Fotbal international

Marcello Lippi și-a anunțat oficial retragerea din antrenorat: „Sunt prea bătrân”

22.10.2020 | 23:47
Marcello Lippi sia anuntat oficial retragerea din antrenorat Sunt prea batran
Marcello Lippi și-a anunțat oficial retragerea din antrenorat. Sursa foto: atthematch.com
ADVERTISEMENT

Artizanul ultimului titlu mondial câștigat de Squadra Azzura, Marcelo Lippi, și-a anunțat retragerea din fotbal. Deși mai renunțase la antrenorat în 2014,  a revenit ca pe bancă la naționala Chinei, după doi ani.

Deși nu a fost un mare fotbalist, Marcello Lippi a devenit unul dintre cei mai mari antrenori din istoria fotbalului, dar ajuns la 72 de ani, italianul a decis să pună stop unei cariere de 37 de ani: ,,Sunt prea bătrân pentru asta, nu vreau să mai antrenez”, a spus Lippi.

ADVERTISEMENT

Napoli, Juventus, Internazionale Milano şi Guangzhou Evergrande sunt câteva dintre echipele antrenate de Lippi, care a câștigat 20 de trofee în cariera de antrenor, dar cel mai important succes din cariera sa, a fost titlul mondial cu naționala Italiei.

Începutul carierei lui Marcello Lippi

Ca fotbalist nu a excelat, dar a fost extrem de fidel echipei genoveze Sampdoria, unde a jucat timp de zece ani: 274 de meciuri și cinci goluri marcate, din poziția de libero. A mai jucat la Savona, Pistoiesse, cu care a reușit o promocare în Serie A, după care și-a încheiat cariera la Lucchese. La naționala Italiei nu a ajuns niciodată din postura de jucător și a avut doar două meciuri la naționala Italiei U23.

ADVERTISEMENT

Și-a început cariera de antrenor în 1982, la echipa de tineret a Sampdoriei, unde a antrenat timp de trei ani, timp în care și-a făcut ucenicia. Au urmat șapte ani, fără mari performanțe, la echipe precum Pontedera (1985-1986), Siena (1986-1987), Pistoiese (1987-1988), Carrarese (1988–1989), Cesena (1989–1991), Lucchese (1991–1992) și apoi în 1992 Atalanta, de unde începe cu adevărat să facă performanță.

Urmează o perioadă de zece ani, timp în care antrenează cele mai bun echipe din Serie A și cucerește primele trofee din carieră

După un sezon bun pe banca Atalantei, în 1993 ajunge pe banca lui Napoli, pe care o califică în cupele europene, ceea ce a reprezentant un boom financiar pentru clubul care încă trăia din amintirea lui Diego Maradona.

ADVERTISEMENT

Urmează primul mandat la Juventus Torino, cu care câștigă Serie A din primul an, cât și Cupa Italiei, ba mai mult, ajunge în finala Cupei UEFA cu o echipă incredibilă: Gianluca Vialli, Fabrizio Ravanelli, Roberto Baggio, Alessandro Del Piero, Angelo Peruzzi, Angelo Di Livio, Moreno Torricelli, Didier Deschamps, Paulo Sousa, Antonio Conte, Alessio Tacchinardi and Giancarlo Marocchi sau Ciro Ferrara.

În sezonul următor avea să câștige Supercupa Italiei, dar mai ales trofeul UEFA Champions League, cu o echipă care îi avea printre alții pe Zinedine Zidane, Edgar Davids, Filippo Inzaghi, Mark Iuliano, Paolo Montero și Igor Tudor. Juventus avea să câștige în acel sezon și Supercupa Europei și Cupa Intercontinentală, iar în Serie A este instaurată hegemonia ,,Bătrânei Doamne”.

ADVERTISEMENT

După trei titluri cu Juventus Torino, Lippi are nevoie de un proiect nou: Inter Milano, dar revine după doar un an la Torino

În 1999, reușește să termine sezonul cu Inter pe locul 4 și îi duce pe milanezi în finala Cupei Italiei, pierdută cu 2-1 în fața lui Lazio Roma. Este demis de la Inter, după ce echipa este eliminată din Cupa UEFA de suedezii de la Helsingborg.

Revine pe banca lui Juventus pentru al doilea mandat: 2001–2004 și îi aduce la echipă pe Pavel Nedvěd, Gianluigi Buffon și Lilian Thuram. Urmează încă două titluri de campion cu Juventus Torino și o finală de Champions League, pierdută dramatic la penalty-uri pe Old Trafford în fața lui Milan.

În 2004, acceptă postul de selecționer al Italiei, după ce Trapattoni a fost demis. A urmat un Campionat Mondial de excepție, în care Lippi a reușit să le găsească locul perfect într-o super echipă, lui Francesco Totti și Andrea Pirlo, care au dus Italia în finala cu Franța, unde Squadra Azzura s-a impus la penalty-uri cu 5-3.

Marcello Lippi: ,,Titlul mondial a fost cel mai fericit moment din cariera mea”

La trei zile după ce a adus Italiei Cupa Mondială, nu își mai prelungește contractul și este schimbat cu Roberto Donadoni, iar pentru antrenorul ajuns atunci la 58 de ani, urmează o pauză de doi ani.

După rezultatele dezamăgitoare ale lui Donadoni pe banca echipei naționale a Italiei, Lippi se întoarce din nou să salveze corabia fotbalului italian, dar la Cupa Mondială din 2010 mizează pe aceeași rețetă ca în 2006, însă anii trecuseră peste campionii mondiali din Germania.

După rezultatele dureroase cu Paraguay, Noua Zeelandă și Slovacia, se retrage în fotbalul din Asia, unde o va pregăti pe Guangzhou Evergrande, timp de doi ani, când câștigă nu mai puțin de șase trofee. între 2012 și 2014, printre care și Liga Campionilor Asiei.

Urmează ultima aventură din cariera de antrenor: trei ani pe banca naționalei Chinei (2016-2019), întrerupți de un scurt mandat al fostului său elev, pe care l-a condus spre Balonul de Aur, Fabio Cannavaro, dar care a rezistat doar câteva săptămâni ca antrenor al Chinei.

,,Destul, voi înceta să mă antrenez. Alte roluri? Vom vedea. Destul, așa este, vom vedea dacă poate pot fi util în diferite roluri. Cu toate acestea, până în primăvară nu vorbim despre asta” – Marcello Lippi

ADVERTISEMENT