ADVERTISEMENT
Fotbal international

Marcelino, călăul Barcelonei! Tradiția spune că nu va rămâne mult timp la Bilbao

Autor: Patrice Podina | 18.01.2021 | 14:18
Marcelino, călăul Barcelonei! Tradiția spune că nu va rămâne mult timp la Bilbao
Marcelino, călăul Barcelonei! Tradiția spune că nu va rămâne mult timp la Bilbao (sursă foto: hepta.ro)

Marcelino García Toral este antrenorul care a învins Barcelona în două finale consecutive, dar istoricul nu este de partea tehnicianului de 55 de ani. Marcelino a fost mereu demis după ce a obținut performanțe incredibile la Huelva, Santander, Villareal, sau Valencia!

ADVERTISEMENT

Marcelino a bifat, duminică seara, un success cu care puțini antrenori din Spania se pot lăuda. A învins Barcelona pentru a doua oară consecutiv într-un meci cu trofeul pe masă, 3-2 în finala Supercupei Spaniei. În 2019 a triumfat în Cupa Spaniei cu Valnecia, învingând gruparea catalană cu scorul de 2-1. Anul trecut finala Cupei a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus.

Antrenor excentric, dar și carismatic, adept al unui sistem considerat de mulți specialiști învechit, 4-4-2, Marcelino a știut mereu să scoată maxmimum din jucătorii pe care i-a antrenat. Însă, acest lucru nu l-a ajutat prea mut în carieră. După fiecare success notabil antrenorul a fost mereu înlăturat.

Ascensiunea lui Marcelino, călăul Barcelonei

Marcelino și-a început cariera de antrenor la CD Lealtad cu care a promovat în Segunda División B, dar primul succes important ca tehnician l-a bifat în 2006 când a promovat cu Recreativo de Huelva în La Liga. La capătul primului său sezon în elita fotbalului spaniol a terminat cu Huelva pe un meritoriu loc 8, însă neînțelegerile cu conducera clubului au dus la rezilierea contractului.

ADVERTISEMENT

Ulterior a antrenat-o pe Racing Santander pe care a dus-o până pe poziția a 6-a în La Liga, în sezonul 2007/2008, iar în 2012 a prins primul angajament cu adevărat important la FC Sevilla. În Andalusia nu a reușit să miște lucrurile în intervalul de timp cerut de șefii clubuli și avea să fie demis după doar câteva etape.

Adevărata ascensiune a lui începea în 2013 când a preluat-o pe Villareal, în liga a doua. Și-a lăsat amprenta imediat, promovând în La Liga încă din primul sezon și terminând încă o dată pe locul 6 în primul eșalon.

Demis după ce a câștigat Cupa Spaniei în faţa Barcelonei

Tansformarea „Submarinului galben”, cu Marcelino pe bancă a continuat și în sezoanele ce au urmat – locul 4 în 2016, respectiv locul 5 în 2017, plus o semifinală în Liga Europa în sezonul 2015/2016. În ciuda acestor rezultate Villareal avea să-l demită în vara lui 2017. Nu a stat prea mult departe de fotbal fiind instalat pe banca Valenciei cu care termină pe locul 4 în La Liga și joacă din nou în semifinalele Europa League.

ADVERTISEMENT

În 2019 avea să cunoască gloria deplină după ce a câștigat Cupa Spaniei, învingând în finală pe Barcelona. Din nou, la scurt timp după cea mai importantă performanță a „Liliecilor”, din ultimii 10 ani, Marcelino este demis. A fost aproape să semneze cu Everton și Arsenal, dar a ales să stea deoparte până la începutul acestui an când a acceptat provocarea oferită de Athletic Club Bilbao. La meciul de debut a pierdut chiar în fața Barcelonei, scor 2-3, dar s-a revanșat în Supercupă trecând de Leo Messi & co, cu același scor 3-2.

”Meritul este al jucătorilor care au înțeles într-un timp foarte scurt exact ce vreau de la ei. În plus, acest trofeu se datorează și muncii jucătorilor și antrenorilor din ultimul an. Nu e puțin lucru să învingi pe Real Madrid și Barcelona în decurs de 4 zile”, a declarat Marcelino pentru football-espana.net.

ADVERTISEMENT

Presa iberică nu mai contenește cu laudele la adresa lui Marcelino, după victoria din Supercupă susținând că acesta va fi cu siguranță următorul manager de export din fotbalul spaniol.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!