News
notix pixel id

Marea Britanie produce un test care promite să depisteze 50 de forme de cancer

28.11.2020 | 17:56
Marea Britanie produce un test care promite să depisteze 50 de forme de cancer
Dacă se va dovedi eficient, testul „Galleri” va salva zeci de mii de vieți în fiecare an. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a anunțat efectuarea unui program-pilot pentru un test de sânge care ar putea depista până la 50 de tipuri diferite de cancer aflate în stadiu incipent. În cazul în care se va dovedi eficient, cercetătorii speră să schimbe regulile pentru diagnosticarea precoce, astfel încât să poată salva zeci de mii de vieți în fiecare an.

Potrivit comunicatului transmis vineri, 27 noiembrie, „Galleri” a fost dezvoltat de o companie din California a cărei activitate se concentrează pe identificarea soluțiilor optime în vederea detectării timpurii a cancerului și va fi folosit pentru prima oară la mijlocul anului viitor, pentru un număr de 165.000 de persoane.

NHS speră ca testul să ajute la detectarea semnelor timpurii ale formelor de cancere care sunt greu de observat și, prin urmare, au rate de supraviețuire mai slabe. În această categorie intră cancerul ovarian și cel pancreatic.

ADVERTISEMENT

Un test de sânge care detectează 50 de forme diferite de cancer va fi disponibil în Marea Britanie

Depistarea precoce, în special pentru afecțiunile greu de tratat, cum ar fi cancerul ovarian și pancreatic, are potențialul de a salva multe vieți.

Prin urmare, acest test de sânge promițător ar putea fi un schimbător de jocuri în îngrijirea cancerului, ajutând alte mii de oameni să primească un tratament de succes”, a declarat Sir Simon Stevens, directorul executiv al NHS Anglia.

ADVERTISEMENT

Dintre cele 165.000 de persoane cărora li se va oferi testul, 140.000 vor avea vârste cuprinse între 50 și 79 de ani și nu vor prezenta simptome. Acestea vor fi identificate din baza de date a NHS, selectate aleatoriu și invitate să se alăture procesului.

Celelalte 25.000 de persoane vor fi identificate de medicul lor de familie ca având posibile semne de cancer și vor trebui nu doar să dea o probă de sânge, ci și să aibă rezultatele testelor convenționale, cum ar fi o scanare CT sau RMN, pentru a accelera diagnosticul.

ADVERTISEMENT

Unii experți sanitari au însă, numeroase dubii cu privire la eficacitatea testului de sânge și susțin că este promovat prematur de NHS, în condițiile în care nu s-a dovedit că funcționează.

Galleri ar putea fi capabil să detecteze cancerul din sânge la persoanele aflate într-o formă incipientă, dar dovezile că fac acest lucru în mod eficient sunt slabe”, a explicat Paul Pharoah, profesor de epidemiologie a cancerului la Universitatea Cambridge.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri