În perioada sărbătorilor de iarnă, friptura de porc este vedeta de pe mesele românilor. De obicei, mușchiul, ceafa, cârnații și cotletele reprezintă felul principal de mâncare, alături de delicioasele sarmale. De cele mai multe ori, gospodinele gătesc mai mult ca de obicei, iar mâncarea rămasă o păstrează la frigider. Dar cât timp se păstrează la rece friptura de porc?
Ca-n fiecare an, ajungem să cumpărăm mai multă carne de porc decât putem consuma la masa de Crăciun. În frenezia pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă, gospodinele gătesc multă friptură de porc, pentru membrii familie și invitați. Se știe că românii sunt mari gurmanzi, iar preparatele tradiționale sunt preferatele lor.
Cu toate acestea, după masa de Crăciun rămâne multă mâncare, printre care salată bouef, sarmale, dar și friptură de porc în sos roșu. Mulți le păstrează la frigider, însă friptura de porc gătită are un anumit termen de valabilitate la rece.
De aceea, carnea de porc gătită poate fi păstrată la frigider timp de trei-patru zile, niciodată mai mult. După această perioadă, carnea dezvoltă bacterii dăunătoare organismului, iar cel mai mare risc este acela de toxiinfecție alimentară.
Așadar, dacă aveți friptură de porc rămasă de la Crăciun, o puteți reîncălzi și consuma neapărat în câteva zile. Trebuie să mai știți că friptura de porc trebuie aruncată direct la gunoi dacă este lăsată la temperatura camerei mai mult de 2 ore.
Pe de altă parte, friptura de porc poate fi păstrată până la șase luni la congelator. O puteți pune în pungi cu fermoar și să o decongelați când vreți să o mâncați. Aici putem adăuga și carnea afumată, dar și cârnații sau coastele de porc. Acestea se păstrează proaspete până la un an la congelator.
Experții recomandă ca friptura de porc să fie gătită cât mai aproape de momentul în care este servită. În cazul în care a rămas o cantitate mai mare de friptură gătită și nu o mai mâncați în cel interval, cel mai bine este să păstrați în punguțe sau caserole la congelator.
După ce ați savurat din ea, salata boeuf trebuie pusă la frigider într-un platou acoperit, nicidecum neacoperit. Nu trebuie să o mai consumi după 48 de ore din momentul în care a fost preparată, mai ales dacă se formează o crustă pe maioneză.
Nici sarmalele nu au durată mare de viață. Dacă carnea prinde gust acru, este semn că nu trebuie să le mai consumi. În schimb, piftia poate fi consumată până la șapte zile din momentul preparării.