News

Marcel Ciolacu respinge din nou mărirea TVA: ”Clasa medie și cei cu venituri foarte mici duc tot greul”

În contextul discuțiilor despre schimbarea sistemului fiscal și a cotei unice la TVA, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a reiterat luni că nu este de acord cu mărirea Taxei pe valoarea adăugată.
23.05.2022 | 18:03
Marcel Ciolacu respinge din nou marirea TVA Clasa medie si cei cu venituri foarte mici duc tot greul
Marcel Ciolacu a reiterat luni că nu este de acord cu mărirea Taxei pe valorea adăugată. Foto: facebook.com/CiolacuMarcel
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a subliniat că nu i se pare normal ca deficitul României să fie suportat în continuare de românii cu venituri mici. Mai mult, el a completat că eliminarea categoriilor scutite de la TVA ar fi o greșeală. În urmă cu 4 zile, el spunea că mărirea TVA ar coincide cu mărirea inflației, situație pe care o respinge din start.

Marcel Ciolacu știe cât de greu este pentru cei din clasa medie

Cel care ocupă și funcția de președinte al Camerei Deputaților a declarat că „în acest moment, clasa medie și cei cu venituri foarte mici duc tot greul societății românești.”

ADVERTISEMENT

Pentru a veni în sprijinul categoriilor menționate, liderul social-democraților susține că este nevoie de un nou consens politic în cadrul coaliției de guvernare.

Credem că e nevoie ca România în viitor, nu mâine, nu în următoarele luni, să facem un pas către țările dezvoltate. Eu doresc în continuare să rămânem la ideea de principii și ce cale ne dorim pentru România.

ADVERTISEMENT

O cale dezvoltată, ca și toate țările dezvoltate din UE și nu numai sau dorim o țară ca afară, dar cu sistem fiscal ca în Rusia. Haideți să vedem cu ce propuneri ieșim din coaliție.

Suntem deschiși la minte și avem o discuție aplicată sau continuăm cu un slogan «noi, liberalii, noi suntem cota unică»? Vă întreb, care este cota unică în România?”, a declarat Marcel Ciolacu la Parlament.

ADVERTISEMENT

Semnalul de alarmă tras de liderul PSD

Mai departe, președintele PSD s-a referit la o altă mare problemă care poate duce România la blocaj financiar: „Avem 27% venituri din PIB și cheltuieli de 40%. Vă dau un alt exemplu, Polonia are 37% venituri din PIB și are cheltuieli de 40-41%.

Dorim să intrăm într-un impas și un blocaj pe viitor sau avem o discuție așezată cu toată lumea, cu specialiștii, cu auditori externi și vom vedea ce este de făcut în viitor?

ADVERTISEMENT

Ar trebui să vedem prima dată cu șeful ANAF, cum recuperăm cât mai bine zona gri a economiei.” În acest context, Ciolacu a completat că evaziunea fiscală reprezintă 10% din PIB (n.r. – 26 de miliarde de lei).

De ce respinge Ciolacu majorarea TVA

Ce pot să vă spun din analizele pe care le-am avut cu specialiștii de la PSD… În România, munca este impozitată mult prea mult față de impozitarea capitalului.

Aici trebuie în cadrul coaliției, și e normal să avem astfel de discuții, pentru că unii suntem de stânga, alții de dreapta, să avem și să găsim linia de echilibru între impozitarea muncii și impozitarea capitalului.

Cu alte cuvinte, în acest moment, clasa medie și cei cu venituri foarte mici duc tot greul societății românești. Nu o să fiu niciodată de acord cu o mărire a TVA acum, pentru că este iarăși o taxă pe care o plătesc în mod deosebit 80% dintre români, cei cu venituri medii și mici”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Altfel, liderul PSD a punctat că în 2022 nu vor fi taxe noi și nici majorări ale acestora. El a subliniat că ”în prag de criză economică” nu poate fi mărită nicio taxă: ”Nu poți să ții tot deficitul României pe cei care muncesc, mai ales pe cei cu venituri mici.”

Amintim că în urmă cu doar 3 zile, Ciolacu declara că în locul reducerii TVA, ar prefera ca Guvernul României să definească produsele strategice la care preţurile să fie plafonate.

 

ADVERTISEMENT