News

Marcel Ciolacu vrea să taxeze suplimentar multinaționalele din România: ”Este o regulă corectă”

Liderul PSD Marcel Ciolacu e pregătit să taxeze suplimentar multinaționalele din România, considerând această idee ”o regulă corectă”.
31.01.2023 | 07:10
Marcel Ciolacu vrea sa taxeze suplimentar multinationalele din Romania Este o regula corecta
Marcel Ciolacu vrea taxare suplimentară pentru multinaționale. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ciolacu a vorbit, iarăși, despre taxa de solidaritate pentru companiile mari. Social democratul crede că e corect ca legea să fie uniformă pentru toată lumea.

Marcel Ciolacu vrea taxarea suplimentară a multinaționalelor

”Ceea ce plăteşte capitalul românesc, respectiv 1%, este o regulă corectă pentru toată lumea. Într-un mediu concurenţial, corect este ca legislaţia să fie uniformă pentru toată lumea.

ADVERTISEMENT

Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc minimum 1% din cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea”, a declarat Ciolacu.

De asemenea, Ciolacu crede că trebuie făcută urgent digitalizarea ANAF pentru o mai bună colectare a impozitelor, însă taxele nu ar trebui să mai crească.

ADVERTISEMENT

”Nu avem o propunere de modificări de taxe. Întâi statul român să îşi facă datoria, să facă digitalizarea ANAF-ului şi pe urmă, după ce avem toate elementele, toate cifrele şi unde nu este concordanţă, atunci intervine statul. Eu în acest moment n-am aceste informaţii, am informaţiile în ceea ce priveşte impozitul pe profit şi cum încercăm să optimizăm fiscal. Cred că perioada optimizării fiscale a luat sfârşit. Marcel Ciolacu şi PSD-ul nu măreşte nicio taxă”, a completat liderul PSD.

Vorbind despre o posibilă scădere a TVA la alimentele de bază, această măsură ar trebui gândită la pachet cu alte măsuri asemănătoare pentru a da rezultate, crede Ciolacu, conform RTV.

ADVERTISEMENT

”Scăderea TVA-ului s-a mai făcut la alimentele de bază, neluându-se şi alte măsuri sau negândită în ansamblul său această măsură şi după o lună de zile ne-am trezit că acea scădere de TVA a revenit. De fapt lupta este cu inflaţia.

O componentă importantă în acest moment din inflaţie o reprezintă scumpirile la produsele alimentare. Repet, este un întreg pachet ca să fie sustenabil, nu ceva emoţional şi noi să ne lăudăm că am coborât TVA-ul şi am ieftinit, iar peste o lună preţurile să fie aceleaşi”, a completat politicianul.

ADVERTISEMENT

Discuțiile despre taxa de solidaritate nu sunt noi în coaliția de guvernare, cei de la PNL nefiind de acord cu acest concept până acum. Ciolacu se leagă de faptul că în țara noastră există peste 320 de mari companii cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de lei, care plătesc impozit pe profit mai mic decât microîntreprinderile.

”Se plăteşte în medie cam 0,8% impozit pe profit de către aceste companii, cu alte cuvinte se plăteşte mai puţin decât la microîntreprinderi, microîntreprinderile plătind 1%”, a explicat social democratul.

ADVERTISEMENT