News

Marcel Vela, declarație controversată: ”Sunați la 112 dacă cineva nu are mască în metrou și strănută! E în zona penalului”

12.05.2020 | 12:56
Marcel Vela declaratie controversata Sunati la 112 daca cineva nu are masca in metrou si stranuta E in zona penalului
Marcel Vela, declarație controversată: ”Sunați la 112 dacă cineva nu are mască în metrou și strănută! E în zona penalului”. Sursa: INQUAM Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Marcel Vela a oferit o declarație controversată cu câteva zile înainte de relaxarea măsurilor de izolare. Șeful Internelor recomandă oamenilor să raporteze la 112 orice gest iresponsabil văzut în spațiile publice.

Marcel Vela, declaraţie controversată: ”Sunați la 112 dacă cineva nu are mască în metrou și strănută! E în zona penalului”

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a sfătuit populația să raporteze fără reținere forțelor de ordine cazurile în care anumite persoane folosesc mijloacele de transport în comun fără a respecta măsurile de prevenție recomande de autorități.

ADVERTISEMENT

Întrebat cum ar trebui să reacționăm dacă ”vedem pe cineva lângă noi în metrou fără mască şi strănutând”, șeful MAI a recomand o avertizare imediată a autorităților prin numărul unic de urgențe 112.

”În momentul acela sunați la 112. La toate gurile de metrou o să avem şi oameni de ordine. Putem suna la 112 instant. Respectivul, dacă nu are mască şi strănută poate avea dosar penal, pentru că a avut un comportament care se încadrează în zona penalului şi a contribuit la răspândirea bolilor cu bună ştiinţă.

ADVERTISEMENT

Noi nu intrăm în cazărmi acum. Vom apăra cetățenii corecți“, a afirmat ministrul de Interne într-un interviu online acordat jurnalistului George Buhnici.

Marcel Vela a revenit cu precizări: ”A fost trunchiată declarația”

În cursul zilei de marți, Marcel Vela a revenit cu precizări pe acest subiect și a spus că declarația sa a fost scoasă din context și trunchiată.

ADVERTISEMENT

”Declarația mea a fost trunchiată într-un mod incorect. Eu am răspuns la întrebarea ‘Dacă vedem pe cineva lângă noi, fără mască, infectat, ce facem în acel moment?’

Scenariul era următorul: în metrou, unul dintre indivizii care vrea să facă acest rău, își dă masca jos și e și infectat.. eu am spus: ‘În acel moment, sunați la 112. Cel care strănută poate avea dosar, pentru că a avut un comportament care se încadrează în zona penalului’

ADVERTISEMENT

Era vorba de un infectat care intră în metrou, își dă jos masca. Nu era avertisment adresat pentru toți cei din metrou care își dau jos masca. Discuția, repet, era pentru un bolnav care intră în metrou și face acest gest.”, a spus Marcel Vela la Digi 24.

Ce situații pot aduce sancțiuni după 15 mai

Chiar dacă starea de urgență va dispărea după 15 mai, Marcel Vela spune că cetățenii care nu respectă regulile de distanțare socială vor fi în continuare amendați de forțele de ordine din MAI.

”Dacă nu aveţi mască, dacă o societate nu îşi decalează programul ca să reducă presiunea de pe transportul public, dacă se face o altă activitate decât cea permisă, să se deschidă un restaurant, o terasa. Vor fi amenzi şi pentru grupuri mai mari de trei persoane sau pentru un sport de echipă care nu este autorizat”, a avertizat Marcel Vela.

În ceea ce privește călătoria cu mijloacele de transport în comun, Marcel Vela a declarat că cel puţin la metrou vor fi polițiști care vor veghea ca oamenii să aibă mască.

”Deocamdată, discuţia a fost doar de metrou, nu am avut o discuţie şi cu transportul public în comun. Ţine de autoritaţile locale. Probabil vom găsi soluţii. Încercăm să evaluăm, nu trebuie să militarizăm toată ţara pe ideea că oamenii sunt de rea credinţă.

Cred ca se vor linişti când vor vedea că până săptămâna viitoare vom avea şi măsuri coercitive foarte transparente”, a mai spus Vela pentru jurnalistul citat.

ADVERTISEMENT