News

Marcel Ciolacu și riscurile strategiei de a ține PNL-ul în șah. „Obiectivul său era să arate că preia o țară în criză”

Premierul Nicolae Ciucă a ignorat mesajul liderului PSD, precizând luni că acesta își va depune demisia la sfârșit săptămânii, potrivit protocolului
23.05.2023 | 09:33
Marcel Ciolacu si riscurile strategiei de a tine PNLul in sah Obiectivul sau era sa arate ca preia o tara in criza
Ce a urmărit Marcel Ciolacu prin suspendarea negocierilor cu PNL? Sursa foto: Inquam/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

După mai multe săptămâni în care PNL și PSD nu au reușit să ajungă la un nou acord privind împărțirea ministerelor după rocada la guvernare, Marcel Ciolacu a venit, sâmbătă, cu un anunț surpriză prin care a anunțat suspendarea negocierilor cu PNL până la rezolvarea problemelor presante – greva profesorilor și pensiile speciale.

Haos la PNL după anunțul lui Ciolacu

Coaliția de guvernare a fost preocupată în ultimele săptămâni cu re-negocierea ministerelor din viitorul guvern Ciolacu, totul plecând de la dorința social-democraților de a păstra Ministerul Transporturilor și culminând cu ideea luării Ministerului Dezvoltării de la UDMR, sau chiar scoaterea de la guvernare completă a acestui partid. Cu doar o săptămână înainte de data de 26 mai, ziua în care premierul Ciucă anunța că își va depune mandatul, conform protocolului semnat în 2021, și cu greva profesorilor anunțată pentru luni, liderul PSD a venit cu un anunț surpriză pentru liberali.

ADVERTISEMENT

Practic, Marcel Ciolacu a anunțat suspendarea negocierilor pentru viitorul guvern, până la rezolvarea problemelor presante, greva profesorilor și legea salarizării unitare, dar și eliminarea pensiilor speciale. Reacția liberalilor a arătat faptul că au fost luați prin surprindere de această mișcare a președintelui PSD. Robert Sighiartău a vorbit de un „joc dublu”, menit „să manipuleze opinia publică”, subliniind faptul că PSD-ul deține ministerele care au întârziat reformele dorite de Marcel Ciolacu.

Rareș Bogdan a spus că Nicolae Ciucă poate rămâne în continuare premier, și chiar a părut a înțelege situația în care se află liderul PSD, spunând că „frica e o chestiune umană”. Mesajul venit din partea președintelui PSD, Nicolae Ciucă, a fost însă fără echivoc, susținând că „tranziția la guvernare trebuie să se producă rapid, fără sincope”, iar, luni, Alina Gorghiu a anunțat că premierul „își va depune mandatul”, fără însă a specifica o zi anume ci doar că așteptarea este ca negocierile să se încheie săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

Politologul Andrei Țăranu este de părere că am asistat la un nou episod în care PSD a reușit să obțină un avantaj asupra liberalilor printr-un simplu șantaj populist. În opinia acestuia, reacțiile liberalilor au arătat o lipsă de coordonare în acest episod în care pur și simplu depind de PSD să-și mențină promisiunea și să preia conducerea Guvernului.

„A fost o strategie câștigătoare pentru că îi pune pe liberali într-o situație extrem de complicată și arată potențialul uriaș de șantaj pe care-l are PSD asupra PNL-ului. Așa se explică ieșirile unor lideri liberali precum Rareș Bogdan sau Robert Sighiertău. Ne arată iar au fost puși în ofside. Am înțeles că există o adevărată comoție la PNL, toți se gândesc ce să facă, pentru că dacă, de exemplu, domnul Ciucă își depune mandatul pe 26 mai, rămâne interimar, dar nu vine nimeni să-l înlocuiască. Domnul Ciolacu nu se duce la Cotroceni. Ce fac atunci?

ADVERTISEMENT

I-a pus complet în ofsaid, nu au niciun fel de mișcare, în afară decât să dea declarații contradictorii. Pe de-o parte spun să rămână Ciucă încă un an și jumătate sau așa ceva, pe de altă parte, domnul Ciucă zice că vineri își depune mandatul că așa a primit sarcini. Vorbim de vârful partidului, deci e clar că nu există niciun fel de coordonare, iar PSD e singur pe tot terenul”, a declarat, pentru FANATIK, profesorul Andrei Țăranu.

Mizele urmărite de Marcel Ciolacu

Politologul Andrei Țăranu subliniază că cel mai probabil ceea ce a urmărit liderul PSD prin această decizie unilaterală este să aibă asigurat faptul că preia guvernul fără niciuna dintre aceste restanțe. Adică că va prelua funcția de premier având rezolvate două mari reforme – salarizare și pensii speciale, care presupun multe bătăi de cap, preferând ca fără acest lucru să treacă chiar în opoziție.

ADVERTISEMENT

„Ce a făcut Marcel Ciolacu e o chestie de un populism incredibil. E definiția populismului, mișcarea poporului pur împotriva elitei corupte. Ce a zis domnul Ciolacu: până nu se rezolvă problemele poporului, noi politicienii nu avem dreptul să avem altă agendă. Așa că voi pnl-iștii stați acolo și numărați ministerele că noi facem treabă.

Ce urmărește PSD-ul este să rezolve PNL-ul greva, pensiile. Să intre la guvernare fără să aibă credite. Să aibă totul rezolvat – toate vor fi cu scandal uriaș, legea salarizării unice e plină de probleme, nu a discutat-o cu nimeni, toată lumea o să se supere, și pe bună dreptate. Ministerele o să se bată între ele și o să iasă urât, cu rezultatul cel mai probabil că legea nici măcar nu se va aplica”, a mai declarat acesta pentru FANATIK.

Consultantul politic Adrian Zăbavă este de părere că principalul scop urmărit de președintele PSD prin această mișcare este de a prezenta imaginea unui Guvern ce are de-a face cu crize multiple și de a nu-și eroda astfel imaginea în momentul preluării Guvernului. Și acesta subliniază că legea salarizării unitare va isca nenumărate probleme și nemulțumiri, în ciuda faptului că ministrul Budăi a dar asigurări luni că aceasta va intra în dezbaterea parlamentară la jumătatea lunii iulie.

„Cred că obiectivul principal al lui Marcel Ciolacu prin mișcarea pe care a făcut-o a fost să arate întregii opinii publice că vine la guvernare într-un moment foarte dificil. Asta pentru că nu doar acestea sunt problemele cu care se confruntă Guvernul. Avem nenumărate alte subiecte importante de rezolvat, unele ce țin de PNRR, dar și altele.

Se discută despre legea salarizării unice în contextul negocierilor cu sindicatele din învățământ. Eu cred că în momentul de față, pe lângă faptul că această lege e prinsă în PNRR cu niște ținte asumate, nu cred că statul este astăzi în poziția de a oferi o lege a salarizării care să mulțumească pe toată lumea. Posibilele probleme cu care Marcel Ciolacu va avea de-a face în mandatul său de premier vor fi multiple, și cred că asta a fost principalul obiectiv al mișcării sale – să arate că nu e liniște în momentul în care el preia funcția.

Sunt absolut sigur că astăzi Marcel Ciolacu își dorește să preia funcția. Doar niște mișcări ieșite din comun ar duce la ruperea coaliției astăzi. Obiectivul său era să arate că preia o țară în criză. O țară în care profesorii sunt în grevă generală după 15 ani de la ultima grevă generală e o țară aflată într-o situație dificilă”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul Adrian Zăbavă.

În opinia acestuia e greu de susținut teza cum că prin această decizie liderul PSD ar căuta să pună presiune pe liberali pentru a obține și a urgenta negocierile pentru formarea viitorului guvern. Consultantul politic subliniază că odată consumat acest anunț privind suspendarea negocierilor, practic social-democrații nu mai au cu ce anume să pună presiune pe liberali pentru a-i face să cedeze în negocieri.

Adrian Zăbavă subliniază că la fel de greu de înțeles este și teza conform căreia scopul ar fi fost de a-i pasa premierului Ciucă problema grevei din învățământ, subliniind că pur și simplu nici premierul Marcel Ciolacu nu ar avea ce să le ofere profesorilor ce Nicolae Ciucă nu le poate promite acum.

Riscurile la care se expune președintele PSD

După mișcarea făcută de președintele PSD, cele două partide din coaliție par nesigure cu privire la ce anume urmează să facă în continuare. Social-democrații insistă că negocierile pentru viitorul guvern sunt suspendate, iar ministrul Budăi a anunțat luni un calendar pentru adoptarea legii salarizării unice, dar și cu măsuri privind reforma sistemului de pensii, prin creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani.

Consultantul politic Adrian Zăbavă este de părere că în acest moment nu e clar deznodământul mișcării lui Marcel Ciolacu, dar că, în situația în care problemele enumerate de el ar fi rezolvate repede, atunci liderul PSD ar putea fi marele câștigător politic al incertitudinii actuale.

„Cred că în momentul de față este prematur să spunem dacă Marcel Ciolacu a câștigat ceva de pe urma mișcării sale. A fost o surpriză, atât pentru opinia publică interesată de fenomen, cât și pentru partenerii din coaliție, dar posibilul câștig al liderului PSD depinde de ceea ce se va întâmpla în următoarele zile.

Spun asta pentru că dacă cele două probleme se vor rezolva într-un fel sau altul, și anume greva profesorilor va lua sfârșit și legea pensiilor speciale, dacă nu va fi adoptată, măcar se va apropia de adoptare – fie că aceste lucruri se vor întâmpla până ca el să devină premier sau imediat după ce va deveni premier, cred că va ieși câștigător din episodul acesta. Asta pentru că se va fi asociat cu rezolvarea celor două probleme”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

Acesta subliniază însă că strategia lui Marcel Ciolacu nu este una lipsită de riscuri. În opinia sa, soluționarea problemelor enumerate depinde în bună măsură de PNL și în situația deloc improbabilă în care acestea ar rămâne nerezolvate iar Nicolae Ciucă și-ar da demisia, așa cum a promis, Marcel Ciolacu s-ar găsi într-o situație inconfortabilă.

„Rezolvarea acestor probleme ține de multiple lucruri pe care Marcel Ciolacu nu le controlează, și de aici vine principalul risc pentru el. Asta pentru că greva profesorilor pare una serioasă, iar reprezentanții acestora nu dau semne că ar da înapoi doar pe seama unor promisiuni minore. Adică nu cred că această grevă se va încheia fără ca profesorii să aibă parte de niște promisiuni hotărâtoare privind creșterea salariilor. În plus, rezolvarea acestor două probleme ține și de PNL. Și aici, PNL poate pune PSD-ul, dar și pe Marcel Ciolacu într-o situație oarecum problematică”, a precizat analistul politic.

Acesta subliniază că PNL-ul poate forța mână social-democraților și să-i invite la guvernare, conform protocolului încheiat între cele trei partide aflate în coaliția de guvernare. Situația ar deveni atunci una dificilă pentru social-democrați, obligați să explice public motivele pentru care refuză să preia conducerea Guvernului.

„Îmi imaginez scenariul în care vineri domnul Ciucă își dă demisia, iar sâmbătă președintele Iohannis cheamă partidele la consultări. Cu ce mandat se duce Marcel Ciolacu la Klaus Iohannis, spunând că nu vrea să fie premier acum pentru că partenerii nu au de acord cu cererea lui pe ultima sută de metri? Mi-e greu să cred că Marcel Ciolacu poate intra la negocieri cu Klaus Iohannis cu un astfel de scenariu.

De aici cred că vine cel mai mare risc pentru mișcarea lui Marcel Ciolacu. Dacă PNL, prin absurd, merge pe cartea confruntării și domnul Ciucă își dă demisia vineri, devine o situație complicată pentru liderul PSD dacă cele două probleme vor persista până atunci fără perspective clare de rezolvare”, a mai declarat Adrian Zăbavă pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT