Sporturi

Marcel Toader a fost considerat unul dintre cei mai buni jucători de rugby ai României! Titular în meciul istoric în care am bătut Franţa în deplasare!

03.08.2019 | 19:43
Marcel Toader a fost considerat unul dintre cei mai buni jucatori de rugby ai Romaniei Titular in meciul istoric in care am batut Franta in deplasare

Marcel Toader, cel care a încetat din viaţă sâmbătă, la vârsta de 56 de ani, şi-a făcut un nume în ultimii ani şi era cunoscut publicului larg prin apariţiile sale în emisiunile mondene şi prin relaţiile sale cu personaje feminine celebre, cum ar fi prezentatoarea TV Gabriela Cristea sau căntăreaţa de muzică populară Maria Constantin. Era prezentat la respectivele show-uri drept “omul de afaceri Marcel Toader”, aşa că foarte puţină lume ştia că el a jucat rugby.

Şi nu la vreun nivel de “curtea şcolii”, ci a fost considerat una dintre cele mai bune “aripi” din istoria României! Şi asta nu e puţin lucru, pentru că generaţia sa a fost una de excepţie, în vremurile în care respectivul sport însemna mult în România, iar naţionala noastră era printre cele mai bune din lume, nefiind primită în turneul celor 5 naţiuni (aşa cum se numea atunci, între timp devenind “Six Nations” prin includerea Italiei) doar pe criterii politice.

Marcel Toader a fost unul dintre cei mai buni jucători de rugby ai României!

De altfel, Marcel Toader a fost prezent pe teren la ceea ce e considerat cel mai mare rezultat din istoria rugby-ului românesc: pe 24 mai 1990, la Auch, România, cu Marcel Toader pe post de “număr 11”, adică aripă stânga, a reuşit să învingă cu 12-6 Franţa.  Victoria e celebrată mereu pe site-ul federaţiei române de rugby, fiind singura noastră reuşită de acest gen în deplasare cu “cocoşii”.

“In orice moment dificil revad acea partida pentru că mă ajută, îmi dă putere să merg mai departe. E momentul în care am arătat, ca români, că putem face orice, putem să realizam lucruri ieşite din comun. Am început tare meciul, am avut o acţiune prelungită, am avansat mult, punând presiune pe francezi, ceea ce nu mai reuşiserăm până atunci. În acel moment ne-am spus că e posibil sa facem un rezultat mare”, rememora căpitanul de atunci al României, Haralambie “Harry” Dumitraş, văzut printre cei mai buni “închizători” din lume la acea vreme.

 

Valoarea lui Marcel Toader ca rugbyst a fost recunoscută la nivel mondial
Valoarea lui Marcel Toader ca rugbyst a fost recunoscută la nivel mondial

Două eseuri la Mondial. Unul, contra Scoţiei!

Marcel Toader a fost în lotul reprezentativei noastre şi la Campionatul Mondial din 1987 din Noua Zeelandă. A fost titular în toate meciurile şi a reuşit să marcheze şi două eseuri, împotriva Scoţiei şi a statului Zimbabwe. A strâns 30 de selecţii pentru prima reprezentativă. A evoluat în carieră la Steaua Bucureşti, alături de care a reuşit să câştige trei titluri de campion al României, la Dinamo şi la Farul.

Marcel Toader s-a stins din viaţă sâmbătă, 3 august, în timp ce se afla la masă. Toader era alături de câţiva prieteni, în localitatea Periş. Ambulanţa a ajuns la faţa locului, însă nu medicii nu au putut face altceva decât să constate decesul.