News

Marcel Ciolacu și eșecul lobby-ului românesc pentru Schengen. „Politicienii români trăiesc într-un negaționism colectiv”

Opoziția social-democraților suedezi față de aderarea României în Schengen ridică semne de întrebare cu privire la eforturile PSD pentru acest obiectiv
15.11.2022 | 13:05
Marcel Ciolacu si esecul lobbyului romanesc pentru Schengen Politicienii romani traiesc intrun negationism colectiv
Marcel Ciolacu, păcălit de partenerii PSD din Suedia. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Declarațiile parlamentarilor suedezi social-democrați, care au spus că „nu este în interesul Suediei” ca România să intre în Schengen, ridică semne de întrebare cu privire la eficiența lobby-ului românesc.

Marcel Ciolacu, fără influență în Europa

Zilele trecute g4media a scris, citând cotidianul suedez Dagens Niheter, că social-democrații și democrații suedezi, partidele de opoziție, par a se opune aderării României la spațiul Schengen. Actualul guvern, care este unul minoritar, fără o majoritate în Parlament, s-a declarat în favoarea primirii României, Bulgariei și Croației în Schengen, însă acum social-democratul Ardalan Shekarabi susține că Stockholmul ar trebui să se opună unei astfel de decizii.

ADVERTISEMENT

„Credem că, atunci când vine vorba de extinderea spațiului Schengen, trebuie să pornim de la nevoile noastre de a controla intrările și ieșirile și să ne asigurăm că dispunem de toate instrumentele de care avem nevoie în lupta împotriva criminalității. Nu credem că este în interesul securității interne a Suediei să facă acest lucru”, a declarat parlamentarul suedez care a subliniat că au existat probleme cu migranții UE din România care au fost exploatați în Suedia.

Acest nou semnal negativ față vine în contextul în care Olanda deja ceruse investigații suplimentare privind statul de drept și corupția din România, dar pune în discuție și capacitatea lobby-ului românesc în contextul în care în declarațiile oficialilor români aceștia au subliniat că există un larg sprijin pentru aderarea României.

ADVERTISEMENT

Lucrurile sunt cu atât mai serioase cu cât doar luna trecută liderul PSD, Marcel Ciolacu, anunțase după o întâlnire cu liderul social-democraților suedezi pe tema Schengen că România beneficiază de sprijinul total din partea Suediei. Mai mult, acesta susținuse că „toate partidele de stânga din Europa susțin pe deplin aderarea țării noastre”.

„Am avut mai devreme o întâlnire excelentă cu unul dintre cei mai importanți lideri ai stângii europene, fost premier al Suediei, dl. Stefan Löfven, discuție în care a fost reafirmat sprijinul total al socialiștilor europeni pentru intrarea României în spațiul Schengen”, scria pe Facebook liderul PSD în data de 14 octombrie. Ciolacu anunța și că, în urma acestei discuții, îl va susține pe Stefan Lofven să devină președinte al PES, și a criticat apoi partidele de dreapta din România pentru faptul că nu fac eforturi în Europa pentru ca familiile lor politice să susțină aderarea țării noastre în spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT
ciolacu schengen
Ciolacu critica partidele de dreapta pentru lipsa eforturilor de lobby

Inclusiv opoziția de la București a criticat partidul condus de Marcel Ciolacu pentru acest eșec, susținând că PSD este principalul vinovat pentru faptul că România nu este stat membru Schengen.

„Domnul Marcel Ciolacu fie nu a înţeles ce i-a spus Stefan Lofven, liderul social-democraţilor din Suedia, fie a minţit cu intenţie în România. PSD a făcut de ruşine România în ultimii ani la nivel european. Inclusiv PES, familia lor europeană, anunţa în 2019 că ia în calcul îngheţarea relaţiilor cu PSD din cauza atacurilor împotriva statului de drept. Trebuie spus clar: astăzi nu suntem în Schengen din cauza PSD”, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu.

ADVERTISEMENT

Lipsa de credibilitate a politicienilor români

Așa cum FANATIK a scris luna trecută, deși Olanda este singura țară care în acest moment se opune primirii țării noastre în Schengen, aceasta nu va risca să fie singura țară care votează împotriva aderării României și că își va menține această poziție doar dacă va găsi alte țări care să-i susțină poziția. Analiștii politici sunt de părere că în țările nordice există o opoziție clară față de aderarea României, chiar dacă ea nu a fost exprimată public, principala obiecție ce este invocată fiind corupția și lipsa unui justiții eficiente.

„În ciuda a ceea ce crede clasa politică de la noi, în ciuda a ceea ce crede ministrul de externe și ce crede Marcel Ciolacu sau Ciucă, nu numai Olanda nu ne vrea în Schengen. Sunt mai multe țări, iar Suedia este doar una dintre ele. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că totuși suedezii, danezi sau nemții sunt oameni civilizați pentru care cuvântul dat e cuvânt dat. România s-a angajat să facă reforme în materie de justiție iar România și-a bătut joc de sistemul judiciar. Și atunci normal, oamenii civilizați trag o concluzie. Ani de zile am fost serviți cu ideea că o țară, Olanda, a făcut o obsesie pentru țara noastră. Nu, sunt mult mai multe.

Apoi, se știe foarte bine că România nu este pregătită să intre în Schengen. Nu înțeleg de ce avem tot timpul politicieni care vin cu aceeași poveste, și anume că suntem pregătiți. Nu suntem. Doar recent am avut scandalul cu vameșii din Timiș care luau mită. Pe o tehnicalitate au fost aruncate din dosar înregistrările în care se lăudau ei cu șpaga, și oamenii au fost eliberați pentru că așa e România. Social-democrații suedezi au spus foarte bine că România nu are un sistem sigur de monitorizare a granițelor și atunci o să ne trezim cu Schengen la granița cu Ucraina, care și aia e cum e.

Politicienii români trăiesc într-un negaționism colectiv. Marcel Ciolacu, care e un om ce pe vremuri nici nu ar fi găsit drumul până la București, se duce și discută cu suedezii. Ce concluzie credeți că au tras cetățenii suedezi?”, a declarat, pentru FANATIK, Cătălin Avramescu, fost ambasador al României în Finlanda și cadru universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București.

În plus, europarlamentarul Reper, Ramona Strugariu, a acuzat PSD că alături de socialiștii europeni au introdus și votat săptămâna trecută un amendament prin care este slăbită condiționarea fondurilor din PNRR de îndeplinirea reformelor. Think-tank-ul EFOR a lansat un apel către europarlamentarii PSD să nu susțină acest amendament pentru a nu arăta încă o dată că România este statul problemă în UE. „Riscăm încă o dată, tocmai înainte de decizia privind aderarea la Schengen, să demonstrăm că România e reprezentată de anti-reformiști, de această dată mergând atât de departe încât să punem în pericol reformele în toate statele membre, nu doar la noi”, a transmis EFOR într-un comunicat de presă.

„Nici nu ştii cum e mai bine cu ai noştri: să-i înjuri că nu se duc în Europa să negocieze, sau mai bine să-i lași  acasă că sperie lumea pe acolo? Dacă mă uit şi la Ordonanţa 13 a PNRR-urilor inventată la Bruxelles de Dan Nica & Negrescu, cred că versiunea B. Adică după ce ai dat cu torpila în PNRR-uri spre satisfacția suveraniştilor mână spartă, ce te aştepţi să facă ţările nordice din tabăra austeră, ca Olanda şi Suedia? That’s what they call good timing à la PSD …”, a comentat pe pagina sa de Facebook, Sorin Ioniță, directorul executiv al EFOR.

Noi reacții dure în societatea românească

La fel ca și în cazul Olandei, atunci când după declarațiile premierului Mark Rutte, multe voci din societatea noastră au cerut o reacție de dură de răspuns, în special de boicotare a afacerilor și produselor olandeze de pe piața noastră, și acum o parte a societății a cerut un răspuns similar. Asta în special în contextul în care România a susținut fără rezerve aderarea la NATO a Suediei, alături de Finlanda, ratificarea tratatului de aderare fiind votată în Parlament doar cu patru abțineri.

Sociologul Cristian Hrituc amintește de susținerea României pentru aderarea Suediei și susține că acum este rândul Stockholmului să-și respecte angajamentele. „Sperăm ca Guvernul Suedez să își respecte angajamentul și să nu procedeze ca în politica din țările de lumea a 3, să zici una și să facă alta. Putem înțelege că Rutte a încercat și el un joc, să nu rămână singur pe 8 decembrie, știm că țările nordice se ajută între ele mai tot timpul, dar și angajamentele din Tratat trebuie respectate. Mulțumim. Semnat: ăia din Est care mereu îsi respectă angajamentele față de vest”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

La fel și sociologul Vladimir Ionaș a subliniat că în ceea ce privește aderarea la NATO, Turcia pare să fi știut să-și negocieze mai bine interesele. „Mi-ar plăcea sa vad mâine cum presa din România scrie despre faptul ca Guvernul nostru nu are susținerea Parlamentului pentru acceptarea aderării Suediei la NATO. Pare ca Turcia a găsit un partener…”, a comentat și acesta.

Analiștii politici sunt însă de părere că o astfel de decizie ar plasa România în categoria unor regimuri mai degrabă iliberale, Erdogan sau Orban, și că o amenințare din partea Bucureștiului privind blocarea aderării Suediei la NATO nu ar fi fost credibilă în condițiile în care consolidarea NATO este în interesul național al țării noastre.

„Ce legătură are una cu alta? Și care era alternativa, să ne opunem? E o idee nebunească, care te plasează strict în categoria Erdogan-Orban, asta e clar, te pune la coada Europei. În al doilea rând, e o nebunie pentru noi, pentru că interesul strategic, dincolo de orice partid, dincolo de orice Schengen, pentru România este să aibă un flanc NATO de nord consolidat. Suedia și Finlanda sunt două puteri militare remarcabile. Chiar dacă ei anunțau înainte că ne blochează la Schengen noi tot trebuia în secunda doi să ratificăm cererea de aderare.

Nu cred că ar trebui să ne treacă prin cap un astfel de troc împotriva intereselor naționale de securitate. Muzică în urechile lui Putin, asta ar fi fost. Interesul nostru este să aducem NATO într-o poziție consolidată, deci o astfel de amenințare nici nu ar fi fost credibilă”, a mai precizat Cătălin Avramescu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT