News

Marcel Ciolacu, ales președinte al Camerei Deputaților. Florin Cîțu, votat la Senat. Update

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost ales președinte al Camerei Deputaților. Liderul PSD a obținut o victorie clară în lupta cu Cristina Prună. Tot marți, Florin Cîțu a fost votat în fruntea Senatului.
23.11.2021 | 13:48
Marcel Ciolacu ales presedinte al Camerei Deputatilor Florin Citu votat la Senat Update
ADVERTISEMENT
23-11-2021
11:49

Florin Cîțu, noul președinte al Senatului

Liderul PNL, Florin Cîțu, se mută din fruntea Guvernului în fruntea Senatului. Acesta a fost votat, marți, pentru poziția de al doilea om în stat, după ce Anca Dragu a fost revocată.

Premierul interimar a primit 82 de voturi ”pentru”, alte 25 de voturi au fost pentru Anca Dragu și 17 au fost anulate.

23-11-2021
11:02

Anca Dragu, revocată din funcția de președinte al Senatului

După instalarea lui Marcel Ciolacu în fruntea Camerei, coaliția PNL-PSD-UDMR este aproape de a-l impune pe Florin Cîțu în cealaltă cameră a Parlamentului.

Reprezentanta USR în a doua funcție din stat, Anca Dragu, a fost revocată din poziția de președinte al Senatului.

La votul de marți au fost prezenți 115 senatori, dintre care 82 au votat ”pentru” (demitere), 24 au votat ”împotrivă” şi au fost 9 abțineri. Numărul necesar de voturi pentru revocare era de 69.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a fost votat, marți, ca președinte al Camerei Deputaților, într-o ședință a forului legislativ.

Social-democratul a fost propus pentru această funcţie de grupul parlamentar al PSD. Acesta a primit 217 voturi pentru, 77 împotrivă.

ADVERTISEMENT

Pentru această funcţie a mai candidat din partea grupului USR şi Cristina Prună, în prezent vicepreşedinte al Camerei, însă aceasta a obţinut doar 77 voturi favorabile şi 217 împotrivă.

Marcel Ciolacu, votat ca președinte al Camerei Deputaților. Victorie clară contra Cristinei Prună

Votul de marți a fost secret, cu buletine de vot. Această funcție de președinte al Camerei era neocupată din 18 octombrie, după demisia lui Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Alegere lui Marcel Ciolacu în această funcție nu reprezintă o surpriză, dată fiind noua coaliție PNL-PSD-UDMR creată recent.

Încă de luni, liderul social-democrat şi-a anunţat intenţia de a candida pentru şefia Camerei Deputaţilor.

ADVERTISEMENT

”Mâine (n.r. marți) îmi voi depune candidatura pentru şefia Camerei Deputaţilor deoarece s-a conturat o majoritate. Am înţeles că şi domnul Cîţu îşi va depune pentru şefia Senatului”, a spus Ciolacu, într-o conferinţă de presă, la sediul central al PSD.

USR, acuzații în direcția coaliției PNL-PSD-UDMR

Marți, USR a anunțat că o susţine pe Cristina Prună să ocupe funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Partidul lui Dacian Cioloș a lansat atacuri în direcția noii coaliții de guvernământ.

ADVERTISEMENT

”În contextul înţelegerii toxice dintre PSD şi PNL şi a demersurilor grăbite de a acapara conducerile celor două Camere, USR anunţă că o susţine pe deputata Cristina Prună pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

În acelaşi timp, USR va lupta pentru a împiedica abuzul deosebit de grav pe care noua majoritate parlamentară PSD-PNL-UDMR îl orchestrează la Senat în scopul revocării neconstituţionale a preşedintei Anca Dragu”, a transmis USR.

USR acuză că PSD, PNL şi UDMR au negociat cum să-şi împartă pârghiile de influenţă şi banii românilor şi acum ”trec cu o grabă demnă de o cauză mai bună, la acapararea conducerilor Camerei Deputaţilor şi Senatului”.

ADVERTISEMENT