News

Marcel Voinea, un renumit sculptor și pictor român, a murit la 71 de ani. Carieră impresionantă

Marcel Voinea, un cunoscut sculptor și pictor român, a murit la vârsta de 71 de ani. Lasă în urma sa o carieră impresionantă.
21.03.2023 | 08:50
Marcel Voinea un renumit sculptor si pictor roman a murit la 71 de ani Cariera impresionanta
Marcel Voinea, un cunoscut sculptor și pictor român, a murit. Sursa foto: vatra-mcp.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Marcel Voinea, un cunoscut sculptor și pictor român, a încetat din viață la vârsta de 71 de ani. Vorbim de un artist uriaș, cu o carieră impresionantă în domeniile sale de activitate.

Marcel Voinea, un cunoscut sculptor și pictor român, a murit

Anunțul dispariției artistului a fost făcut de Uniunea Artiștilor Plastici din România, într-o postare pe pagina de Facebook a instituției. ”UAPR anunță cu profund regret plecarea spre veșnicie a unui coleg iubit și respectat, sculptorul și pictorul Marcel Voinea, fost președinte al Filalei Craiova a UAP din România”.

ADVERTISEMENT

Marcel Voinea s-a născut pe 8 iulie 1951 la Băilești, județul Dolj. A absolvit în 1977 Institutul de Arte Plastice și Decorative ”Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, specializarea Sculptură. Ulterior a devenit profesor de sculptură la Școala de Arte ”Grigore Gabrielescu” și la Liceul de Arte ”Marin Sorescu” din Craiova.

Artistul și-a început cariera de mic copil. Atunci, pe lângă cioplitul în ghips obișnuia să deseneze. Mama acestuia era cea care îl punea să deseneze, cât timp ea făcea lecțiile cu fratele lui mare. Voia, astfel, să-l țină ocupat și în casă.

ADVERTISEMENT

Artist vizual și membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Voinea este un reprezentant de seamă al vechii generaţii de sculptori. În cariera sa, artistul craiovean a ales să exploreze efectele vizuale ale amestecului între pictură şi sculptură. S-a făcut remarcat printr-o inovaţie plastică pe care a numit-o ”pictură-relief”, notează site-ul Vatra-mcp.ro.

Marcel Voinea, activitate impresionantă, cu numeroase expoziții și premii

Marcel Voinea lasă în urmă o carieră impresionantă. Activitatea sa a fost marcată de numeroase expoziții de grup sau personale, de o îndelungată colaborare cu revista „Ramuri” în calitate de grafician, de realizarea unui mare număr de lucrări de artă monumentală.

ADVERTISEMENT

Printre lucrări putem aminti: ”Gelu”, statuie ecvestră, Someşeni, Cluj; „Arhanghelul Mihail”, Ghidici, Dolj; „Evangheliştii”, Ungureni, Craiova; „Monumentul eroilor”, Ocoliş, Alba; “Peşte în izvor de lumină”, Piaţa centrală, Târgu Jiu, Gorj; Aleea Personalităţilor, Parcul Teatrului Naţional, Craiova: Amza Pellea; Grigore Gabrielescu; Henri Coandă; Constantin Brâncuşi; Tudor Arghezi; Gogu Constantinescu), precum și de la fel de valoroase lucrări de pictură (1978 – Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Bodăieşti, Dolj; 1994 – Alegorie, Casa Capittanelii, Osimo, Italia; 1999 – Fiesta Casa Capittanelii, Osimo, Italia; 2006 – Alegoria celor şapte arte, Casa Le Baron, Craiova).

Lista completă a lucrărilor lui Marcel Voinea poate fi văzută pe site-ul marcelvoinea.ro. Tot aici, putem observa și numeroasele distincții și premii obținute de artist în lunga sa carieră. Iată doar câteva dintre ele:

ADVERTISEMENT
  • 1977 – Diplomă de participare la tabăra de sculptură Măgura, Buzău, România;
    – Diploma pentru tineret, Buzău, România;
    – Diploma C.J. al UTC Buzău, România;
    – Diploma CC al UTC Bucureşti, România;
  • 1987 – Diploma de laureat în „Festivalul Cântarea României” – sculptură profesionişti şi Premiul I cu lucrarea Ecvestră la expoziţia republicană de la Sala „Dalles”, Bucureşti, România;
  • 2005 – Diploma de Excelenţă a Municipiului Craiova, Dolj, România;
    – Premiul „Constantin Lecca” pentru creaţie în domeniul artelor plastice;
    – Premiul pentru artă plastică al revistei „Ramuri”;
  • 2006 – Premiul Special al Salonului municipal de artă, Craiova, Dolj, România;
    – Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Băileşti, Dolj, România;
  • 2008 – Diploma de Excelenţă în cadrul Taberei internaţionale de sculptură de la Plopeni, ediţia a II-a, Prahova, România;
    – Premiul pentru sculptură la Salonul municipal de artă plastică, Craiova, Dolj, România;
  • 2012 – Diplomă de onoare pentru activitate, oferită de Uniunea Artiştilor Plastici din România.
ADVERTISEMENT