Fotbal international

Marcelino, călăul Barcelonei! Tradiția spune că nu va rămâne mult timp la Bilbao

18.01.2021 | 14:18
Marcelino calaul Barcelonei Traditia spune ca nu va ramane mult timp la Bilbao
ADVERTISEMENT

Marcelino García Toral este antrenorul care a învins Barcelona în două finale consecutive, dar istoricul nu este de partea tehnicianului de 55 de ani. Marcelino a fost mereu demis după ce a obținut performanțe incredibile la Huelva, Santander, Villareal, sau Valencia!

Marcelino a bifat, duminică seara, un success cu care puțini antrenori din Spania se pot lăuda. A învins Barcelona pentru a doua oară consecutiv într-un meci cu trofeul pe masă, 3-2 în finala Supercupei Spaniei. În 2019 a triumfat în Cupa Spaniei cu Valnecia, învingând gruparea catalană cu scorul de 2-1. Anul trecut finala Cupei a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Antrenor excentric, dar și carismatic, adept al unui sistem considerat de mulți specialiști învechit, 4-4-2, Marcelino a știut mereu să scoată maxmimum din jucătorii pe care i-a antrenat. Însă, acest lucru nu l-a ajutat prea mut în carieră. După fiecare success notabil antrenorul a fost mereu înlăturat.

Ascensiunea lui Marcelino, călăul Barcelonei

Marcelino și-a început cariera de antrenor la CD Lealtad cu care a promovat în Segunda División B, dar primul succes important ca tehnician l-a bifat în 2006 când a promovat cu Recreativo de Huelva în La Liga. La capătul primului său sezon în elita fotbalului spaniol a terminat cu Huelva pe un meritoriu loc 8, însă neînțelegerile cu conducera clubului au dus la rezilierea contractului.

ADVERTISEMENT

Ulterior a antrenat-o pe Racing Santander pe care a dus-o până pe poziția a 6-a în La Liga, în sezonul 2007/2008, iar în 2012 a prins primul angajament cu adevărat important la FC Sevilla. În Andalusia nu a reușit să miște lucrurile în intervalul de timp cerut de șefii clubuli și avea să fie demis după doar câteva etape.

Adevărata ascensiune a lui începea în 2013 când a preluat-o pe Villareal, în liga a doua. Și-a lăsat amprenta imediat, promovând în La Liga încă din primul sezon și terminând încă o dată pe locul 6 în primul eșalon.

ADVERTISEMENT

Demis după ce a câștigat Cupa Spaniei în faţa Barcelonei

Tansformarea „Submarinului galben”, cu Marcelino pe bancă a continuat și în sezoanele ce au urmat – locul 4 în 2016, respectiv locul 5 în 2017, plus o semifinală în Liga Europa în sezonul 2015/2016. În ciuda acestor rezultate Villareal avea să-l demită în vara lui 2017. Nu a stat prea mult departe de fotbal fiind instalat pe banca Valenciei cu care termină pe locul 4 în La Liga și joacă din nou în semifinalele Europa League.

În 2019 avea să cunoască gloria deplină după ce a câștigat Cupa Spaniei, învingând în finală pe Barcelona. Din nou, la scurt timp după cea mai importantă performanță a „Liliecilor”, din ultimii 10 ani, Marcelino este demis. A fost aproape să semneze cu Everton și Arsenal, dar a ales să stea deoparte până la începutul acestui an când a acceptat provocarea oferită de Athletic Club Bilbao. La meciul de debut a pierdut chiar în fața Barcelonei, scor 2-3, dar s-a revanșat în Supercupă trecând de Leo Messi & co, cu același scor 3-2.

ADVERTISEMENT

”Meritul este al jucătorilor care au înțeles într-un timp foarte scurt exact ce vreau de la ei. În plus, acest trofeu se datorează și muncii jucătorilor și antrenorilor din ultimul an. Nu e puțin lucru să învingi pe Real Madrid și Barcelona în decurs de 4 zile”, a declarat Marcelino pentru football-espana.net.

Presa iberică nu mai contenește cu laudele la adresa lui Marcelino, după victoria din Supercupă susținând că acesta va fi cu siguranță următorul manager de export din fotbalul spaniol.

ADVERTISEMENT