Fotbal intern

Marcel Puşcaş acuză „pilele şi amantlâcurile” lui Burleanu în FRF

Marcel Puşcaş a dezvăluit într-un amplu interviu „pilele şi amantlâcurile din FRF”, cine i-a propus să intre în echipa sa electorală, de când se cunoaşte cu directorul SRI Eduard Hellvig şi cum a fost „blatul” PSG – Steaua 5-0 din 1997.
15.04.2018 | 20:36
Marcel Puscas acuza pilele si amantlacurile lui Burleanu in FRF

Marcel Puşcaş, unul dintre cei 4 candidaţi la preşedenţia FRF (ceilalţi trei fiind Răzvan Burleanu, Ionuţ Lupescu şi Ilie Drăgan), a dezvăluit aspecte mai puţin cunoscute din „subteranele” luptei pentru putere în FRF într-un interviu pentru realitatea.net. De la disputa la cuţite cu actualul preşedinte FRF, Răzvan Burleanu, la relaţia de prietenie cu directorul SRI Eduard Hellvig, de la „pilele si amantlâcurile” din FRF la noua organigramă pe care o va impune dacă va cîştiga alegerile.

Marcel Puşcaş a detaliat cum va multiplica veniturile FRF, ce va face cu „postacii din FRF”, dar şi care va fi viitorul său dacă nu va cîştiga alegerile de care ne mai despart doar trei zile. Şi, nu în uştimul rând ca importanţă, dacă a fost „blat” la meciul PSG – Steaua 5-0, din preliminariile Ligii Campionilor ediţia 1997-1998, când era preşedintele clubului „roş-albastru”. Vă reamintim că în returul de la paris pornea de la 3-0, la masa verde, pentru Steaua… Să-l „ascultăm”, însă, direct pe Marcel Puşcaş „vorbind” la realitatea.net, unde puteţi citi interviul în integralitatea lui.

Marcel Puşcaş acuză „pilele şi amantlâcurile” lui Burleanu în FRF

…despre pilele şi amantâclurile din FRF: „Nu are sens să dau nume, se ştiu ei foarte bine. Vă pot spune că, într-adevar, sunt şi amantlâcuri, şi pile în FRF. Eu nu am spus că îi dau afară dacă voi câştiga alegerile. Am spus că nu îşi regăsesc locul şi nu ar trebui să fie prezenţi în FRF. Daca eşti competent, rămâi. Dacă nu eşti competent, nu rămâi. Trebuie făcută o evaluare a competenţelor. Au fost aduşi unii doar ca să fie…”.

De ce nu l-a dat Burleanu afară din FRF

…despre motivul din care Răzvan Burleanu nu l-a putut da afară din FRF: „Era destul de greu să mă demită, din cel puţin două motive. În primul rând are o oarecare teamă de media şi de opinia publică. După ce în prealabil am expus problemele în interiorul Federaţiei, am găsit de cuviinţă să mă exprim şi în mod public, tocmai datorită mult invocatei transparenţe şi mult invocatei credibilităţi, atât în programul lui, cât şi al meu din 2014. Vedeţi cazul fostului selecţioner Christoph Daum, când am spus de la bun început, cu argumente, că nu este cazul să aducem un selecţioner străin. Şi s-a văzut că a fost un fiasco. Deci, cum să dai afară pe unul care are dreptate? În al doilea rând, în ciuda şicanelor făcute, gen schimbarea mea de la conducerea Centrului de Excelenţă Timişoara, în 2016, exact cu ocazia zilei mele de naştere, fiind şi în concediu medical, total împotriva Codului Muncii, nu s-a putut realiza acest lucru, deoarece am un contract de muncă pe o perioadă nedeterminată, care nu este însoţit de o fişă a postului. Adică, în neregulă şi în ilegalitate juridică este tocmai cel care se presupune că ar fi putut să mă dea afară”.

„Eu l-am adus pe Burleanu la FRF, nu el pe mine”

…despre motivul pentru care nu a plecat din FRF înainte să-şi anuţe candidatura: „Păi cel mai uşor este să pleci de undeva de unde nu îţi convine să activezi. Să nu uităm că eu am intrat pe uşa din faţă la FRF. Eu l-am adus pe Burleanu la FRF, nu el pe mine. Cel care trebuia să îşi fi dat demisia, în urma rezultatelor modeste, aproape inexistente, este tocmai Răzvan Burleanu. Apoi am vrut să văd până unde poate merge cu tupeul Răzvan Burleanu, iar la ora la care face referire domnul Lupescu de eventuala mea dorinţă de a îmi prezenta demisia, el nu era încă pe piaţă candidaturilor în România. Eu mi-am anunţat candidatura în luna septembrie a anului trecut, iar la acel moment eram singurul care şi-o anunţase, nu erau clare celelalte candidaturi. Este o situaţie interesantă, inedită, ca doi angajaţi ai aceleiaşi instituţii să candideze. Şi eu pot să am acces la unele informaţii sau la unele avantaje, aşa cum are domnul Burleanu, dar nu m-a interesat şi nu era normal să beneficiez de ele, aşa că i-am propus în luna noiembrie o perioadă de suspendare din funcţie pe o perioadă determinată, până pe 19 aprilie, care cred că făcea bine şi din punct de vedere moral, şi al credibilităţii, şi al transparenţei”.

…despre o colaborara cu Răzvan Burleanu: „Nu se pune problema să colaborez deocamdată cu nimeni, deoarece eu sunt convins că, în ciuda mediatizării excesive a marii confruntări Răzvan Burleanu – Ionuţ Lupescu, unul dintre ei nu va intra în turul doi. Pentru că, vorbind cu toţi votanţii din ţară, am ajus la concluzia că opiniile lor din ziua votului sunt cele mai importante, nu ale celor din media. Lumea este sătulă de certuri, am văzut cum s-a derulat campania electorală şi am văzut acuze de tot felul. Eu nu am fost implicat în astfel de lucruri, mi-am văzut de program şi de discuţii cu fiecare membru în parte”.

„Unii din FRF nu au citit nici cât au scris”

…despre organigrama FRF: „Din punctul meu de vedere, organigrama FRF trebuie să conţină spuma competenţelor fotbalului romanesc. Nu intrăm în FRF să învăţam meserie, de a preda, de a arbitra, de a te ocupa de competiţii, de presă, unii  din FRF nu au citit nici cât au scris, marketing la fel, juridic la fel. Sunt şi oameni bine pregătiţi, dar şi oameni slab pregătiţi. Trebuie facută o ordine, pentru că Federaţia Româna de Fotbal nu este nici a lui Burleanu, nici a lui Lupescu, nici a lui Puşcaş. Este instituţia tuturor cluburilor care practică fotbalul în România”.

…despre viitorul său dacă nu câştigă alegerile: „Eu sunt singurul dintre cei trei candidaţi, poate chiar un caz singular în fotbalul românesc, care din 1990 am contestat regimul lui Mircea Sandu, fiind în afara sistemului în unele perioade, fiind angrenat şi la Steaua, şi la Rapid, apoi membru afiliat timp de şase ani cu prima şcoală privată de fotbal pe care am înfiinţat-o eu, Marcel Puşcaş, în România, este vorba despre Viitorul Oradea în ’95, când alţii nici nu ştiau cu ce se mănâncă un club de juniori, darămite să investească propriii bani în juniori. Am fost şi realizator de emisiuni TV, de radio. În toate ipostazele în care am fost, am contestat ce era rău în sistemul lui Mircea Sandu”.

„Sunt la «per tu» cu cei care au condus România în ultimii 28 de ani, nu am apelat la ei, deşi puteam să o fac”

…despre implicarea SRI în alegerile din 2014: „Lăsaţi-mă cu Maior şi Coldea. Nu sunt convins că, de exemplu, Coldea îl cunoaşte pe Burleanu. Mă învârt şi eu în anumite cercuri destul de importante la nivel politic, dacă chiar doriţi să ştiţi. Sunt la «per tu» cu cei care au condus România în ultimii 28 de ani, nu am apelat la ei, deşi puteam să o fac. Dacă vreţi asta, domnul Eduard Hellvig este orădean, ca mine. Pe vremuri, era fan FC Bihor, când jucam eu acolo. Nu are importanţă de câte ori am vorbit recent cu el, Nu am apelat la serviciile lor în această campanie electorală”.

…despre postacii din FRF: „Mă uit şi eu pe Gazeta Sporturilor la comentarii. Sunt aceleaşi nume, aceiaşi useri şi unii dintre cei care postează cunosc informaţii din interiorul Federaţiei. Şi ca să postezi rapid o informaţie despre ce s-a întâmplat ieri în FRF, de exemplu, asta nu poate să o facă cineva care nu este la curent cu activitatea FRF”.

Cu cât a crescut fondul de salarii în doi ani de „Burleanu”

…despre salariile din FRF: „Fondul salarial în 5 martie 2014 la FRF era de 2,8 milioane de euro anual, iar în 2016 ajunsese la 4,7 milioane de euro anual. Imaginaţi-vă cu banii aceştia, plus banii de la UEFA, 2,5 milioane, plus vreo 2,5-3 milioane de la sponsori foarte importanti pe care îi voi aduce eu, dacă vin, pot fi directionaţi spre dezvoltarea regională a fotbalului românesc. Acolo este cheia problemei, la regiuni, la descentralizare”.

…despre conştiinţa sa: „Am conştiinţa împăcată. Nu am fost implicat în nimic ilegal în fotbal. Eu nu trăiesc din fotbal. Trăiesc din firmele mele private şi nu am exerciţiul primirii şpăgii. La firmele private, ce şpagă să îmi dai? Dacă este a mea şi eu conduc firma… Să îl angajez pe vărul dumneavoastra sau pe fratele dumneavoastră care să îmi strice departamentul sau firma? Nu pot să o fac. Eu am dus bani la clubul Rapid, nu am luat bani de la clubul Rapid, în calitate de antrenor. Am investit în fotbalul juvenil, nu am luat bani de acolo. Nu aveam maşină de serviciu la clubul Steaua, unde eram preşedinte, deşi puteam să am. Nu am vrut să se spună că eu consum carburant. De obicei stingeam şi becul când ieşeam din birou”.

„Un preşedinte nu poate să vândă un meci singur, fără jucători”

…despre acuzaţiile de „blat” la meciul PSG – Steaua 5-0, din preliminariile Ligii Campionilor 1997, după 3-0 pentru Steaua, la masa verde, în tur: „Vă rog să îi chemaţi la interviu pe toţi jucătorii de atunci. Un preşedinte nu poate să vândă un meci singur, fără jucători. Sau chemaţi-l pe Stoichiţă, să vă spună el. Această poveste a plecat de la doi ziarişti cu care la acel moment m-am contrat. Mi-au vrut «binele». Iar presa a preluat. Nu există nicio dovadă, măcar una. Iar între prezumţii şi acuzaţii şi lipsa dovezilor este o mare diferenţă. Am avut doi «binevoitori», nu mai are importanţă acum. Acei oameni au inventat această poveste. Aduceţi un singur component al delegaţiei Stelei care să spuna dacă i s-a cerut ceva. Toată ziua dinaintea meciului, şi am martori, am stat cu echipa, cu Cristi Gaţu, cu antrenorul Stoichiţă, cu Loţi Boloni. Am stat în cantonament într-un hotel foarte frumos, în Paris, ne-am dus la stadion, la antrenament şi am stat toată ziua acolo. Stoichiţă avea emoţii mari, poate a şi transmis ceva din emoţiile lui jucătorilor. Unii fotbalişti erau poate prea încrezători. Erau extrem de tineri. Reghecampf, de exemplu. Zicea «Hai, domne, că îi batem, nu avem treabă». Dar Loţi Boloni, cu o seară înainte, ne-a spus să avem grijă, că nu este nimic încheiat. L-am adus la echipă, cu o seară înainte de meci, să le spună jucătorilor două, trei vorbe. Aveam o relaţie foarte bună cu el. El antrena la Nancy, a venit şi le-a explicat jucătorilor Stelei că o echipă ca PSG poate răsturna scorul şi că trebuie să fie concentraţi. Asta a fost”.

Atuurile în faţa lui Burleanu

…despre atuurile în faţa lui Burleanu: „Credibilitatea este în favoarea mea, transparenţa este în favoarea mea, curajul de a veni şi a vorbi opiniei publice este în favoarea mea, actul de responsabilizare, asumarea răspunderii ca şi conducător al insituţiei sunt în favoarea mea. Ce este în favoarea lui Burleanu? Cunoştintele despre fotbal? Experienţa? Eu am 50 de ani experienţă în fotbal. Am parcurs absolut toate etapele, nu am sărit niciuna”.

„Eu sunt convins că, în ciuda mediatizării excesive a marii confruntări Răzvan Burleanu – Ionuţ Lupescu, unul dintre ei nu va intra în turul doi”

 „Am conştiinţa împăcată. Nu am fost implicat în nimic ilegal în fotbal. Eu nu trăiesc din fotbal. Trăiesc din firmele mele private şi nu am exerciţiul primirii şpăgii”

„Eu sunt singurul dintre cei trei candidaţi, poate chiar un caz singular în fotbalul românesc, care din 1990 am contestat regimul lui Mircea Sandu”

„Din punctul meu de vedere, organigrama FRF trebuie să conţină spuma competenţelor fotbalului romanesc. Nu intrăm în FRF să învăţam meserie, de a preda, de a arbitra, de a te ocupa de competiţii, de presă, unii  din FRF nu au citit nici cât au scris, marketing la fel, juridic la fel”

2,8 milioane / 2014 – 4,7 milioane / 2016 este diferenţa fondului de salarii al FRF înainte şi după venirea lui Răzvan Burleanu (sumele sunt în euro)

257 de membri afiliaţi FRF vor vota la alegerile din 18 aprilie