News

Marea Britanie dorește să-și dubleze prezența militară în estul Europei. Propunerea lui Boris Johnson pentru NATO

Marea Britanie a anunțat oficial că dorește să-și dubleze prezența militară în cadrul efectivelor NATO din estul Europei. Propunerea a venit din partea premierului Boris Johnson.
30.01.2022 | 13:07
Marea Britanie doreste sasi dubleze prezenta militara in estul Europei Propunerea lui Boris Johnson pentru NATO
Marea Britanie propune NATO o dublare a prezenței sale militare în estul Europei. Măsura, în contextul amenințării Rusiei. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Regatul Unit a luat în considerare dublarea numărului de trupe și trimiterea de arme defensive în Estonia, o țară membră a NATO, pe măsură ce condițiile de securitate la granița Ucrainei cu Rusia se deteriorează.

”Acest pas militar ar trimite un mesaj clar Kremlinului – nu vom tolera activitatea lor destabilizatoare și vom fi mereu alături de aliații noștri NATO în fața ostilității ruse”, a spus premierul britanic Boris Johnson într-o declarație dată sâmbătă seara.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie propune NATO o dublare a prezenței sale militare în estul Europei. Măsura, în contextul amenințării Rusiei

Săptămâna viitoare, oficialii Marii Britanii urmează să viziteze sediul NATO pentru a pune la punct detaliile în privința acestei propuneri de securitate, care va include trupe suplimentare, avioane de luptă și nave de război, scrie CNBC.

”Dacă președintele Putin alege o cale de vărsare de sânge și distrugere, va fi o tragedie pentru Europa. Ucraina trebuie să fie liberă să-și aleagă propriul viitor”, a mai spus Johnson.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie are în prezent peste 900 de militari detașați în Estonia, peste 100 de militari în Ucraina și aproximativ 150 de soldați în Polonia.

După ce a fost criticat la nivel internațional pentru că nu a intervenit suficient în criza dintre Kiev și Moscova, premierul britanic și-a intensificat eforturile diplomatice.

ADVERTISEMENT

Boris Johnson se va întâlni cu omologii săi din NATO la începutul lunii viitoare. Pe de altă parte, ministrul britanic de externe și cel al apărării vor merge amândoi la Moscova pentru discuții cu omologii lor ruși în zilele următoare, în încercarea de a calma tensiunile.

În urmă cu câteva zile, Pentagonul a plasat 8.500 de militari americani în ”alertă sporită” pentru a fi dislocați în Europa în cazul în care NATO va activa o forță de răspuns.

ADVERTISEMENT

Aceste trupele reprezintă contribuția SUA la Forța de Răspuns NATO, sau NRF, cu 40.000 de soldați, a cărei activare necesită aprobarea tuturor celor 30 de membri NATO.

Marea Britanie va vota extinderea sancţiunilor care pot fi aplicate împotriva Rusiei

În săptămâna care urmează, Marea Britanie va publica o legislaţie nouă care va permite extinderea sancţiunilor care pot fi aplicate împotriva Rusiei în tentativa de a descuraja agresiunea împotriva Ucrainei, a anunțat ministrul de externe Liz Truss.

”Ceea ce ne permite noua legislaţie este să lovim o varietate mult mai mare de ţinte. Aşa încât nu mai poate fi nimeni care gândeşte că va fi imun la aceste sancţiuni”, a declarat Truss pentru Sky News.

”Orice companie de interes pentru Kremlin şi regimul din Rusia va putea fi vizată, aşa că nu va mai exista loc în care să se ascundă pentru oligarhii lui (Vladimir) Putin, pentru companiile ruse implicate în susţinerea statului rus”, a adăugat oficialul UK.

ADVERTISEMENT