News

Marea Britanie află luni cine îi va lua locul lui Boris Johnson. Ce schimbare majoră de protocol a decis Regina Elisabeta a II-a

Liz Truss sau Rishi Sunak va fi anunțat ca următorul prim-ministru al Regatului Unit, luni când se va încheia etapa finală a cursei pentru conducerea Partidului Conservator.
01.09.2022 | 14:27
Marea Britanie afla luni cine ii va lua locul lui Boris Johnson Ce schimbare majora de protocol a decis Regina Elisabeta a IIa
Conservatorii britanici au de ales între Lizz Truss și Rishi Sunak Foto: PA, hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Câștigătorul este decis prin votul membrilor partidului, care alcătuiesc mai puțin de 1% din populația Regatului Unit. Candidatul pe care îl votează va deveni automat prim-ministru, în calitate de lider al partidului cu majoritate în Camera Comunelor.

Marea Britanie află luni cine îi va lua locul lui Boris Johnson

Pentru a încerca să câștige sprijinul membrilor partidului , Rishi Sunak și Liz Truss și-au petrecut vara participând la evenimente electorale în Marea Britanie, în cadrul cărora au fost chestionați cu privire la politicile lor.

ADVERTISEMENT

Evenimentele au fost deschise membrilor Partidului Conservator și au fost transmise live pe site-ul formațiunii politice. Jurnaliștilor li s-a permis să participe, dar nu au putut pune întrebări.

Liz Truss s-a retras dintr-un interviu BBC One cu Nick Robinson, care urma să fie difuzat marți seara, după ce echipa ei a spus că nu mai are timpul necesar pentru interviul unu-la-unu. Rishi Sunak a fost intervievat de Robinson pe 10 august.

ADVERTISEMENT

Cum funcționează votul?

Votul membrilor de partid se închide vineri, 2 septembrie, la ora 17:00 BST (19.00, ora României).

Pentru a putea vota, membrii conservatori trebuie să se fi alăturat partidului până la 3 iunie 2022. Membrii eligibili pot vota prin poștă sau online.

Inițial, ei urmau să poată vota de două ori și doar al doilea vot – exprimat fie online, fie prin poștă – să fie numărat. Dar după ce Centrul Național de Securitate Cibernetică, parte a GCHQ, a avertizat că există riscul ca un stat străin să încerce să se amestece în proces, partidul a decis că membrii vor avea voie să voteze o singură dată.

ADVERTISEMENT

Nu este clar câți membri sunt – partidele politice nu sunt obligate să dea cifre precise. Cu toate acestea, aproximativ 160.000 de persoane au fost eligibile să voteze în timpul ultimelor alegeri pentru conducerea conservatorilor din 2019. Partidul spune că de atunci numărul a crescut.

Câștigătorul re va fi dezvăluit luni, 5 septembrie, de Sir Graham Brady, președintele Comitetului 1922 al parlamentarilor conservatori. Boris Johnson este de așteptat să-și anunțe demisia reginei a doua zi, succesorul său fiind numit de monarh la scurt timp după aceea.

ADVERTISEMENT

Este Boris Johnson încă prim-ministru?

Constituțional, trebuie să existe un prim-ministru în orice moment. Așa că Johnson rămâne în funcție până când succesorul său preia conducerea.

În mod normal, un nou prim-ministru este invitat la Palatul Buckingham pentru a fi numit de Regină – la recomandarea partidului de guvernământ. Cu toate acestea, într-o ruptură de tradiție, regina va rămâne în Balmoral și atât Boris Johnson, cât și noul premier vor călători în Scoția pentru a o întâlni acolo.

Până când se duce la Regină și își demisionează oficial, teoretic, Boris Johnson își păstrează toate puterile. Cu toate acestea, în realitate, îi lipsește autoritatea de a introduce noi politici substanțiale și a promis cabinetului său că nu va face nicio „schimbări majore de direcție”.

Unul dintre ultimele sale acte în funcție va fi, probabil, acordarea de titluri de cavaler și numiri în Camera Lorzilor în lista sa de onoare pentru demisie.

Vor fi alegeri generale?

Când un prim-ministru demisionează, nu au loc automat alegeri generale. Când Theresa May a preluat locul lui David Cameron în 2016, de exemplu, a decis să nu convoace alegeri imediate.

Dacă noul premier alege să nu convoace alegeri anticipate, următoarele vor trebui să aibă loc până în ianuarie 2025 cel târziu.

Cum au fost selectați ultimii doi candidați?

Cei 357 de parlamentari eligibili ai Partidului Conservator au trecut printr-o serie de tururi de scrutin. Candidatul care a obținut cel mai mic număr de voturi a fost eliminat în fiecare rundă, până când au rămas doar doi, fostul cancelar Rishi Sunak și ministrul de externe Liz Truss.

Cei șase candidați eliminați au fost:

  • Ministrul Comerțului Penny Mordaunt (al cincilea tur de scrutin)
  • Fostul ministru al egalității, Kemi Badenoch (al patrulea tur de scrutin)
  • Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe Tom Tugendhat (al treilea tur de scrutin)
  • Procurorul general Suella Braverman (al doilea tur de scrutin)
  • Cancelarul Nadhim Zahawi (primul tur de scrutin)
  • Fostul secretar pentru Sănătate Jeremy Hunt (primul tur de scrutin).

Regina va numi un nou prim-ministru la Balmoral

Regina nu va numi următorul prim-ministru la Londra, ci va rămâne la Balmoral pentru a face acest lucru, a anunțat Palatul Buckingham. Noul premier și Boris Johnson vor pleca în Scoția, într-o îndepărtare de la tradiție pentru evenimentul din 6 septembrie.

În timpul domniei sale de 70 de ani, Regina, în vârstă de 96 de ani, a primit noul premier în audiență la Palatul Buckingham.

Se pare că decizia a fost luată pentru a oferi certitudine programului noului premier. Regina a suferit de probleme de mobilitate și se pare că schimbarea a fost făcută pentru a preveni necesitatea oricăror rearanjamente de ultim moment.

Anterior, Palatul Buckingham a anunțat că Regina își va întrerupe șederea la Balmoral pentru a se întâlni cu noul prim-ministru – al 15-lea din timpul domniei sale.

De obicei, prim-ministrul în funcție face o declarație în fața Downing Street înainte de a face ultima călătorie ca lider pentru a se întâlni cu Regina la Palatul Buckingham. Apoi monarhul îl demite în mod oficial din funcție.

Premierul, numit la Palatul Buckingham de pe timpul Reginei Victoria

La scurt timp, este chemat viitorul premier. Când un potențial prim-ministru este chemat să o vadă pe regina, ea îl va întreba dacă va forma un guvern.

După desemnarea noului premier, Circulara Curții va consemna că „prim-ministrul a sărutat mâinile la numire”, relatează BBC.

Aceasta este de obicei o strângere de mână, iar sărutarea efectivă a mâinilor va avea loc mai târziu la Consiliul Privat. Apoi este rândul noului lider să țină un discurs în fața reședinței primului-ministru.

Audiența de la Balmoral va avea loc în salonul moșiei.

În calitate de șef de stat, este de datoria Reginei să numească prim-ministrul care conduce guvernul. Fiecare lider al guvernului a fost numit la Palatul Buckingham de la domnia reginei Victoria. Singura excepție a fost în 1908, când Herbert Henry Asquith a călătorit la Edward al VII-lea în orașul francez Biarritz pentru numirea sa.

ADVERTISEMENT