News

Marea Britanie începe testele pentru a treia doză de vaccin contra COVID. Ce decizie au luat americanii

Britanicii sunt chemați să participe la studii pentru a afla dacă este necesară o a treia doză de vaccin contra COVID.
20.05.2021 | 17:52
Marea Britanie incepe testele pentru a treia doza de vaccin contra COVID Ce decizie au luat americanii
Marea Britanie începe testele pentru a treia doză de vaccin contra COVID. Ce decizie au luat americanii Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Marea Britanie demarează teste pentru a stabili dacă este necesară administrarea unei a treia doze de vaccin în toamnă pentru a spori protecția împotriva noilor variante ale coronavirusului.

Experții din Statele Unite ale Americii nu au încă o decizie în acest sens, deși Pfizer are în desfășurare un studiu, dar sunt de acord ca va fi nevoie de o revaccinare a populației.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie începe testele pentru a treia doză de vaccin contra COVID. Ce decizie au luat americanii

Publicul din Marea Britanie este îndemnat să ia parte la studii pentru a afla dacă o a treia doză de vaccin contra COVID ar putea proteja împotriva noilor variante.

Toate cele șapte vaccinuri comandate de Marea Britanie vor fi testate pe persoanele active pe piața muncii și cele peste 75 de ani, ca parte a unui studiu randomizat. Vor fi colectate date privind efectele secundare și răspunsul imun.

ADVERTISEMENT

Constatările vor ajuta consilierii în domeniul vaccinurilor să decidă dacă este necesară re-vaccinarea unor persoane în toamnă.

Peste 20 de milioane de persoane au fost complet vaccinate de când a început campania de vaccinare din Marea Britanie, dar încă nu este clar cât durează protecția oferită de seruri.

ADVERTISEMENT

A fost sugerată oferirea unei a treia doze unor grupuri de populație pentru a spori protecția împotriva coronavirusului înainte de sosirea iernii, dar acest scenariu nu a fost confirmat încă.

Cum se va desfășura studiul?

Studiul Cov-Boost, care începe în iunie, va include 3.000 de persoane de toate vârstele care au primit prima doză în decembrie sau ianuarie, pentru a testa dacă este necesară administrarea unei a doua doze de rapel.

ADVERTISEMENT

„S-ar putea ca unele grupe de vârstă să nu aibă nevoie de un rapel și altele să aibă nevoie”, a spus prof. Saul Faust de la Universitatea din Southampton, cercetător șef al studiului citat de BBC.

„Nu încercăm să spunem că unul este mai bun decât celălalt. Scopul este de a afla dacă ar trebui să existe o campanie de rapel și ce vaccin să utilizeze”, a mai spus el.

Prof. Faust a spus că nu se așteaptă ca niciun vaccin să fie „dăunător”, dar unele ar putea provoca febră mare sau durere intensă în braț, de exemplu, ceea ce ar fi util să știm.

Vaccinurile vor fi testate în 18 locații din Marea Britanie și vor fi testate și jumătăți de doze.

Lista completă a site-urilor este: Southampton, Londra (University College Hospital, Guy’s and St Thomas ‘Hospital și Northwick Park Harrow), Leicester, Bournemouth, Portsmouth, Wrexham, Bradford, Oxford, Glasgow, Leeds, Cambridge, Birmingham, Brighton, Stockport , Liverpool și Exeter.

Participanții vor fi rugați să realizeze un jurnal cu eventualele efecte secundare după o a treia doză, care ar putea fi unul din șapte vaccinuri COVID diferite, iar cercetătorii vor testa răspunsul imun al participanților după una, trei și 12 luni.

Aceasta implică testarea sângelui pentru detectarea anticorpilor împotriva coronavirusului – nivelurile ridicate sunt un semn că apărarea organismului este pregătită pentru a combate virusul.

Toate dozele ar proveni din vaccinurile actuale, concepute pentru a proteja împotriva formei originale a virusului.

În plus față de dozele de AstraZeneca, Pfizer și Moderna, unor persoane li se vor administra doze de vaccinuri de la Novavax, Janssen, Valneva și CureVac, care sunt în prezent testate la un număr mare de oameni, dar care nu au fost încă aprobate de autoritatea de reglementare din Marea Britanie.

De asemenea, va exista un grup de control, căruia i se va administra un vaccin fals.

Chiar dacă studiul folosește vaccinuri actuale, mai degrabă decât vaccinuri care au fost actualizate pentru a viza noi variante, oamenii de știință spun că se așteaptă la o creștere a titrului de anticorpi care ar putea fi suficientă pentru a proteja împotriva tuturor formelor circulante ale virusului.

Dr. Matthew Snape, profesor asociat de pediatrie și vaccinologie la Universitatea din Oxford, a declarat că studiul este primul la nivel mondial și că va exista un interes global pentru rezultate.

Un alt studiu, numit ComCov, care analizează administrarea de vaccinuri diferite pentru prima și a doua doză, a constatat că amestecarea serurilor au crescut frecvența efectelor secundare ușoare până la moderate după vaccinare.

Studiul Cov-Boost, care costă 19,3 milioane de lire sterline, este finanțat de guvern și condus de Spitalul Universitar Southampton NHS Foundation Trust, ca parte a Consorțiului Național de Evaluare a Programului de Imunizare (NISEC).

Va fi probabil nevoie de un vaccin de rapel în decurs de un an de la vaccinare, spun experții americani

Experții medicali americani spun că ar putea fi necesară o nouă rundă de imunizări contra COVID-19 în aproximativ un an.

Un vaccin de rapel pentru persoanele care au fost deja vaccinate poate fi necesar după 8 până la 12 luni de la a doua doză, susțin Albert Bourla, CEO-ului Pfizer și Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA.

“Știm că durabilitatea eficacității vaccinului este de cel puțin șase luni, și probabil mult mai mult, dar cred că aproape sigur vom avea nevoie de un rapel într-un an sau cam așa după prima imunizare”, a spus Fauci citat de CNN.

Circa 47,9% din populația SUA a primit cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19, conform datelor Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Aproximativ 37,8% din populație este complet vaccinată.

Fauci a mai precizat că este posibil să nu fie nevoie de doze de rapel specifice unei anume variante. „În loc să trebuiască să dezvoltați un rapel specific variantei, este probabil că puteți continua să vă sporiți imunitatea împotriva tipului sălbatic (de coronavirus) și să obțineți un răspuns suficient de bun încât să nu trebuiască să vă faceți griji cu privire la variante”, a spus el.

Tipul sălbatic este tulpina nemutată a virusului.

Pfizer nu și-a terminat încă studiile pe un vaccin de rapel, a spus Bourla. “Cred că într-o lună, două luni vom avea suficiente date pentru a vorbi despre aceasta cu o certitudine științifică mult mai mare”, a spus el.

Un raport din martie al Pfizer a indicat că vaccinul poate fi mai asemănător cu vaccinurile împotriva rujeolei decât vaccinurile împotriva gripei. Vaccinarea împotriva rujeolei protejează împotriva infecției pe viață la 96% dintre oameni.

Prima doză de vaccin Pfizer din Statele Unite a fost administrată pe 14 decembrie 2020, acum cinci luni. “Dacă au primit a doua doză în urmă cu opt luni, ar putea avea nevoie de a treia”, a spus Bourla, adăugând că dozele de rapel ar putea fi administrate între lunile septembrie și octombrie ale acestui an.

El a precizat că Pfizer va trebui să vadă ce aprobă Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și recomandarea lor cu privire la modul cel mai bun de a proteja poporul american.

Moderna a lucrat deja la o doză de rapel – echivalentă cu o jumătate de doză din serul administrat în schema originală de vaccinare – pentru a combate variantele virusului precum B.1.351, detectată pentru prima dată în Africa de Sud, și P.1, descoperită pentru prima dată în Brazilia.

Pe măsură ce vaccinările continuă să se înmulțească, experții medicali consideră că coronavirusul poate ajunge să fie ca gripa, care necesită un nou vaccin în fiecare an, atât pentru că tulpinile circulante mutează rapid, cât și pentru că imunitatea dată de vaccin dispare rapid.

ADVERTISEMENT