Sport

Marcel Sabou, vizitat de fostul secund al lui Luis Enrique. Cei doi se luptă cu o boală incurabilă, dar rămân optimiști: „Viața continuă să fie frumoasă”

Juan Carlos Unzue, secundul lui Luis Enrique la Barcelona, a ținut să-i facă o vizită fostului fotbalist român, Marcel Sabou. Cei doi suferă de aceeași boală incurabilă, însă nu și-au pierdut speranța.
14.02.2022 | 18:05
Marcel Sabou vizitat de fostul secund al lui Luis Enrique Cei doi se lupta cu o boala incurabila dar raman optimisti Viata continua sa fie frumoasa
Marcel Sabou s-a întâlnit cu fostul secund al lui Luis Enrique, Juan Carlos Unzue. Sursa foto: lne.es
ADVERTISEMENT

Cu ajutorul unei publicații din Spania, Juan Carlos Unzue, antrenor secund al Barcelonei în cele trei sezoane în care echipa a fost pregătită de actualul selecționer al Spaniei, Luis Enrique, a mers în vizită la fratele său de suferință. Este vorba despre Marcel Sabou, fost mijlocaș cu 109 meciuri în prima ligă din Spania, diagnosticat, la fel ca „musafirul” său, cu scleroză laterală amiotrofică (SLA).

Marcel Sabou a fost vizitat de fostul secund al lui Luis Enrique. Presa spaniolă a făcut posibilă întâlnirea

Adversari pe teren, în perioada în care erau în activitate, cei doi luptă acum cot la cot cu maladia neurologică de care suferă, fără să-și piardă optimismul, chiar dacă aceasta nu are, din păcate, leac. Sabou s-a stabilit în Gijon de ani buni, împreună cu soția și fiul cel mic.

ADVERTISEMENT

După 12 ani de suferință, și-a pierdut aproape complet mobilitatea și nu mai poate vorbi, dar dorința de a câștiga cel mai important meci al carierei – pentru propria viață – a rămas intactă. Spre deosebire de el, spaniolul comunică fără probleme, își poate folosi mâinile, brațele și chiar reușește să conducă. Tot cu mașina a ajuns și la locuința lui Sabou, cu partenera de viață pe post de copilot.

În ciuda a tot ce se întâmplă, în ciuda durității bolii, a obstacolelor cu care ne confruntăm, a suferinței, viața continuă să fie frumoasă, eu sunt încă fericit.

ADVERTISEMENT

 Mereu am zis că am avut o viață plină. Așa spun și acum, și acum viața mea e frumoasă. Boala mi-a luat multe lucruri, dar mi-a dat și ocazia să cunosc oameni minunați.

Fără să fi fost afectat de această boală, de exemplu, nu aș fi fost azi aici cu voi. Nu aș fi trăit experiența asta fantastică”, a mărturisit Juan Carlos Unzue. Întâlnirea lor a fost posibilă datorită publicației La Nueva Espana.

ADVERTISEMENT

Sfat prețios pentru fiul lui Marcel Sabou: „E bine să spui ce simți”

Deși este afectat de situația tatălui său, Mario, fiul cel mic al lui Marcel Sabou, încearcă să-și ascundă suferința. „Uneori sufăr… normal că mă afectează tot ce se întâmplă. Dar încerc să nu arăt asta familiei mele”, s-a destăinuit acesta.

Emoționat până la lacrimi de vorbele sale, spaniolul i-a oferit un sfat: să dea glas sentimentelor sale fără teama că astfel i-ar putea răni pe cei dragi. „E bine să exprimăm ce simțim. E normal să suferi, Mario! Dar e bine să spui ce simți”, l-a asigurat acesta, amintindu-și apoi de cei care nu au curajul să admită că suferă de SLA.

ADVERTISEMENT

Unele persoane nu îndrăznesc să spună că au această boală. Sunt mulți cei care se refugiază în ei înșiși, unii aproape că aleg să renunțe la luptă. Suntem încă departe, dar se fac unele progrese”, a dezvăluit Unzue, un optimist incurabil, care nu ezită să sprijine atât persoanele afectate de boală, cât și familiile lor.

Marcel Sabou a scris istorie în fotbalul spaniol

De-a lungul carierei, Marcel Sabou a evoluat pentru echipe precum Poli Timișoara, Dinamo, Real Madrid Castilla, Tenerife, Santander sau Gijon, a înscris 5 goluri în 77 de partide disputate în campionatul românesc și nu mai puțin de 10 goluri în 109 meciuri în prima ligă spaniolă.

De cealaltă parte, CV-ul de fotbalist profesionist al lui Juan Carlos  Unzue – fost portar – le cuprinde pe Osasuna, Barcelona, Sevilla Tenerife și Real Oviedo. După ce a agățat ghetele-n cui, acesta s-a ocupat vreme de 7 ani cu pregătirea goalkeeperilor Barcelonei, în perioada 2003-2010, a fost antrenor principal la Numancia, în sezonul 2010 – 2011 și secund la Celta Vigo, în 2013 – 2014, în staff-ul lui Luis Enrique, cu care a lucrat și la Barcelona, timp de trei sezoane, 2014-2017, ca apoi să pună punct carierei la Celta, respectiv Girona, în calitate de principal.

ADVERTISEMENT