Life

Marcel Pavel, chinuit de stări depresive: “Niște nebuni au ajuns să decidă soarta lumii. Ne-au terminat psihic”

Cei doi ani de pandemie, pierderea mamei și izbucnirea războiului din vecinătatea României l-au răvășit emoțional pe Marcel Pavel care se simte lipsit de perspective și speranțe.
12.03.2022 | 16:02
Marcel Pavel chinuit de stari depresive Niste nebuni au ajuns sa decida soarta lumii Neau terminat psihic
Marcel Pavel, un îndrăgit artist cufundat în tristețe. Sursă foto: Montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Marcel Pavel este un tip sentimental, iar pierderea mamei, căreia i s-au adăugat moartea soacrei și a cățelului, îl zguduie și acum pe unul dintre cei mai iubiți artiști români. Cântărețul Marcel Pavel încearcă să-și aline, printr-o nouă compoziție muzicală, o parte din durerea pricinuită de moartea celor dragi, dar privește cu amărăciune România prezentului.

Marcel Pavel: „După mama, m-au părăsit soacra și cățelul, pe care l-am iubit. A fost un an fatal, pentru sufletul meu!”

Cine îl cunoaște îndeaproape pe Marcel Pavel știe că în spatele artistului se ascunde un om hiper-sensibil. Cântărețul a vorbit, cu emoție, pentru FANATIK, despre suferințele care l-au marcat în ultima vreme. Și necazurile nu l-au ocolit, din toate părțile…

ADVERTISEMENT
Marcel Pavel și mama
Marcel Pavel, alături de mama sa (sursa facebook.com)

Așadar, Marcel Pavel a regăsit puterea de a vorbi, fără menajamente, despre starea depresivă care îl însoțește, în această perioadă.

„În această perioadă tumultoasă și foarte grea pentru toată lumea, noi, artiștii, fiind puțin mai sensibili decât lumea „normală”, am trecut prin multe. Mie mi-a murit atât mama, cât și soacra. Toată povestea asta m-a terminat… La toate, de parcă nu era destul, s-a adăugat și moartea cățelului meu, pe care l-am iubit. A fost un an groaznic, fatal pentru sufletul meu. Și nu-mi revin…”, și-a început artistul, dezvăluirile.

ADVERTISEMENT

Reamintim că, în luna august a anului trecut, cântărețul a traversat unul dintre cele mai grele momente din viața sa. Mama sa, suferindă de diabet, s-a stins.

„Am avut mereu această teamă și anume teama de a-mi pierde părinții, m-am gândit întotdeauna naiv cu o teamă de nedescris la această fatalitate. Am crezut totuși că mie nu mi se va întâmpla niciodată această nenorocire, dar astăzi, inevitabilul s-a întâmplat!

ADVERTISEMENT

Draga mea mamă, îngerul meu păzitor, iubirea vieții mele, cea mai importantă femeie din Univers a plecat într-o lume fără durere, printre stelele eternității! Adio… sau la evedere, scumpă mamă!”, scria artistul pe un cont de socializare.

„Devii lipsit de speranță și de perspective. Mă uit la copiii mei, sunt rătăciți…”

Marcel Pavel a continuat să-și deschidă sufletul și ne-a mărturisit că traversează o stare de apatie, cauzată de o suferință iremediabilă. Speră să depășească rapid această perioada grea și a povestit cum l-au afectat foarte mult inclusiv pandemia și războiul care se desfășoară în vecinătatea României.

ADVERTISEMENT

„Devii lipsit de speranță și de perspective. În primul rând, mă uit la copiii mei și la felul în care și ei sunt afectați. Sunt rătăciți… Simți că se duce totul de râpă, când vezi că niște nebuni au ajuns să decidă soarta lumii… S-au adunat toate, ne-au terminat psihic și încep să cred că asta s-a și urmărit”, a precizat artistul.

Marcel Pavel Iuvenalia Pavel
Marcel Pavel, în duet cu fiica sa, Iuvenalia (sursa facebook.com)

Evident, Marcel Pavel nu rămâne insensibil la contextul socio-economic și comentează, fără resentimente, pe marginea acestui subiect. Mai mult, cântărețul nu s-a sfiit să compare situația actuală cu aceea de pe vremea regimului comunist.

“E penibil să vezi că unora li s-a făcut dor de Ceaușescu!”

Din acest punct de vedere, artistul este necruțător: „Dacă noi comparăm țărișoara noastră cu alte țări europene, constatăm că România are resurse uriașe, dar ne-au distrus alții, care au venit peste noi. Cum spuneau vikingii, ‘dacă vrei argint și averi, trebuie să ți le iei singur’. Așa s-a întâmplat și cu noi, au venit și ne-au disipat. Avem politicieni impuși care nu iubesc această țară și servesc doar intereselor proprii și externe. E penibil să vezi că unora li s-a făcut dor de Ceaușescu!”

„Eu plecam în străinătate, în turnee, iar când mă întorcam acasă, aveam impresia că am picat într-o văgăună. Și acum trăiesc cu același sentiment! Sper ca noua mea piesă să creeze bună dispoziție și melancolie…”, a continuat Marcel Pavel.

„Vorbește lumea” și „Zâna mea frumoasă din povești”, ultimele bijuterii muzicale ale artistului

Așadar, discuția a alunecat, inevitabil, spre zona artistică. Și asta, pentru că Marcel Pavel ne pregătește o surpriză plăcută, din care vă devoalăm doar o parte, urmând să ascultăm, în curând, o nouă creație a unuia dintre cei mai iubiți artiști români.

Așadar, chiar dacă starea sa de spirit n-a fost deloc una bună, cântărețul n-a „șomat” deloc: „Din punct de vedere creativ, am compus o piesă intitulată „Zâna mea frumoasă din povești” și am realizat și o variantă în limba machidonească, alături de niște aromâni din Constanța”.

Urmează, însă și o altă surpriză: „Colaborez cu Stelu Pandelescu, un „lăutar de mătase”, cum îi spun eu. Mi-a propus să cântăm împreună o piesă, intitulată „Vorbește lumea”, care are un pic de parfum interbelic, în genul cunoscutei melodii „Sunt vagabondul vieții mele”. Mi-a plăcut ideea lui și sper ca această colaborare să ne conducă spre un succes”.

În mod normal, lansarea oficială a piesei va avea loc pe 15 martie, la emisiunea „Observator”, de la Antena 1. Apoi, pentru promovare, Marcel Pavel urmează să facă un adevărat tur al televiziunilor. Totuși, artistul se îndoiește de această posibilitate, în actualele condiții din România.

Supărat pe muzica manelisto – balcanico – ușoară și pe solistele fără personalitate

Numai că, deși se pregătește să ne ofere o nouă piesă, Marcel Pavel rămâne pesimist. Se pare că nu se regăsește în contextul general, actual.

„Lumea nu prea mai are chef de muzică. Spre exemplu, constat că generația mea este un pic neglijată de cei tineri. Aceștia din urmă parcă trăiesc în altă dimensiune”, a continuat artistul.

Mai mult, Marcel Pavel nu s-a sfiit să atace, fără menajamente, o parte a „noului val” din muzica românească. „Să ne amintim ce muzică ascultă unii tineri, în primul rând manele și la în ce hal de degradare a ajuns cultura română… Iar junele soliste cântă toate la fel, un fel de manelisto-balcano-muzică ușoară. Un amestec despre care nimeni nu știe ce este cu adevărat. S-a ales praful de muzica pop tradițională, iar muzica de consum care se cântă astăzi și a doua zi dispare reprezintă o problemă”, ne-a declarat artistul multipremiat.

„Nu mai avem nici meseriași buni. Chemi un electrician și îți spune că s-a apucat de cântat!”

Marcel Pavel este de părere că majoritatea versurilor pieselor compuse în zilele noastre „sunt puerile și pe lângă asta, constatăm tot felul de apariții meteorice”.

De asemenea, în opinia sa, mediatizarea online are neajunsurile sale, având în vedere că „sita” cerne după alte criterii decât cele pur muzicale. Conform spuselor lui Marcel Pavel, la decăderea muzicii românești, pe care o constată de ceva vreme, contribuie, în egală măsură, atât acest tip de mediatizare, cât și lipsa studiilor, de care dau dovadă mulți dintre tinerii interpreți.

„Din păcate, internetul și mai ales canalul Youtube îi ajută pe toți anonimii să devină artiști. Cine are mai multe vizualizări devine artist. E penibil! Iar dacă îi asculți live, majoritatea nu știu să cânte nimic”, ne-a explicat vedeta pop.

De alfel, Marcel Pavel a încheiat pe un ton… plastic discuția legată de acest subiect: „În plus, mulți dintre ei nu au studii și din zidari s-au făcut cântăreți. Din acest motiv, nu mai avem nici meseriași buni. Dacă vrei să chemi un electrician, îți spune: Nu domnule, m-am apucat de cântat, nu pot să vin!”.

Ce studii are Marcel Pavel

Marcel Pavel a urmat cursurile Liceului de Muzică și Arte Plastice din Pitești. În paralel, a studiat percuția și s-a declarat pasionat de muzica rock și jazz-rock. De asemenea, este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, secția Canto clasic.

Compozitor, instrumentist (pian, percuție, chitară bas, contrabas, violoncel), Marcel Pavel a luat din tinerețe contactul cu muzica occidentală. Încă din anul 1981, a cântat în numeroase turnee în Franța, Olanda, Germania, Italia, Belgia, Austria, Elveția, SUA, Spania, Portugalia, etc.

 

ADVERTISEMENT