Sport

Marcus Rashford și Jesse Lingard, implicați într-un scandal de antisemitism! De la ce a plecat totul

Marcus Rashford și Jesse Lingard, ambii de la Manchester United, au atras furia fanilor, chiar și ai echipei la care sunt legitimați, din cauza unei fotografii pe care au făcut-o în Dubai.
27.01.2022 | 23:11
Marcus Rashford si Jesse Lingard implicati intrun scandal de antisemitism De la ce a plecat totul
Marcus Rashford și Jesse Lingard s-au fotografiat alături de raperul Wiley în Dubai. Sursa foto: utdreport twitter
ADVERTISEMENT

Manchester United nu mai are niciun meci oficial până pe 4 februarie, când va întâlni pe teren propriu Middlesbrough, în turul 4 din FA Cup. Ca urmare, jucătorii au primit liber, iar unii au plecat în vacanță în diferite locuri exotice, excepție nefăcând nici starul portughez Cristiano Ronaldo.

Marcus Rashford și Jesse Lingard au provocat un scandal imens de antisemitism pe rețelele de socializare

Scott McTominay și Harry Maguire au fost fotografiați pe un teren de golf, iar Bruno Fernandes a participat la un concert. În schimb, Marcus Rashford, Jesse Lingard și Diogo Dalot au fost în Dubai, pentru a face câteva antrenamente la temperaturi mai ridicate.

ADVERTISEMENT

Însă primii doi au provocat un scandal imens pe rețelele de socializare, din cauza faptului că s-au fotografiat alături de raperul Wiley, interzis din 2020 pe Twitter și Facebook pentru postări antisemite.

Totul în contextul în care 27 ianuarie este Ziua Internațională a Comemorării Holocaustului. Cei doi fotbaliști au încercat să se disculpe prin mesaje postate pe rețelele de socializare. „Această poză mi-a fost adusă în atenție. Ceea ce înțeleg acum, dat fiind contextul, este că ar putea fi ușor interpretată greșit.

ADVERTISEMENT

Aș dori să întăresc că nu accept și nu voi tolera limbajul sau comportamentul discriminatoriu de orice fel care vizează comunitatea evreiască sau orice altă comunitate”, a scris Rushford pe twitter, conform theguardian.com.

Marcus Rashford își prezintă scuze pentru orice supărare creată

Un reporter care se ocupă de echipa Manchester United l-a întrebat pe jucător în ce context a făcut respectiva fotografie. „Tot ce văd este că ești lângă un bărbat care mă urăște pe mine și pe alți evrei din adâncul sufletului. Te rog să mă ajuți să înțeleg”, a completat el.

ADVERTISEMENT

Ben, nu știam ce comentarii au fost făcute după ce am făcut acea fotografie, comentarii pe care le condamn. Îmi prezint scuze pentru orice supărare creată. S-a întâmplat să fim toți în același, loc în același timp”, a răspuns Rashford.

Cred că lupta împotriva antisemitismului în și în afara meciurilor de fotbal necesită mai multă atenție. Ținând cont de context, înțeleg că această poză a fost interpretată greșit”, a mai scris jucătorul.

ADVERTISEMENT

De asemenea, el a mai precizat că a condamnat „pe deplin” o tiradă video antisemită postată de Wiley în care rapperul spune: „De ce te-a urât Hitler? Pentru nimic?”, după ce i-a fost adusă la cunoştinţă.

Scuzele lui Marcus Rashford nu au impresionat opinia publică din Marea Britanie

Un purtător de cuvânt al Campaniei împotriva antisemitismului în Marea Britanie nu a fost foarte impresionat de scuzele lui Rasford. „Este dezamăgitor să-l vezi pe el și pe Jesse Lingard petrecând cu Wiley”, a spus el.

Scuzele domnului Rashford nu au cum să-l condamne pe Wiley sau să explice de ce a considerat că este potrivit să facă o fotografie cu rapperul. Domnul Rashford ar face bine să-și aducă aminte că antisemitismul este și rasism”, a continuat purtătorul de cuvânt.

Și președintele Consiliului Deputaților din Marea Britanie a luat atitudine. „Fotbaliștii care pretind că îmbrățișează antirasismul nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu un bărbat care a abuzat evrei pe rețelele de socializare până când a fost oprit cu forța să facă acest lucru”, a precizat Marie van der Zyl, făcând referire la faptul că lui Wiley i-a fost interzis accesul pe Twitter și Facebook.

Însă ea a salutat replica lui Rashford. „Marcus Rashford a fost un model minunat pentru tinerii din această țară și suntem bucuroși că a răspuns la această fotografie și și-a reafirmat opoziția față de antisemitism. Dar evită să spună de ce simte că această fotografie a fost interpretată greșit”, a spus ea.

Jesse Lingard a luat parte, în 2020, la o campanie de conștientizare cu privire la antisemitism

Și Jesse Lingard a condamnat fotografia. „Am fost informat despre o fotografie care circulă în prezent, care poate fi ușor interpretată greșit. Vreau să precizez că nu accept nicio formă de rasism!”, a scris, el, pe twitter.

În 2020, el a fost unul dintre numeroșii fotbaliști care au luat parte la o campanie de conștientizare cu privire la antisemitism. Lingard s-a alăturat altor staruri, manageri și premierului într-un videoclip pentru a marca Ziua Memorială a Holocaustului.

În respectivul film, el îi îndemna pe fani să se asigure că ura și antisemitismul nu sunt niciodată acceptate în Marea Britanie.

Scurtmetrajul a inclus imagini bântuitoare ale Germaniei naziste, împreună cu rugăminți din partea jucătorilor la adresa fanilor să ia în considerare modul în care naziștilor li s-a permis să crească, deoarece ideologia lor nu a fost contestată.

Marc Cave, directorul Centrului și Muzeul Național al Holocaustului, care a realizat acel videoclip, a avut și el o reacție după apariția fotografiei cu cei doi fotbaliști alături de raper.

A fost grozav când Jesse a fost alături de noi în videoclipul nostru HMD2020. Iată-l, acum, pe Jesse alături de o persoană care urăște evreii. Îl invit pe el, pe Marcus Rashford și pe orice alți fotbaliști care cred că știu ce este rasismul să se gândească din nou. Rasismul antievreiesc nu este istorie. Este acum”, a spus Marc Cave.

Conform publicației Jewish Chronicle, Grime Wiley a provocat pentru prima dată indignare în 2020, când s-a angajat într-o tiradă antisemită online, care a continuat zile întregi.

El i-a acuzat pe evreii că sunt „rasiști” și „lași” și a întrebat dacă este antisemit „să spui că evreii au putere”. Totodată, i-a descris pe evrei drept „șerpi” și le-a spus „oamenilor negri” să meargă la „război” cu poporul evreu, informează thejc.com.

Ulterior, el a refuzat să-și retragă afirmațiile, dar a prezentat scuze pentru „generalizarea” față de poporul evreu. Mai mult, el a spus pentru Sky News că ar fi făcut publice mai multe afirmații după o ceartă cu fostul său manager, care este evreu.

ADVERTISEMENT