Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, că va vorbi la telefon cu Donald Trump, noul președinte al Statelor Unite, fiind convins că relațiile dintre România și SUA vor cunoaște o dinamică mai bună și că parteneriatul strategic va continua pe aceleași baze și valori comune.
„În perioada următoare voi avea o discuţie telefonică cu preşedintele ales, Donald Trump şi sunt ferm convins că parteneriatul strategic a României cu Statele Unite va continua în aceiaşi parametri”, a a declarat președintele PSD.
Marcel Ciolacu a comentat și o posibilă schimbare a politicii de la Casa Albă în ce privește ajutorul acordat Ucrainei, după învestirea lui Donald Trump ca președinte al SUA. „Nimic nu s-a schimbat. România este în NATO şi în UE. Deciziile de ajutor către Ucraina au fost nişte decizii luate în interiorul NATO şi în interiorul UE”, a spus Ciolacu.
Liderul social-democrat a continuat dând asigurări că parteneriatul comercial dintre Statele Unite și România va cunoaște, într-o perioadă scurtă, un nou impuls și că SUA va deveni principalul stat care nu aparține Uniunii Europene dar care va investi în România.
„Părerea mea că dinamica relaţiilor dintre România şi Statele Unite va fi una şi mai bună din acest moment”, a spus președintele PSD. „Nu e un breaking news alegerea lui Donal Trump”, a completat el.
Între timp, peste ocean Donald Trump face progrese în formarea viitoarei sale administrații. Președintele ales a numit mai mulți dintre loialii săi în poziții cheie, duminică, cerându-le să își poată îndeplini sarcinile, evitând în același timp un proces laborios de confirmare în Senat.
Donald Trump a încredințat problema arzătoare a controlului imigrației la granițe lui Tom Homan, un adept al liniei dure. Fost director al agenției de control al frontierei și imigrație (ICE), el va fi responsabil pentru punerea în aplicare a promisiunii președintelui ales de a lansa cea mai mare operațiune de deportare a imigranților ilegali din istoria SUA în prima sa zi de mandat.
Un alt personaj-cheie, senatorul de Florida Michael Waltz, va fi numit în postul crucial de consilier pentru securitate națională, au declarat luni Washington Post și Wall Street Journal. Veteran al forțelor speciale, el este cunoscut pentru criticile sale la adresa Chinei, notează France 24.
Donald Trump a anunțat, de asemenea, că a nominalizat-o pe congresmana republicană Elise Stefanik, o reprezentantă în vârstă de 40 de ani din statul New York, ca ambasador al Statelor Unite la ONU. „Elise este o luptătoare incredibil de puternică, tenace și inteligentă pentru America”, a spus Trump într-o declarație pentru New York Post.