News

Marcel Ciolacu propune înființarea unei companii energetice naționale: „În maximum 5 ani, România să fie independentă”

Liderul PSD a lansat duminică ideea creării unei companii energetice naționale. Aceasta ar urma să producă energie din mai multe surse, iar în cel mult cinci ani ar asigura independența energetică a României.
06.12.2021 | 12:06
Marcel Ciolacu propune infiintarea unei companii energetice nationale In maximum 5 ani Romania sa fie independenta
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a declarat că există o criză mondială în domeniul energiei care nu a fost bine gestionată în țara noastră. „Cred că e momentul, cu o asemenea forță politică, să creăm o companie serioasă, care să producă și verde, și nuclear, și pe cărbuni, și gaze, o companie națională astfel încât în trei, maxim cinci ani, România să fie independentă energetic”, a spus Ciolacu la Antena 3.

„E o criză mondială gestionată mai prost până în România“

Potrivit liderului PSD, mixul de energie verde și producție pe bază de cărbune reprezintă „abordarea corectă”, recomandată de experți.

ADVERTISEMENT

Întrebat ce soluții există pentru ca românii să facă față creșterii tarifelor la energie în această iarnă, Ciolacu a spus că în ședința de luni a coaliției la care vor participa ministrul energiei și ministrul finanțelor se va discuta și acest subiect. „Sunt doi invitaţi mâine (luni – n.r.), la coaliţie, ministrul energiei şi ministrul finanţelor, să discutăm aceste lucruri şi să învăţăm din aceste crize. E o criză mondială, e adevărat, gestionată mai prost până acum în România”, a spus el.

Uniunea Europeană încearcă să găsească un răspuns comun la criza energetică

Ideea avansată de Marcel Ciolacu survine într-o perioadă de criză care afectează întreg sectorul energetic european.

ADVERTISEMENT

Miniştrii Energiei din ţările membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit joi pentru a discuta despre găsirea unor soluții la creșterea tarifelor la gaze natural și electricitate. Statele membre au abordări diferite în privința  unei reforme a reglementării acestui sector-cheie, transmite Reuters.

Preţurile la energie au atins valori record în Europa în ultimele luni.  Livrările limitate de gaze naturale s-au suprapus cu creșterea cererii în economiile aflate în revenire după pandemia de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Până acum, statele membre nu au ajuns la un consens asupra unui răspuns al UE la creșterea prețurilor, deși în ultimele luni au avut loc mai multe reuniuni de urgență pe această temă.

Spania, Franţa, Polonia și alte ţări susțin reformarea pieţei energetice europene prin măsuri precum achiziţii comune de gaze naturale de către statele UE pentru crearea de rezerve strategice și restrângerea acțiunii speculanților financiari pe piaţa europeană a certificatelor de poluare.

ADVERTISEMENT

Germania, Danemarca, Ţările de Jos şi alte şase state membre au transmis miercuri un comunicat în care îşi exprimă opoziţia faţă de solicitările altor țări privind reformarea pieţelor energetice europene. Plafonarea preţurilor sau trecerea la un sistem diferit de stabilire a preţurilor naţionale la electricitate ar descuraja tranzacţiile cu electricitate între statele membre şi ar submina stimulentele pentru adăugarea de energie regenerabilă în sistem, se arată în documentul citat.

Ce rezultat au avut investigațiile de pe piața europeană a energiei

Mai multe țări din Uniunea Europeană au aplicat în această toamnă măsuri temporare pentru a-şi proteja consumatorii de creşterea tarifelor, inclusiv prin reducerea taxelor la energie sau acordarea de subvenţii, notează Reuters.

Comisia Europeană a cerut organismelor de reglementare să investigheze dacă piaţa europeană a certificatelor de poluare şi piaţa europeană de electricitate funcţionează corespunzător.

Un raport preliminar, publicat în noiembrie de agenţia europeană responsabilă de cooperarea autorităţilor naţionale de reglementare în domeniul energiei, nu a descoperit deficienţe majore cu privire la modul cum este concepută în prezent piaţa europeană de electricitate. O altă investigaţie, realizată de Autoritatea europeană de supervizare a pieţelor financiare, nu a descoperit dovezi ale unor abuzuri pe piaţa europeană a certificatelor de poluare.

ADVERTISEMENT