News

Ce spune Marcel Ciolacu despre numirea unui candidat prezidențial comun PSD-PNL. Cum poate continua și coaliția de guvernare

Marcel Ciolacu spune că România nu este în pericol economic major în acest moment și că totul depinde de evoluția zonei euro. El a spus și cât de probabilă e aparițiai un candidat prezidențial comun PSD-PNL
21.04.2022 | 22:52
Ce spune Marcel Ciolacu despre numirea unui candidat prezidential comun PSDPNL Cum poate continua si coalitia de guvernare
Marcel Ciolacu: România nu este în pericol economic major în acest moment. Cât de probabil e un candidat prezidențial comun PSD-PNL
ADVERTISEMENT

Situația economică a României nu este disperată, dar s-ar putea înrăutăți dacă economia europeană va intra în recesiune, pe fondul războiului din Ucraina, spune liderul PSD, care precizează că prioritatea guvernului e acum agricultura și industria alimentară.

„Nu suntem pe marginea prăpastiei!”

România nu este în pericol economic major în acest moment”, a declarat președintele PSD într-o emisiune la România TV, adăugând însă că „dacă toată zona euro intră în recesiune, va intra și România în recesiune”. Dar, a precizat politicianul, „nu suntem pe marginea prăpastiei” în prezent.

ADVERTISEMENT

Ciolacu a adăugat că prioritatea guvernului este, acum, pe fondul crizei din Ucraina, industria alimentară și agricultura. „Ce să facă statul, dacă din Ucraina veneau majoritatea materialelor de contrucții, dar și pesticide, erbicide, insecticide, îngrășăminte pentru agricultură? Am vorbit să deschidem combinatul de la Slobozia, căutăm să găsim soluții pentru a livra gaze naturale si celuilalt combinat de îngrășăminte”, a mai spus politicianul.

Și despre creșterea de prețuri politicanul spune că nu este o situație disperată. „Era normal în acest context să existe scumpiri, dar nu este șomaj”, explică Marcel Ciolacu, așa cum se întâmplă în cazul unei crize economice. Iar „scumpirea cărnii de miel e speculativă”, consideră politicianul, care a spus că se fac controale ANPC pe această temă.

ADVERTISEMENT

Atacuri la USR

Președintele PSD a lansat o serie de atacuri la adresa USR. El a relatat că Sorin Grindeanu, ministru al transporturilor, a reziliat recent un contract al companiei Aegis, pentru că făcea un studiu de fezabilitate în patru ani, timp în care ar fi trebuit, în mod normal, să fie finalizată lucrarea.

Vedem toate schemele revoluționare, cu ranga, și vedem cum e făcută o suveică, între ei, zeci de milioane de euro. Dar cum se întâmplă că toate crapă pe unde au fost USR-iști?”, s-a întrebat, retoric, președintele PSD. „În momentul acesta, încet, încet, se află adevărul”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Ciolacu a comentat și sentința dată în dosarul lui Sevil Shaiddeh. „Am văzut că aia cu Belina s-a achitat. Am vorbit azi cu dânsa la telefon, printre lacrimi mi-a zis că e fericită că s-a făcut dreptate”, a relatat politicianul.

Relația cu PNL și prezidențiabilul PSD

După ce anterior, în repetate rânduri, Marcel Ciolacu a afirmat că nu ține neapărat să fie prezidențiabilul partidului, acum a spus că nu exclude o candidatură comună pentru Cotroceni, având în vedere că își dorește și preconizează o colaborare la guvernare cu PNL și după 2024.

ADVERTISEMENT

Dar totul depinde de felul în care cele două partide vor colabora, iar Marcel Ciolacu s-a declarat mulțumit, până acum, mai ales că spusese și anterior că, dacă Nicolae Ciucă ajunge președinte al PNL, este convins că va exista o schimbare de premier în luna mai a anului viitor. „Nu există ca PSD să renunțe la postul de premier. În acest moment alianța cu PNL este cea mai bună variantă. Dar eu cred că și din 2024, cele două partide vor forma o coaliție de guvernare”, a declarat politicianul.

Dar nu știu cum vor vota românii”, a răspuns Ciolacu, întrebat ce se va întâmpla cu prezidențiabilul. „Primele alegeri vor fi europarlamentarele”, a spus el, la care PNL și PSD vor merge pe liste separate. „Dacă se rupe această coaliție vor fi alegeri anticipate, pentru că nu mai există altă soluție”, a adăugat președintele PSD.

Am o comunicare foarte bună cu primul ministru  și impresia mea este că tragem în aceeași direcție”, a mai spus Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT