News

Marea Britanie calcă pe urmele Rusiei. Regatul Unit ia în calcul nerecunoaşterea jurisdicţiei CEDO

Guvernul Marii Britanii a prezentat un proiect de lege care ar permite Regatului Unit să nu țină seama de unele decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
22.06.2022 | 21:24
Marea Britanie calca pe urmele Rusiei Regatul Unit ia in calcul nerecunoasterea jurisdictiei CEDO
Boris Johnson a propus ca Marea Britanie să sfideze anumite decizii CEDO. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit bzi.ro, care citează AFP, CEDO este organul juridic al Consiliului Europei răspunzător de respectarea Convenției Europene a Drepturilor Omului. Recent, CEO s-a opus expulzării în Rwanda a migranților intrați ilegal în Marea Britanie, astfel că Boris Johnson vrea să ignore în viitor astfel de decizii.

Marea Britanie vrea să ignore deciziile CEDO

În 14 iunie, primul avion care urma să decoleze spre Rwanda a fost oprit pe aeroport de o decizie CEDO, spre nemulțumirea britanicilor. Curtea de la Strasbourg a transmis justiției britanice că trebuie să examineze mai atent legalitatea acțiunilor de expulzare a migranților, termenul fixat pentru această procedură fiind în luna iulie.

ADVERTISEMENT

Guvernul de la Londra a reacționat la această poziție a CEDO. Așadar, a fost prezentată o Declarație a Drepturilor sub o formă nouă care permite Regatului Unit să se sustragă și să ignore anumite decizii CEDO.

Această declaraţie a drepturilor va întări tradiţia noastră britanică de libertate, injectând în acelaşi timp în sistem o doză sănătoasă de bun-simţ”, a explicat ministrul justiţiei, Dominic Raab.

ADVERTISEMENT

Noua lege va înlocui Human Rights Act (Legea Drepturilor Omului), care include în dreptul britanic Convenţia Europeană în această chestiune.

Astfel, ar fi mult mai ușor pentru britanici să expulzeze cetățeni străini condamnați judiciar, fără ca aceștia să poată invoca prioritatea dreptului la viața de familie în raport cu securitatea publică.

ADVERTISEMENT

Potrivit ministrului Raab „aceste reforme vor întări libertatea de exprimare, ne vor permite să expulzăm mai mulţi infractori străini şi să protejăm mai bine publicul de infractorii periculoşi”. Cu toate acestea, Marea Britanie exclude categoric să renunțe la apartenența sa la CEDO.

Proiectul de lege a fost criticat de Partidul Laburist, principala formațiune de opoziție.

”Human Rights Act a permis accesul la justiţie a milioane de persoane, protecţia victimelor infracţiunilor şi asigurarea îngrijirilor de care au nevoie cei dragi nouă”, a declarat Steve Reed, responsabilul laburist pentru domeniul justiţiei. Guvernul britanic ar urma să elimine aceste privilegii.

ADVERTISEMENT

Amnesty International a criticat demersul britanicilor, considerând proiectul „un salt enorm înapoi pentru drepturile persoanelor obişnuite”.

ADVERTISEMENT