News

Va fi nevoie de a patra doză de vaccin pentru persoanele de peste 65 de ani? Concluzia experților din Marea Britanie

În condițiile în care rata de infectare este tot mai mare în Mrea Britanei, Comitetul Comun de Vaccinare şi Imunizare (JCVI) din Regatul Unit a analizat necesitatea dozei a patra de vaccin.
08.01.2022 | 16:20
Va fi nevoie de a patra doza de vaccin pentru persoanele de peste 65 de ani Concluzia expertilor din Marea Britanie
ADVERTISEMENT

Comitetul Comun de Vaccinare şi Imunizare (JCVI) din Marea Britanie nu crede că este deocamdată necesar să se administreze cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID-19 populaţiei de peste 65 de ani, relatează EFE.

Experții britanici consideră că actuala doză booster continuă să ofere o protecţie puternică împotriva infectării variantă Omicron, conform Agerpres.ro.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie a raportat în ultimele 24 de ore, 178.250 noi cazuri, în creştere cu 47 % faţă de acum două săptămâni (121.371), precum şi 229 de decese asociate COVID-19.

Experţii britanici nu cred ca va fi necesară și cea de-a patra doză de vaccin pentru populația de peste 65 de ani

Pentru populaţia britanică de peste 65 de ani, protecţia împotriva spitalizărilor cauzate de Covid continuă să fie de 90 % la trei luni după administrarea dozei a treia (booster).

ADVERTISEMENT

Potrivit ultimelor date ale Agenţiei britanice de securitate sanitară, protecţia pentru populaţia vaccinată cu ambele doze scade la 70 % după trei luni şi la 50 % la şase luni după vaccinarea cu schema completă.A

Experţii din Comitetul Comun de Vaccinare şi Imunizare au recomandat guvernului britanic să continue programul de vaccinare cu doza booster a tuturor adulţilor din ţară, în loc să administreze cea de-a patra doză categoriilor vulnerabile.

ADVERTISEMENT

„Datele actuale arată că doza booster continuă să ofere niveluri înalte de protecţie împotriva formelor severe ale bolii, inclusiv pentru grupurile de vârstnici şi pentru cei vulnerabili”, a declarat preşedintele JCVI, Wei Shen Lim.

Acesta a explicat că datele actuale sunt „încurajatoare”. Membrii comitetului au concluzionat că nu există o necesitate imediată de introducere a celei de-a patra doze de vaccin. Acest lucru va fi revizuit însă în timp.

ADVERTISEMENT

CEO-ul Moderna spune că a patra doză de vaccin ar putea fi necesară la toamnă

CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, a declarat joi că eficacitatea dozelor booster împotriva Covid-19 probabil va scădea în timp, iar oamenii ar putea avea nevoie de a patra doză la toamnă.

Stephane Bancel a afirmat că eficacitatea dozei a treia va scădea probabil în decurs de câteva luni, similar cu ceea ce s-a întâmplat cu primele două doze.

„Încă cred că vom avea nevoie de rapeluri în toamna lui ’22 și după,”, a precizat CEO-ul de la Moderna.  Acesta a adăugat că persoanele în vârstă sau cu comorbidități ar putea avea nevoie de rapel anual pentru anii următori.

ADVERTISEMENT