News

Marcel Ciolacu promite că pensiile mici vor crește mai mult: ”Nu sunt de acord să se împartă egal pentru toată lumea”

Marcel Ciolacu susține cu vehemență punctul de vedere al PSD când vine vorba de majorat pensii, în contradicție cu viziunea PNL.
14.11.2022 | 07:58
Marcel Ciolacu promite ca pensiile mici vor creste mai mult Nu sunt de acord sa se imparta egal pentru toata lumea
Marcel Ciolacu, despre majorarea pensiilor. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai exact, Ciolacu vrea ca pensiile să fie majorare diferențiat, pentru ca cei cu venituri mici să aibă pensiile mărite mai mult, comparativ cu cei cu pensii mari.

Marcel Ciolacu, nou anunț despre majorarea pensiilor

Potrivit Antena 3, Ciolacu vrea ca pentru pensiile speciale să fie majorată doar partea de contributivitate, în timp ce pentru pensiile mici procentul de majorare să fie considerabil mai mare.

ADVERTISEMENT

”După ce am încheiat legea cu energia, am zis să venim cu proiectul de buget. Acolo să stabilim exact procentul care va rezulta nominal o sumă pe care să o folosim la pensionari.

Ne dăm toţi cu părerea că e 10%, că e 15%. Am stabilit că se va crea o anvelopă de cum ar fi o mărire de 15%, ceea ce înseamnă un efort bugetar de 15-16 miliarde de lei. Eu nu sunt de acord că se împartă cu un procent egal punctul de pensie la toată lumea.

ADVERTISEMENT

Am început discuţiile cu preşedintele şi cu Kelemen Hunor. O să venim cu legea până în 31 decembrie 2022“, a transmis Ciolacu la Antena 3.

Așadar, PSD încearcă să convingă UDMR că viziunea social democrată asupra majorării pensiilor e cea corectă, însă coaliția de guvernare are toate șansele să se destrame dacă cei din PNL nu vor fi de acord.

ADVERTISEMENT

Liberalii doresc ca toate pensiile să fie majorate cu 15%, indiferent de tipul pensiei. În schimb, cei din PSD doresc o abordare considerată populistă, prin care vor să majoreze pensiile cu 10-15%, însă diferențiat. Mai mult, pensionarii mai săraci ar urma să primească diverse ajutoare din partea statului.

Între timp, fostul ministru al muncii Raluca Turcan acuză PSD-ul că dorește doar să ”manipuleze milioane de voturi” și joacă această carte a majorării pensiilor pur în scop electoral. Turcan susține că pensiile ar putea fi majorate chiar și cu 25%, dacă PSD și-ar dori cu adevărat acest lucru.

ADVERTISEMENT

”Am vrut să combat o falsă idee, că pensiile în România nu pot să crească pentru că există un plafon maxim de 9.4% din PIB, care nu permite această creștere de pensii.

Aceasta e o temă falsă, chiar dacă ar crește pensiile cu 25% tot nu am atinge acel plafon de 9.4% din PIB. E o abordare care a început încă din prima zi a actualului ministru al muncii pentru a crea ideea unei conspirații, pentru că cei din PSD își doresc să crească pensiile cu orice procent, dar nimeni nu-i lasă. E un fake news, pensiile pot să crească atât cât e decizia politică. Ministrul muncii e cel care pune cifrele cu variante diferite de creștere a pensiilor”, transmitea Turcan la Digi 24.

ADVERTISEMENT