News

Marcel Ciolacu refuză să-l remanieze pe Cătălin Predoiu, însă tensiunile din coaliție sunt tot mai mari. Măsura propusă de premier

Marcel Ciolacu a anunțat că nu vrea să-l remanieze pe ministrul de interne Cătălin Predoiu (PNL), cu toate că acesta nu a respectat ultimatumul dat de PSD.
28.06.2024 | 12:14
Marcel Ciolacu refuza sal remanieze pe Catalin Predoiu insa tensiunile din coalitie sunt tot mai mari Masura propusa de premier
Marcel Ciolacu refuză să-l remanieze pe Cătălin Predoiu, însă tensiunile din coaliție sunt tot mai mari. Măsura propusă de premier. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Concret, PSD și PNL nu reușesc să se înțeleagă asupra datei când vor avea loc alegerile prezidențiale. Astfel, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, i-a transmis lui Cătălin Predoiu că trebuie să inițieze cel târziu vineri, 28 iunie, hotărârea de guvern pentru a organiza alegerile prezidențiale în septembrie.

Marcel Ciolacu refuză să-l remanieze pe Cătălin Predoiu, cu toate că nu a respectat ultimatumul dat de PSD

Liberalii i-ar fi ”impus” lui Predoiu să ignore cerința PSD, însă Marcel Ciolacu a anunțat că nu vrea să arunce țara în haos și instabilitate. În consecință, premierul i-a ”invitat” pe liderii tuturor partidelor politice pentru a ”stabili împreună calendarul alegerilor”, după ce PSD și PNL nu au reușit să se înțeleagă asupra acestui aspect.

ADVERTISEMENT

”Aceasta este abordarea corectă şi nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu inițieze un act normativ convenit anterior. Nu voi răspunde provocărilor de a declanşa o criză guvernamentală şi instabilitate în România”, a explicat Marcel Ciolacu. Așadar, tensiuni tot mai mari în coaliția de guvernare.

Marcel Ciolacu este deranjat nu neapărat pentru că nu s-a respectat un termen anume pentru a desfășura alegerile, ci pentru că ”partenerii” de la PNL nu mai pot fi de încredere pentru că și-ar fi dat cuvântul pentru ca alegerile prezidențiale să aibă loc pe 15 septembrie, după care s-au răzgândit. În acest context rămâne de văzut cu va evolua acest scandal în coaliție.

ADVERTISEMENT

”Mă bucur că, până acum, actul guvernamental nu a fost afectat de tensiunile politice, nici măcar în campania electorală care tocmai s-a încheiat. Pentru că am înţeles cu toţii că acest guvern nu este al coaliţiei sau al vreunui partid, este Guvernul României. Toţi cei de aici, indiferent de partidul din care facem parte, avem o responsabilitate uriaşă de a asigura stabilitatea acestei ţări, iar acest lucru înseamnă inclusiv să-ţi respecţi angajamentele.

PNL nu și-a respectat cuvântul dat, Marcel Ciolacu este foarte supărat

Nu este vorba de un termen sau altul pentru desfăşurarea alegerilor, este vorba de încredere. Ţopăiala pe calendar afectează această încredere între parteneri şi din punctul meu de vedere trebuie să înceteze”, a declarat Marcel Ciolacu. Legal, astăzi era ultima zi în care putea fi adoptată o hotărâre de Guvern care să stabilească data alegerilor prezidențiale pe 15 septembrie.

ADVERTISEMENT

”Ca premier al României, am obligaţia de a nu favoriza un partid sau o coaliţie. Astăzi, practic, ieşim din calendarul electoral stabilit anterior, fiind ultima zi în care putem promova H.G.-ul de stabilire a datei alegerilor convenită pe 15 septembrie. De aceea, de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi voi invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor.

Aceasta este abordarea corectă şi nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu iniţieze un act normativ convenit anterior. Nu voi răspunde provocărilor de a declanşa o criză guvernamentală şi instabilitate în România”, a explicat Ciolacu. PNL și-ar dori ca alegerile să aibă loc spre final de noiembrie.

ADVERTISEMENT

“Datele propuse de Partidul Naţional Liberal sunt cele constituţionale, 10 cu 24 noiembrie. Asta e data constituţională”, a explicat Rareș Bogdan. Cei din PNL au fost inițial de acord ca alegerile prezidențiale să aibă loc în 15 septembrie, însă s-au răzgândit cel mai probabil pentru a avea șanse reale în aceste alegeri. Așadar, dacă alegerile sunt în noiembrie, atunci PNL ar avea mai mult timp să-și pregătească un candidat care să aibă șanse să îl învingă, cel mai probabil, pe Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT