News

Marea Britanie cumpără vaccinuri anti-coronavirus înainte de crearea lor. Precomandă de 90 de milioane de doze

20.07.2020 | 17:08
Marea Britanie cumpara vaccinuri anticoronavirus inainte de crearea lor Precomanda de 90 de milioane de doze
ADVERTISEMENT

Guvernul britanic a încheiat contracte cu două companii farmaceutice de la care vrea să achiziționeze vaccinuri anti-coronavirus  odată de va fi finalizată realizarea lor. Astfel, vor fi cumpărate 30.000.000 de coze de la BioNTech/ Pfizer (Germania/SUA) și 60.000.000 de la Valneva (Franţa), informează AFP, citată de Agerpres.

Mai mult, contractul cu  compania Valneva conține o clauză care ar permite Marii Britanii să cumpere alte 40.000.000 de doze, dacă va dori acest lucru.

ADVERTISEMENT

Acesta nu este primul contract realizat de Marea Britanie pentru achiziția unui vaccin înainte de realizarea lui  efectivă. Astfel, au  mai fost precomandate 100.000.000 de doze de la AstraZeneca pentru vaccinul aflat în lucru la Universitatea Oxford, considerat ca unul foarte promițător.

Dozele de vaccin anti-coronavirus, mai multe decât populația

La o populație de 66.000.000, numărul  de doze achiziționate este mai mare întrucât nu există certitudinea că vaccinurile vor fi eficiente și nici nu se știe câte doze vor fi necesare pentru o singură persoană.

ADVERTISEMENT

Guvernul are acum acces securizat la trei vaccinuri împotriva COVID-19, dezvoltate aici şi în lume, ceea ce dă Regatului Unit toate şansele de a dispune cât mai curând de un vaccin sigur şi eficient”, se arată într-un comunicat al guvernului  condus de către Boris Johnson.

Guvernul de la Londra a creat încă din  aprilie un grup de lucru care să accelereze procesul de creare și producere al unui vaccin, în condițiile în care COVID-19 a ucis 45.000 de oameni în Regatul Unit.

ADVERTISEMENT

Noul parteneriat cu aceste companii farmaceutice va permite Regatului Unit să aibă cele mai mari şanse posibile de a obţine un vaccin care să îi protejeze pe cei mai expuşi”, susține Alok Sharma, ministrul întreprinderilor.

Marea Britani a înființat și un registru pentru persoanele dispuse să participe la testarea vaccinurilor anti-coronavirus,  cu speranța că, până în luna octombrie, vor fi circa 500.000 de persoane înscrise.

ADVERTISEMENT

Totodată, un alt acord încheiat cu AstraZeneca vizează tratarea cu anticorpi a persoanelor care nu vor putea fi vaccinate, precum pacienții cu cancer sau cu probleme de imunitate.

ADVERTISEMENT