Alegeri 2024

Marcel Ciolacu, vizită în Israel în context tensionat. „Restabilirea securității în Orientul Mijlociu este esențială”. Update

Marcel Ciolacu, discuții între patru ochi cu Benjamin Netanyahu, președintele Israelului și cel al Knessetului. Vizită a delegației României în context tensionat în Israel.
05.09.2024 | 20:38
Marcel Ciolacu vizita in Israel in context tensionat Restabilirea securitatii in Orientul Mijlociu este esentiala Update
Ciolacu a spus că România condamnă cu fermitate atacurile teroriste asupra Israelului / Foto: gov.ro
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu se află, joi, în Israel, în cadrul unei vizite de lucru. Ciolacu s-a întâlnit cu premierul Benjamin Netanyahu, fiind prevăzută, în aceeași zi, și o întâlnire cu președintele israelian Isaac Herzog. Vizita delegației române are loc într-un context tensionat, marcat de proteste împotriva lui Netanyahu și de eșecul negocierilor privind armistițiul din Fâșia Gaza.

UPDATE: ”România va continua să susţină eliberarea ostaticilor”

La scurt timp după întrevederea cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, premierul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu președintele Israelului, Isaac Herzog, dar şi cu cel al Knessetului, Amir Ohana.

ADVERTISEMENT

Cu această ocazie, Marcel Ciolacu i-a dat asigurări președintelui Israelului că România va continua să susţină eliberarea tuturor ostaticilor.

“L-am asigurat pe preşedintele Israelului, Isaac Herzog, că România va continua să susţină cu fermitate eliberarea tuturor ostaticilor şi am condamnat ferm atacurile teroriste asupra Israelului”, a transmis Marcel Ciolacu pe reţeaua socială X.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în cadrul discuțiilor avute cu preşedintele Knessetului, premierul României a subliniat că siguranţa comunităţii evreieşti reprezintă o prioritate pentru țara noastră.

“Guvernul României este solidar cu Israelul în faţa provocărilor generate de creşterea alarmantă a antisemitismului. L-am asigurat pe preşedintele Knessetului, Amir Ohana, că siguranţa comunităţii evreieşti este o prioritate pentru noi”, a mai scris premierul.

ADVERTISEMENT

UPDATE: „România ferm atacurile teroriste asupra Israelului”

Marcel Ciolacu i-a transmis omologului său Benjamin Netanyahu că România condamnă ferm atacurile teroriste comise asupra Israelului, susținând eforturile SUA și ale altor parteneri externi pentru încetarea focului în Fâșia Gaza și eliberarea tuturor ostaticilor israelieni deținuți de tetroriștii Hamas.

”Sunt primul șef de Guvern care a venit în Israel imediat după atacurile teroriste din 7 octombrie 2023 pentru a-mi exprima solidaritatea față de prietenii noștri israelieni. La fel ca atunci, și acum România rămâne alături de Israel, un  partener strategic important  al țării noastre în regiunea Orientului Mijlociu extins. România condamnă cu fermitate atacurile teroriste asupra Israelului și face apel la toate părțile implicate să contribuie la restabilirea securității și încheierea unui acord de încetare a focului. În acest sens, România susține eforturile SUA și ale partenerilor externi din regiune, în vederea încheierii unui acord de încetare a focului și eliberării tuturor ostaticilor din Fâșia Gaza”, a declarat Ciolacu, potrivit unui comunicat al Guvernului.

ADVERTISEMENT

Cooperare cu accent pe apărare și turism

Marcel Ciolacu și Benjamin Netanyahu au purtat discuții despre cooperarea economică bilaterală, cu precădere privind industria de apărare, turismul și produselor agroalimentare exportate de România în Israel.

„M-am bucurat să remarc prietenia și deschiderea premierului Statului Israel, Benjamin Netanyahu față de România și, mai ales, față de aprofundarea cooperării economice. Avem o colaborare economică dinamică datorită proiectelor concrete în domeniile industriei de apărare și alimentare, precum și intereselor comune pentru sectoare de vârf precum tehnologia informațiilor, comunicații, cercetare-dezvoltare. Miniștrii români și israelieni vor discuta în detaliu realizarea acestor proiecte”, a precizat Ciolacu.

Dreptul la autoapărare și dreptul internațional

Securitatea regiunii a fost o altă temă a discuțiilor dintre partea română și cea israeliană. „România va continua să pledeze ferm pentru eliberarea tuturor ostaticilor și va sprijini în acest sens eforturile Statului Israel și ale altor parteneri internaționali pentru eliberarea acestora din Fâșia Gaza, inclusiv a celor cu dublă cetățenie româno-israeliană sau cu origini românești”, potrivit comunicatului.

Marcel Ciolacu a subliniat dreptul Israelului de a se apăra împotriva teroriștilor dar și respectarea dreptului international și umanitar în ce privește populația civilă din Fâșia Gaza. „România este preocupată de o posibilă extindere regională a conflictului. Ne exprimăm susținerea față de dreptul Statului Israel la autoapărare împotriva amenințărilor teroriste. Subliniem, totodată, importanța respectării dreptului internațional, a celui umanitar și necesitatea protejării tuturor civililor. Eforturile României sunt materializate prin transmiterea de ajutoare umanitare populației civile din Fâșia Gaza și disponibilitatea de a prelua copii din această regiune pentru tratament în spitalele românești”, a spus Ciolacu.

„În timpul întrevederii cu omologul israelian, șeful Executivului a reiterat poziția României pentru o pace justă și susținerea soluției celor două state, bazată pe dreptul internațional și pe rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU”, mai informează comunicatul Guvernului.

Marcel Ciolacu se va întâlni în cursul zilei cu președintele statului Israel, Isaac Herzog, și cu preşedintele Knesset-ului (Parlamentul), Amir Ohana, după ce a avut o  întrevedere cu ministrul israelian pentru Afaceri Strategice, Ron Dermer.

Discuții cu Netanyahu și cu președintele Herzog

Premierul Marcel Ciolacu se află, joi, într-o vizită de lucru în Israel, alături de o delegație a Guvernului din care fac parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminița Odobescu, ministrul de Externe, Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, și de Silviu Vexler, deputat și președintele Federației Comunităților Evreiești din România.

„Prim-ministrul Marcel Ciolacu se află astăzi, 5 septembrie 2024, într-o vizită de lucru în Statul Israel, însoțit de o delegație guvernamentală din care fac parte ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu,  ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, și deputatul Silviu Vexler. Premierul Marcel Ciolacu va avea, cu acest prilej, întrevederi cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, precum și cu ministrul pentru Afaceri Strategice al Statului Israel, Ron Dermer”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Executivul mai precizează că Marcel Ciolacu va avea și o întrevedere între patru ochi cu președintele Israelului, Isaac Herzog, urmată de o întîlnire a delegației României cu oficiali de stat israelieni. „Agenda vizitei include, de asemenea, o întrevedere tête-à-tête a premierului Marcel Ciolacu cu președintele Statului Israel, Isaac Herzog, după care este programată o întrevedere în plen a delegației guvernamentale române cu oficiali ai statului israelian. La rândul lor, miniștrii care îl însoțesc pe premierul Marcel Ciolacu vor avea întrevederi bilaterale cu omologii lor israelieni, respectiv, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Yisrael Katz, și ministrul israelian al Economiei și Industriei, Nir Barkat”, mai precizează comunicatul Guvernului.

Vizită într-un context tensionat

Vizita lui Marcel Ciolacu în Israel are loc într-un context tensionat, marcat de puternice demonstrații în țară împotriva premierului Benjamin Netanyahu, și de eșecul negocierilor unui armistițiu în Fâșia Gaza. Hamas și Netanyahu se acuză reciproc de eșecul negocierilor pentru un armistițiu în Fâșia Gaza, unde o campanie anti-poliomielită a dus deja la vaccinarea a aproape 200 000 de copii, potrivit OMS.

De la anunțul descoperirii, duminică, de către armata israeliană a cadavrelor a șase ostatici, Netanyahu a fost supus unor presiuni puternice pentru a ajunge la un acord privind eliberarea ostaticilor încă reținuți, în schimbul unui armistițiu al luptelor, care ar permite Fâșiei Gaza să se îndrepte către o încetare permanentă a focului, după aproape unsprezece luni de război.

„Încercăm să găsim un teren pe care să începem negocierile dar ei (Hamas) refuză și spun că nu este nimic de discutat”, a denunțat miercuri Benjamin Netanyahu în cadrul unei conferințe de presă, notează TV5Monde.

SUA le cere concesii ambelor părți

Mișcarea islamistă palestiniană insistă asupra aplicării, în forma actuală, a unui plan anunțat la 31 mai de președintele american Joe Biden, pe care îl acceptase. „Nu avem nevoie de noi propuneri”, a comunicat, joi, Hamas pe Telegram, adăugând că Netanyahu „folosește negocierile pentru a prelungi agresiunea împotriva poporului palestinian”.

Premierul israelian dorește ca Israelul să păstreze controlul asupra coridorului Philadelphia, o zonă tampon la granița dintre Fâșia Gaza și Egipt, atât timp cât consideră necesar, pentru a împiedica teroriștii Hamas să introducă arme pe teritoriul palestinian sau să exfiltreze ostatici sau o parte dintre luptătorii săi către Egipt, prin tuneluri.

Hamas solicită o retragere totală a Israelului din zonă. Insistența Netanyahu de a controla coridorul Philadelphia „are drept scop împiedicarea unui acord”, potrivit Hamas. La Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a făcut apel la ambele părți să facă concesiile necesare.

Potrivit lui Netanyahu, coridorul Philadelphia este departe de a fi singurul impas. Problema numărului de prizonieri palestinieni deținuți de Israel care urmează să fie eliberați în schimbul fiecărui ostatic eliberat sau un posibil veto israelian asupra eliberării unora dintre acești deținuți se numără printre aspectele care „nu au fost rezolvate”, susține el.

Atacul teroriștilor Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, care a declanșat războiul, s-a soldat cu moartea a 1.205 persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale israeliene. Din cele 251 de persoane răpite în acea zi, 97 sunt încă deținute în Fâșia Gaza, dintre care 33 au fost declarate moarte de către armata israeliană.

Represaliile israeliene, care au devastat Gaza, s-au soldat cu cel puțin 40 861 de morți, potrivit Ministerului Sănătății al guvernului Hamas, care nu oferă detalii cu privire la numărul civililor și combatanților uciși.

ADVERTISEMENT