Fotbal international

Marcelo a fost condamnat la închisoare pentru fraudă fiscală

11.09.2018 | 12:14

Marcelo a fost condamnat la 4 luni de închisoare pentru fraudă fiscală și va trebui să plătească o amendă de peste 750 de mii de euro, după ce a fost găsit vinovat de fraudă fiscală. Jucătorul lui Real Madrid s-a prezentat în fața judecătorilor Curții Penale numărul 4 și a procurorilor pentru a semna acordul de recunoaștere a vinovăției cu privire la o fraudă fiscală comisă în anul 2013.

Jucătorul a fost găsit vinovat pentru folosirea unei societăți paravan din Uruguay, căreia i-a cedat drepturile de imagine, evitând astfel să plătească taxe. Jurnaliștii spanioli scriu că Marcelo a acceptat condamnarea de 4 luni de închisoare și plata a 753.624 de euro, însă în cele din urmă amenda a fost redusă la 40% din valoarea prejudiciului adus statului spaniol. Astfel, brazilianul va avea de plătit doar 196.367 de euro.

ADVERTISEMENT

La această sumă se adaugă 490.917 de euro, stabilită de către Fiscul spaniol ca fiind fraudată, dar și dobânda pentru întârzierea efecturăii plăților. Acordul încheiat cu autoritățile prevede că Marcelo admite faptul că și-a transferat drepturile de imagine unei companii uruguayene (Birsen Trade S.A.), considerată firmă paravan, folosită pentru evitarea taxelor. Agenția Fiscală din Spania consideră că ar fi trebuit să îi impoziteze lui Marcelo peste un milion de euro, iar acest lucru a fost recunoscut și de către jucător în acordul de recunoaștere a vinovăției.

Marcelo a fost condamnat la închisoare pentru fraudă fiscală

Din punct de vedere juridic, Marcelo a pledat vinovat pentru infracțiuni împotriva Trezoreriei statului. Chiar dacă a primit o pedeapsă de 4 luni de închisoare, Marcelo nu va petrece nici măcar o zi în spatele gratiilor, în lege fiind prevăzut faptul că orice pedeapsă cu închisoare mai mică de 2 ani nu se execută. Cauza urmează să fie soluționată în cel mai scurt timp posibil.

ADVERTISEMENT

Fiscul spaniol susține însă că Marcelo s-ar face vinovat de aceleași infracțiuni comise și în 2011 și 2012, însă frauda nu se ridică la 120 de mii de euro, limita de la care se ia în considerare delictul fiscal. Aceste fapte vor fi judecate în paralel, pe cale administrativă. Sancțiunea ar urma să fie stabilită la 150 de mii de euro, urmând ca Marcelo să fie nevoit în final să plătească pentru toate faptele sale aproximativ un milion de euro. Jucătorul este însă liniștit că nu va sta în spatele gratiilor.

Decizia în cazul lui Marcelo vine la o săptămână după ce fostul antrenor al echipei Real Madrid, Jose Mourinho, a fost condamnat în Spania la un an de închisoare cu suspendare pentru fraude fiscale. La fel ca și alte vedete care joacă sau au trecut prin Spania, precum Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Luka Modric, Angel Di Maria, Xabi Alonso, Radamel Falcao, Ricardo Carvalho sau Javier Mascherano, Jose Mourinho, care a pregătit-o pe Real Madrid în perioada 2010-2013, nu a declarat venituri legate de drepturi de imagine din anii 2011 și 2012 și a fost acuzat de fraudă în valoare de 3,3 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, Jose Mourinho, actualmente manager la Manchester United, a acceptat să facă o înțelegere cu Fiscul spaniol și pe lângă condamnarea la un an de închisoare cu suspendare va mai fi nevoit să plătească o amendă de 669.323 de euro. Acest acord mai trebuie să fie aprobat de un tribunal din Madrid.