News

Marcel Ciolacu, poziție fermă pe tema pensiilor speciale: ”Dacă luăm ad literam asumările din PNRR, depopulăm MApN și MAI și justiția”

Marcel Ciolacu a declarat despre pensiile speciale că dacă Executivul ia ”ad literam” ce și-a asumat în PNRR ar trebui depopulate MApN, MAI și justiția.
23.03.2023 | 10:18
Marcel Ciolacu pozitie ferma pe tema pensiilor speciale Daca luam ad literam asumarile din PNRR depopulam MApN si MAI si justitia
Marcel Ciolacu, despre pensiile speciale: ”Dacă luăm ad litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm MApN, MAI şi justiţia”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că România nu poate să aplice ”ad literam” măsurile de reformă pentru pensiile speciale asumate în PNRR. Acest lucru ar ”depopula” instituții importante, spune liderul PSD.

Marcel Ciolacu, despre pensiile speciale: ”Dacă luăm ad litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm MApN, MAI şi justiţia”

Viitorul premier al alianței PNL-PSD-UDMR spune că, în cazul în care vor fi aplicate la sânge angajamentele României din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vor fi “depopulate” Ministerul Apărării, cel de Interne, dar şi justiţia. Oficialul admite că nu își dorește acest lucru.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu dezvăluie că a avut discuții cu premierul și cu miniștri abilitați despre acest subiect sensibil al pensiilor speciale. Președintele PSD admite că, în prezent, este o diferență uriașă între practica din UE și asumările țării noastre din PNRR.

”Nu vă ascund că şi astăzi am avut o întâlnire cu domnul prim-ministru şi cu toţi miniştrii de resort. Normal, şi ministrul Muncii, pentru că el este şeful de filă pe acest jalon şi căutăm soluţiile cele mai bune.

ADVERTISEMENT

E o discrepanţă mare între practica din Uniunea Europeană – mă refer la pensiile magistraţilor, mă refer la pensia din apărare, din ordine publică, din siguranţă naţională – şi ce ne-am asumat noi în PNRR. Decizia şi discuţiile cu Comisia trebuie să fie unele foarte echilibrate.

Dacă în acest moment noi luăm ad litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, justiţia, toate serviciile din România. Dacă dorim acest lucru – eu nu îmi doresc acest lucru – mergem ad litteram. Armata nu poate să aibă pensie specială. Armata are pensie de serviciu. Franţa are lege specială în ceea ce priveşte armata, ordinea publică şi serviciile. Belgia, Germania… Sunt 22 de state”, a spus Ciolacu, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu exclude pierderea banilor din PNRR

În ultima perioadă, inclusiv dinspre Guvern, s-a vorbit despre posibilitatea ca România să piardă banii din PNRR. Marcel Ciolacu a spus că reprezentanţii Guvernului vor trebui să discute cu cei ai Comisiei Europene despre fiecare categorie de pensie. Acesta a exclus ipoteza pierderii banilor europeni.

”Trebuie să înaintăm şi să discutăm pe fiecare categorie în parte cu Comisia Europeană, pentru că noi, în PNRR, ne-am asumat ceva care ar depopula total justiţia, apărarea – când ai un conflict la frontieră, ordinea publică – când ai una dintre cele mai sigure ţări din lume şi toate serviciile de siguranţă naţională.

ADVERTISEMENT

Vom merge şi vom avea un dialog concret. Haideţi să vedem de unde pleacă răul. Unii care au fost întâmplător prin anumite funcţii în statul român şi au depăşit aceste funcţii au făcut nişte greşeli. Greşeli care pot fi arătate. Dacă este nevoie, mergem ad litteram cu legislaţia din ţara din care este comisarul şi să vedem că acel comisar, care are aceeaşi legislaţie la el în ţară, va spune că legislaţia din România nu este bună“, a mai spus Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT