News

Marcel Vela a trimis corpul de control peste Poliția Capitalei. ”Nu sunt tolerate situațiile în care polițiștii nu și-au făcut datoria”

18.08.2020 | 18:55
Marcel Vela a trimis corpul de control peste Politia Capitalei Nu sunt tolerate situatiile in care politistii nu siau facut datoria
ADVERTISEMENT

Corpul de control al ministrului de Interne a demarată o serie de verificări la Poliția Capitalei, a anunțat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. ”Au fost semnalate situaţii de poliţişti sau foşti poliţişti acuzaţi că nu şi-au făcut datoria”, a precizat Dajbog, citată de Agerpres.

Monica Dajbog a afirmat că decizia ministrului Marcel Vela survine după ce, în spațiul public, au apărut informații referitoare la legături între polițiști și lumea interlopă.

ADVERTISEMENT

Controlul a fost dispus pentru a clarifica suspiciunile legate de profesionalismul și corectitudinea cadrelor MAI.

Ca urmare a faptului că în ultimele zile, în spaţiul public, au fost semnalate situaţii de poliţişti sau foşti poliţişti acuzaţi că nu şi-au făcut datoria sau chiar că au pactizat cu cei certaţi cu legea, vreau să precizez că la nivelul Ministerului Afacerilor Interne nu sunt tolerate astfel de situaţii, noi fiind primii interesaţi să nu existe nici măcar o suspiciune vizavi de profesionalismul şi corectitudinea cadrelor MAI”, a declarat Monica Dajbog.

ADVERTISEMENT

MAI va controla și alte structuri de poliție

Ea a precizat că aceste controale vor fi extinse la orice structură a ministerului unde apar suspiciuni că oamenii legii ar avea legături nelegitime cu infracționalitatea organizată, fiind mărită capacitatea MAI de a testa integritatea angajaților săi.

De la începutul anului, au depus denunţuri la Direcția Generală Anticorupție 90 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne: 21 cu funcţii de conducere şi 69 cu funcţii de execuţie. Dintre aceştia, 63 sunt poliţişti, 12 sunt poliţişti de frontieră, 6 sunt lucrători din cadrul structurilor de permise de conducere şi înmatriculări. De asemenea, au mai depus denunţuri colegi de la Inspectoratul General pentru Imigrări, de la Paşapoarte şi de la alte structuri”, a precizat Dajbog.

ADVERTISEMENT

Corpul de control a fost trimis după ce, pe 14 august, premierul Orban i-a cerut ministrului Vela să intensifice eforturile de combatere a criminalității organizate. ”Sunteți cu ochii pe ei, dar dacă numai vă uitați la ei, vă dați seama că… Trebuie să fiți cu altceva pe ei…”, a comentat șeful Guvernului.

Polițiști suspectați de legături cu interlopii

Ministerul de Interne a fost intens criticat pentru modul în care poliția a acționat cu ocazia funeraliilor liderului clanului Duduianu, Florin Mototolea. Mai mulți polițiști și-au acuzat șefii că i-au transformat în bodyguarzii unui clan de interlopi.

ADVERTISEMENT

Unii chiar au afirmat că există legături strânse între șefi din poliție și figuri din lumea interlopă. Andrei Marius, şeful Serviciului Grupuri Infracţionale Violente – structură special creată în cadrul Poliţiei Capitalei pentru a documenta activitatea interlopilor, susține că toate clanurile mafiote care și-au împărțit Bucureștiul au oameni infiltrați atât în poliție, cât și pe scena politică.

Vă pot spune cu certitudine că am avut, în fiecare anchetă complexă, câte un polițist care a fost cercetat. Membrii lumii interlope înțeleg să săvârșească diferite infracțiuni, în momentul în care sesizează că sunt cercetați sau știu că sunt cercetați încearcă să afle diferite lucruri din cadrul anchetei, să rezolve problema, să stingă ancheta penală și de multe ori ajung, într-adevăr, să solicite aceste date și informații prin intermediul unor polițiști. Nu vrem ingerințe, nu vrem presiune, vrem doar să ne facem treaba. Anul trecut au fost ingerințe din partea conducerii. Nimeni nu ne garantează că peste un an de zile nu vor fi alte situații similare, având în vedere inclusiv ieșirea mea publică”, a declarat polițistul într-un interviu pentru Digi24.

ADVERTISEMENT