucraina. Premierul a nuanțat spunând că „dacă un sistem acoperă o parte din Ucraina nu înseamnă că nu mai acoperă și România”.

„Este o propunere şi va fi o decizie pe care o să o luăm în CSAT”

Marcel Ciolacu a reluat, miercuri seară, subiectul unui sistem Patriot pe care România l-ar putea reloca în Ucraina, în sprijinul Kievului, la ora când armata președintelui Volodimir Zelenski are nevoie acut de astfel de arme, în fața avansurilor armatei Rusiei pe front.

ADVERTISEMENT

Premierul a spus, într-un interviu acordat Euronews, că un sistem Patriot pentru Ucraina „este o propunere şi va fi o decizie pe care o să o luăm în CSAT”. Marcel Ciolacu a precizat însă că nu a discutat cu președintele Klaus Iohannis în legătură cu data când șeful statului va convoca CSAT.

„În primul rând, trebuie să vorbească specialişti”

Marcel Ciolacu a subliniat că o decizie privind un sistem Patriot relocat în Ucraina va aparține în primul rând specialiștilor. Ciolacu a folosit în premieră și o nuanță, lăsând să se înțeleagă în ce va consta un posibil aranjament cu Kievul și cu aliații privind acest sistem, introducând în ecuație raza de acțiune a acestuia.

ADVERTISEMENT

„În primul rând, trebuie să vorbească specialişti. Asta nu înseamnă că dacă un sistem acoperă şi parte din Ucraina, înseamnă că nu mai acoperă România. Deci, aici e vorba de specialişti, se aşază la masă şi găsesc cele mai bune soluţii. Şi atunci decizia din CSAT să poată fi luată cu toată informaţia disponibilă astfel încât să iei o decizie cât mai bună”, a declarat Ciolacu.

„Nu va slăbi siguranța României”

Premierul a precizat că propunerea trimiterii unui sistem Patriot în țara atacată de Rusia va merge la CSAT, dar că evident nu poate oferi detalii despre aceste discuții care sunt secrete, ținând seama de sensibilitatea subiectului și de faptul că ele țin de apărarea României, și nu pot, sub nici o formă, ca ele să devină subiect electoral. Marcel Ciolacu a spus că este convins că decizia luată „nu va slăbi siguranța României”.

ADVERTISEMENT

„Această propunere merge la CSAT. Dacă doriţi să iau eu decizie acum în emisiune, nu o să o iau pentru că nu sunt specialist. Eu sunt primul ministru al României. Eu trebuie să ascult într-un cadru instituţional secret. Pentru că, totuşi, o decizie care ţine de apărarea României şi pe urmă să luăm împreună o decizie. 

Nu este o discuţie, în primul rând, să devină tema electorală, fiindcă ar fi o catastrofă şi o abordare necorectă faţă de partenerii noştri din interiorul NATO şi nu este o discuţie pentru a se lua în spaţiul public. Ştiu, e o discuţie care interesează, creează un breaking news, dar cred că am ajuns la maturitatea politică de a evita astfel de lucruri, în lucruri atât de importante şi vedem nu numai pentru România, într-o întreagă Europa”, a spus premierul.

ADVERTISEMENT
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu...
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu piciorul la o șansă imensă
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Fiica cea mare a milionarului Cristi Borcea a împlinit 21 de ani. Imagini...
Fiica cea mare a milionarului Cristi Borcea a împlinit 21 de ani. Imagini rare cu Melissa. Transformare spectaculoasă!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
O nouă BOALĂ MORTALĂ se EXTINDE rapid. INFECȚIA e CONTAGIOASĂ
O nouă BOALĂ MORTALĂ se EXTINDE rapid. INFECȚIA e CONTAGIOASĂ
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după...
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după golul de la Euro.
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României