News

Marcel Ciolacu, reacție în forță după tragedia de la Crevedia: ”Astfel de patroni nu au ce căuta în afaceri”

Marcel Ciolacu anunță că autoritățile au pornit un control în forță la benzinării și puncte de alimentare cu GPL, după explozia teribilă de la Crevedia.
31.08.2023 | 12:34
Marcel Ciolacu reactie in forta dupa tragedia de la Crevedia Astfel de patroni nu au ce cauta in afaceri
Marcel Ciolacu, reacție în forță după tragedia de la Crevedia. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul României a anunțat că dorește ca legea să fie aplicată cu strictețe, fără milă, în timp ce a condamnat ”patronii care fac sute de milioane de euro provocând tragedii”. Aceștia oameni nu ar avea ce căuta în mediul de afaceri, crede prim-ministrul României. Marcel Ciolacu a demonstrat, astfel, că nu se va trece ușor peste tragedia cu peste 50 de răniți de la Crevedia.

Marcel Ciolacu, reacție în forță după tragedia de la Crevedia

“M-am coordonat cu domnul vicepremier şi ministru de Interne. Văd că a pornit în forţă şi controlul naţional la benzinării, depozite, cisterne de carburant, cu accent special pe cele 1300 de puncte de alimentare cu GPL. Fac un apel şi cer tuturor instituţiilor implicate să aplice legea cu stricteţe şi oriunde găsesc nereguli, să ia măsuri ferme.

ADVERTISEMENT

Toţi aceşti aşa-zişi patroni care fac zeci şi sute de milioane de euro provocând tragedii de proporţii nu au ce căuta în mediul de afaceri din România. Trebuie să schimbăm şi legislaţia, astfel încât cine nu are autorizaţie sau aviz de funcţionare, mai ales pentru activităţi cu risc major, să răspundă şi penal. În acest moment doar plătesc o amendă şi îşi văd liniştiţi de treabă, adică produc alte drame”, a declarat Marcel Ciolacu.

La Crevedia au murit trei persoane până acum, în timp ce alte peste 50 de oameni sunt internați în spital, mulți dintre ei cu șanse reduse de a supraviețui. Cele mai ușoare cazuri, 12 la număr, au primit acceptul medicilor de a fi transferați în străinătate, în condițiile în care România nu se poate baza pe dotările din spitale.

ADVERTISEMENT

Actualul consilier onorific al lui Marcel Ciolacu, Victor Ponta, anunța că nu vede cu ochi buni aceste transferuri în străinătate, care ar fi menite doar să stoarcă statul român de bani. Ponta și-a primit replica din partea medicilor și experților, care i-au transmis că nu pot fi trimise în străinătate cazurile grave.

”Spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienţii care sunt în stare bună. Pacienţii în stare rea sunt lăsaţi în România, să moară aici. Vor doar să trimită facturi uriaşe către statul român, acesta este interesul lor. Guvernul a făcut foarte bine că i-a pus în avion şi i-a trimis în străinătate pe cei care aveau nevoie de îngrijiri medicale de specialitate, dar e posibil ca românii să se întrebe: Noi nu plătim taxe? Pe noi de ce nu ne trimit în străinătate”, a declarat fostul premier Victor Ponta.

ADVERTISEMENT

Primul care a replicat dur a fost chiar Raed Arafat, liderul DSU, cel care îi transmite lui Victor Ponta că acest caz nu se compară cu cel de la Colectiv. ”De această dată – și nu putem să comparăm cu Colectiv, nu e un incident egal cu ce a fost la Colectiv, mai degrabă cu ce a fost la Mihăilești – situația de acum, transferurile s-au făcut mult mai rapid. Asta este pentru că după Colectiv – și asta prin intervenția României – s-au creat mecanisme la nivelul protecției civile europene care ne-au permis să acționăm mult mai rapid.

Deci, de la activare, au fost discuții, discuții între noi și diferite țări, discuții la nivelul Comisiei și s-au creat mecanisme clare pentru multiple victime, pentru arși în mod deosebit. Există și echipă de evaluare. Dacă noi nu îi transferam în primele 24 de ore altă abordare era să vină o echipă de evaluare, dar atunci transferul întârzia. Atunci noi ne-am bazat pe locurile oferite. Medicii noștri i-au ales pe cei care trebuie să plece și au fost trimiși”, a declarat Arafat.

ADVERTISEMENT

Explozia de la Crevedia a șocat România și a arătat lacunele din sistem. Stația GPL funcționa cu probleme, iar oamenii din localitate s-au plâns mereu că se simțea miros de gaz și chiar au făcut plângeri în acest sens la autorități. Cum se întâmplă de multe ori, acestea au fost ignorate, iar acum mai multe familii și-au îngropat persoanele dragi.

ADVERTISEMENT