News

Marcel Vela, anunţ despre noua ordonanţă militară şi despre românii veniţi în ţară de Paşte: “Nu va fi un număr foarte mare”

12.04.2020 | 21:00
Marcel Vela anunt despre noua ordonanta militara si despre romanii veniti in tara de Paste Nu va fi un numar foarte mare
ADVERTISEMENT

Ministrul de Interne Marcel Vela s-a deplasat personal la Vama Nădlac, pentru a se asigura de la fața locului că situația e „sub control”. Ministrul le-a mulțumit românilor din Diaspora care au înțeles mesajul și nu se întorc acasă de Paște. Vela a vorbit și despre noua ordonanță militară care se pregătește.

Marcel Vela mulțumește românilor din Diaspora

În urma „controlului” efectuat de Marcel Vela la Nădlac, ministrul a constatat că românii din străinătate nu se întorc în țară în număr mare, lucru care va ajuta extrem de mult sistemul medical românesc în zilele următoare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Vela s-a angajat să „rezolve” situația românilor care nu pot tranzita Austria, deși au contract de muncă.  Momentan, oamenii sunt blocați la graniță.

“Am două aspecte de rezolvat. Primul e legat de o relaţie cu Austria. Sunt români care aşteaptă să tranziteze Austria si nu pot desi au rezidenta sau contracte de munca. O sa il anunţ pe ministrul de Externe pentru a lua legătura cu omologul austriac să se reglementeze acest aspect.

ADVERTISEMENT

În vamă, la ora actuală, fluxul nu este foarte mare, lucru care mă bucură şi care mă face să mulţumesc celor din Diaspora care au înţeles mesajul nostru. Este o dovadă de maturitate şi responsabilitate şi respect pentru cei de acasă. Am luat legătura cu conducerea punctului de trecere a frontierei, ca să clarificăm şi problema cu cei blocaţi pentru că au venit cu alte mijloace de transport sau pe jos”, a explicat Vela.

Ministrul de Interne nu se așteaptă la un număr mare de cetățeni români care vor veni de Paște în România, în special din comunitățile din Italia. Mai mult, Vela a explicat ce va aduce nou următoarea ordonanță militară.

ADVERTISEMENT

„Centrul de Coordonare de la Arad va pune la dispoziţie mijloace de transport pentru a fi transportaţi direct în carantină. Să îi înţelegem pe unii dintre ei, nu mai au venituri şi normal că se întorc în ţară şi acceptă carantina. Nu cred că vom înregistra un val foarte mare de români veniţi din Diaspora săptămâna viitoare. Sunt peste medie, dar nu va fi un aflux aşa mare. Aici vor intra direct în 14 zile de carantină.

În noua ordonanţă ar trebui să reglăm unele lucruri cu privire la posibilitatea să ridicăm restricţii pentru navigatori. Cred că ar trebui să intre în aceeaşi categorie de excepţii ca şi şoferii de camioane. Am văzut o interpretare a faptului că unii sunt opriţi când merg la muncile câmpului.

ADVERTISEMENT

E prevăzută în ordonanţă posibilitatea de a lucra la câmp. Nu puteam impune distanţa pentru că sunt, poate, proprietari de teren în Bucureşti, care au terenul la 200 de km distanţă”, a declarat Vela.

ADVERTISEMENT