News

Marea Britanie introduce vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 a cadrelor medicale. Măsura se va aplica de la 1 aprilie 2022

Autoritățile din Marea Britanie au decis vaccinarea obligatorie anti-Covid a cadrelor medicale. Măsura se va implementa începând cu 1 aprilie anul viitor.
09.11.2021 | 19:15
Marea Britanie introduce vaccinarea obligatorie antiCOVID19 a cadrelor medicale Masura se va aplica de la 1 aprilie 2022
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut, marți, de către ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid. El a explicat că demersul autorităților are loc în scopul prevenirii noilor îmbolnăviri de coronavirus.

Sajid Javid a mai subliniat că vor fi exceptate de la această măsură persoanele care au contraindicații şi cele care nu interacționează față-n față cu pacienții aflați pe paturile de spital.

ADVERTISEMENT

Cadrele medicale care au contraindicații, exceptate de la vaccinarea obligatorie anti-Covid

A mai fost impusă și vaccinarea anti-Covid obligatorie pentru asistenții sociali. De joi se va pune în aplicare această regulă.

”Toţi cei care lucrează în NHS şi în asistenţa socială vor trebui să fie vaccinaţi. Trebuie să evităm răul care poate fi prevenit şi să protejăm pacienţii din NHS.

ADVERTISEMENT

Trebuie să protejăm colegii din NHS şi, desigur, să protejăm NHS în sine. Intenţionăm ca aplicarea acestei condiţii să înceapă de la 1 aprilie”, a spus Sajid Javid în cadrul unui discurs susținut în fața parlamentarilor, citat de Reuters.

De asemenea, în urma unor consultări cu mai mulți specialiști din domeniul sanitar, s-a luat în calcul și impunerea  vaccinării antigripale obligatorii, a mai precizat Sajid Javid.

ADVERTISEMENT

Dominic Wilkinson, profesor de etică medicală: ”Persoanele imunizate natural, scutite de vaccinarea anti-Covid”

Dominic Wilkinson, profesor de etică medicală la Universitatea din Oxford, este de părere că persoanele care au dobândit imunitate naturală, adică au trecut prin boală și au dezvoltat anticorpi, nu ar mai trebui obligate să vaccineze cu serul anti-Covid.

”Persoanelor cu dovezi suficiente de imunitate naturală ar trebui să li se acorde o scutire medicală de la mandatul de vaccinare.”, consideră Dominic Wilkinson.

ADVERTISEMENT

În România se discută despre obligativitatea certificatului verde la serviciu

În România nu s-a luat, deocamdată, în calcul, vaccinarea obligatorie anti-Covid, dar în Parlament este supus dezbaterii un proiect care prevede prezentarea la job doar pe bază de certificat verde. Acesta presupune vaccinarea, testare negativă sau dovada trecerii prin infecția cu coronavirus.

Cei care refuză să meargă la serviciu în baza acestui act, fie își plătesc testele din banii proprii, fie sunt dați afară, măsura este valabilă inclusiv pentru cadrele medicale. O decizie finală se va lua săptămâna viitoare în plenul reunit al Camerei Deputaților, aceasta având calitatea de for decizional.

Există mulțimi de nemulțumiri față de acest proiect legislativ.  Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a explicat că astfel de măsuri nu sunt împotriva oamenilor.

”Statul român a omis, doarme, folosiți ce calificativ doriți, pentru că nu a adoptat în timp real și util instrumentele legislative prin care putem să atenuăm, să prevenim și chiar să ridicăm restricțiile. Nu am pus la dispoziția oamenilor, cetățenilor, instituțiilor și firmelor.

Oamenii trebuie să înțeleagă că aceste măsuri nu sunt împotriva unuia sau altuia ci sunt pentru protecția vieții lor, pentru a putea ridica aceste măsuri în timp. Altfel, noi tot ne vom rostogoli în valul cinci, în valul șase, iar problema e că avem pierderi de vieți omenești foarte mari”, a explicat într-o declarație de presă Csaba Asztalos.

ADVERTISEMENT