News

Marcel Vela explică de ce a fost permis accesul pelerinilor la moaștele Sf. Parascheva: „A fost o decizie operativă”

15.10.2020 | 18:59
Marcel Vela explică de ce a fost permis accesul pelerinilor la moaștele Sf. Parascheva: „A fost o decizie operativă”
Momente tensionate între jandarmi și pelerinii de la Iași/ Foto: Inquam Photos - Liviu Chirica
ADVERTISEMENT

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a afirmat, joi, la Timişoara, că decizia de a pemite miercuri accesul pelerinilor la moaștele sf. Parascheva și celor care nu aveau domiciliul în Iași a fost „o decizie operativă” menită să previne un conflict între forțele de ordine și pelerini.

Marcel Vela a spus că situația ar fi putut degenera cu posibile violențe între jandarmi și ccei care doreau să intre în curtea Mitropoliei de la Iași.

ADVERTISEMENT

Aceste decizii se iau în mod legal şi profesionist de către cei care analizează exact momentul operativ de la o anumită situaţie. Aşa că, ce s-a întâmplat la Iaşi a fost o decizie operativă pentru a salva o situaţie care putea degenera şi putea deveni foarte gravă”, a  spus ministrul, citat de Agerpres.

Marcel Vela: „Nu există vină sau răspundere”

Vela susține că eventualele violențe ar fi dus la „o afectare a imaginii țării noastre” în presa națională sau internațională.

ADVERTISEMENT

Pentru că situaţia era în punctul de a deveni conflictuală şi în altă zonă care nu era de dorit nici de către Minister, nici de către Biserică, dar în mod principal cred că de toată lumea conştientă că orice act de violenţă nu face bine nimănui, s-a luat această decizie operativă. Aşa că nu exista vină sau răspundere. A fost o decizie operativă care se ia conform legii. Activitatea MAI are şi această zonă care se ia în funcţie de situaţiile operative”, a afirmat Vela.

Câtveva sute de persoane din Iaşi şi din afara orașului au încercat să intre miercuri, la prânz, în curtea Catedralei Mitropolitane, forţând cordonul de jandarmi, pentru a se închina la racla Sfintei Parascheva. Până la urmă, forţele de ordine s-au retras şi astfel că la racla cu moaște au ajuns și persoane din afara Iașilor, în pofida interdicției stabilite anterior de către autorități care anterior anunțaseră că doar localnicilor li se va permite accesul în curtea catedralei mitropolitane.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri