Marcel Ciolacu și-a exprimat dorința ca proiectul său politic să constituie un apel la acțiune, trăgând în același timp un semnat de alarmă privind declinul demografic cauzat de scăderea natalității și migrația tinerilor.
Liderul social democrat spune că declinul demografic accentuat a făcut ca România să aibă o populație îmbătrânită și în scădere, iar această situație produce efecte inclusiv asupra pieței muncii, dar și sistemelor de pensii și de sănătate.
“Cea mai mare provocare a României, care atinge însăși esența viitorului nostru este declinul demografic al națiunii noastre.
Realitatea este că România are tot mai puțini copii și, în același timp, mulți tineri aleg să plece în străinătate. Avem o populație îmbătrânită și în scădere. Asta afectează inclusiv piața muncii, sistemele de pensii și sănătate.
Vă rog să vedem această realitate ca pe un apel la acțiune. Trebuie să oferim noilor generații de români motive să creadă în țara lor – oportunități, siguranță și, cel mai important, speranța într-un viitor alături de cei dragi.
Și, pentru asta, este necesar să lucrăm împreună – Președinte, Guvern, comunități locale și sector privat – pentru a opri declinul demografic și pentru a face din românii aflați în Diaspora un motor de dezvoltare a României”, a afirmat Marcel Ciolacu în cadrul discursului de lansare a programului său politic.
O altă problemă gravă, care constituie o prioritate a programului politic prezentat de Marcel Ciolacu este cea a drogurilor. Mai precis a tinerilor care cad pradă dependenței de aceste substanțe și a cărei abordare, susține candidatul PSD al prezidențiale, a fost până acum greșită.
“Și pentru că tot am vorbit de sănătate, vreau să atacăm direct și o altă problemă gravă – cea a drogurilor! Nu mai merge cu jumătăți de măsură! Dacă închidem ochii, nu înseamnă că problema nu există.
Am discutat, în ultimele luni, cu mulți tineri – victime ale acestui flagel. Am vrut să înțeleg, direct de la ei… Și… mi-am dat seama că abordarea de până acum a fost total greșită.
Pedeapsa nu rezolvă dependența, ci tratamentul. Iar trei afișe și două broșuri expirate nu înseamnă prevenție. A venit timpul ca acești tineri să simtă, cu adevărat, că au pe cineva de partea lor. Cineva care să nu-i judece și să nu-i izoleze, ci să-i ajute să se vindece.
Și vom începe prin a transfera parte din Agenția Națională Antidrog la Ministerul Sănătății. Pentru că acolo este locul ei! Poliția deja a început să prindă traficanții și să îi bage la pușcărie. Dar statul trebuie să aibă grijă de victime și să le redea șansa unei vieți normale”, subliniază liderul social democraților.
Primul-ministru a mai vorbit despre intenția de a trece Agenția Națională Antidrog la Ministerul Sănătății în luna septembrie, în cadrul unui eveniment organizat de Guvernul României și UNICEF.
„Tinerii care cad pradă traficului de droguri nu mai pot fi trataţi ca infractori. Ei trebuie ajutaţi. Iar acest ajutor trebuie să vină din partea specialiştilor din Ministerul Sănătăţii, nu din Ministerul de Interne”, a declarat atunci Marcel Ciolacu.