Premierul Marcel Ciolacu vrea să ne protejeze cu garduri electrice împotriva urșilor. Oficialul a reacționat luni după incidentul șocant care a avut loc duminică seară în stațiunea Predeal. Șeful echipei de salvamontiști din localitate a fost atacat de un urs pe o stradă circulată. Șeful Guvernului cere intervenții ferme și imediate, susținând că „viața românilor este mai importantă decât orice”.
Marcel Ciolacu solicită tuturor autorităților centrale și locale să actualizeze în regim de urgență măsurile administrative pentru prevenirea unor tragedii similare. Premierul a transmis că, dacă soluțiile actuale nu mai funcționează, atunci este momentul să se recurgă la alte metode, mai ferme.
Printre acestea, Ciolacu menționează extragerea exemplarelor agresive, dar și montarea de garduri electrice în zonele cu risc crescut. Potrivit politicianului, nu mai pot fi invocate argumentele legate de protecția animalelor atunci când viețile oamenilor sunt puse în pericol constant.
Marcel Ciolacu și-a continuat declarația, acuzând ONG-urile că susțin o formă de „progresism anarhic” ce pune în pericol oamenii. Ciolacu spune că își asumă orice critică venită din partea organizațiilor care se opun recoltării urșilor, dar susține că el se simte responsabil față de siguranța cetățenilor. În opinia sa, animalele care ajung frecvent pe străzile orașelor trebuie îndepărtate rapid, pentru a preveni pierderi de vieți omenești.
„Trebuie să începem rapid inclusiv montarea, în zonele de risc, a unor garduri electrice care să protejeze eficient viaţa oamenilor (…). Sunt dispus să-mi asum un orice val nou de critici al ONG-urilor de mediu finanţate de Soros şi de la toţi reprezentanţii progresismului anarhic, din ţară sau din Europa. Viaţa românilor este mai importantă decât orice!”, subliniază Ciolacu în mesaj.
Atacul ursului de duminică seară a șocat din nou întreaga țară. Potrivit informațiilor oficiale, bărbatul atacat de urs este șeful Salvamont Predeal. El a fost găsit inconștient, întins pe asfalt și cu răni extrem de grave. Intervenția echipajelor SMURD a fost rapidă, însă bărbatul are răni foarte grave. Medicii de la Spitalul Județean Brașov au confirmat că victima a suferit multiple traumatisme la nivelul capului, feței și toracelui, fiind intubată și instabilă hemodinamic.
Conform Salvamont Brașov, bărbatul nu se afla în misiune la momentul atacului, ci mergea spre casă, după ce își încheiase ziua de muncă. Din nefericire, atacul s-a petrecut într-o zonă în care martorii spun că fusese observată anterior o ursoaică cu doi pui.
Problema prezenței urșilor în stațiuni montane nu este nouă. La Bușteni, turiștii și localnicii se confruntă zilnic cu prezența urșilor în cartierele orașului. Nici după tragedia de vara trecută, când o tânără de 19 ani a fost ucisă de urs pe un traseu turistic din Bucegi, autoritățile nu au reușit să ia măsuri ferme.
Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, atrage atenția că deși cota de recoltare a urșilor a fost crescută recent, este în continuare insuficientă față de realitatea din teren. Potrivit acestuia, numărul urșilor este mult mai mare decât în trecut și decât nivelul considerat normal, motiv pentru care atacurile nu mai sunt o surpriză. El cere o nouă revizuire a cotelor și măsuri urgente, pentru că altfel astfel de incidente vor deveni tot mai frecvente, mai ales în lunile de primăvară.