News

Marea Britanie, nou tratament pentru Covid-19. O româncă, prima pacientă care l-a primit

13.01.2021 | 21:03
Marea Britanie nou tratament pentru Covid19 O romanca prima pacienta care la primit
ADVERTISEMENT

Marea Britanie începe un studiu clinic pe scară largă a unui noi tratament pentru Covid-19. Acesta presupune inhalarea unei proteine numite interferon beta și ar putea să prevină dezvoltarea unei forme severe a bolii. Prima pacientă care l-a încercat a fost o româncă stabilită în nord-estul Angliei.

Interferon beta este o proteină produsă de organism în momentul în care luptă cu o infecție virală. Oamenii de știință speră că aceasta va stimula sistemul imunitar, iar celulele vor putea să lupte cu virusul.

ADVERTISEMENT

Testele efectuate în fazele incipente ale studiului au dovedit că noul tratament ar putea să scadă gravitatea infecției, reducând cu până la 80% șansele ca pacientul să aibă nevoie de ventilație mecanică. Administratea respectivei proteine o să se realizeze cu ajutorul unui nebulizator, scrie Digi 24.

Marea Britanie, nou tratament pentru Covid-19. O româncă, prima pacientă care l-a primit

Proteina interferon beta o să pătrundă, sub formă de aerosoli, direct în plămâni. Se așteaptă declanșarea unui răspuns antiviral puternic, inclusiv la bolnavii care nu au sistemul imunitar puternic:  „ajută celulele să-și reconstituie cu adevărat răspunsul imun și să lupte împotriva virusului. Prin urmare, există mai puține leziuni la nivelul plămânilor, mai puține simptome, un risc mai mic de admitere la terapie intensivă sau chiar deces”, a explicat un medicul Tom Wilkinson.

ADVERTISEMENT

„Interferonul beta face parte din prima linie de apărare a organismului împotriva virusurilor. Practic, îl avertizează să se aștepte la un atac viral. Atunci când intră în organism, noul coronavirus pare să suprime producția de interferon beta ca parte a strategiei sale de a se sustrage sistemului imunitar”, a adăugat acesta.

Președintele Synairgen, companie care lucrează în descoperirea de medicamente și biotehnologie, a explicat că: „știm că unele grupe de pacienți, vârstnicii, oamenii cu comorbidități, au un răspuns imun mai slab, iar interferonul beta este ca dirijorul orchestrei atunci când vine vorba despre modul în care organismul face față virusurilor”.

ADVERTISEMENT

El a mai spus și că: „virusul vrea să invadeze corpul uman, să preia controlul asupra celulelor și să le transforme în fabrici de virusuri. Se dă o luptă între organism și virus tot timpul. Tactica virusurilor este de a trece neobservate, de a prelua controlul organismului și de a se replica”.

„Una dintre tacticile cheie ale coronavirsului este să suprime producția locală de interferon beta. Dacă nu produci suficient, pentru că ești bătrân sau ai alte boli, și dacă virusul suprimă producția de interferon beta, atunci este logic să introducem tratamentul direct în organul care se luptă cu boala, adică în plămâni”, a mai precizat reprezentantul companiei, Richard Marsden.

ADVERTISEMENT

Conform rezultatelor testelor inițiale, proteina interferon beta a avut rezultate în reducerea șanselor dezvoltării unei infecții severe pentru 80% din pacienți. Mai mult de atât, cei cei au urmat acest tratament au avut șanse de refacere și revenire la activitate de două sau trei ori mai mari.

„Dacă putem preveni ca starea oamenilor să se înrăutățească, ar fi fantastic. Dacă i-am putea externa pe oameni mai devreme, ar fi foarte bine. Dacă atunci când ies din spital, îi aducem într-un punct de recuperare în care nu există limitări în activități, ar fi, de asemenea, fantastic”, a mai spus Marsden.

 

ADVERTISEMENT