ADVERTISEMENT
News

Marea Britanie revine la lockdown de miercuri. Condițiile în care britanicii vor mai putea ieși din case

Autor: Adrian Ilie | 04.01.2021 | 23:36
Marea Britanie revine la lockdown de miercuri. Condițiile în care britanicii vor mai putea ieși din case
Premierul britanic Boris Johnson/ Foto: Hepta

Primul-ministru britanic Boris Johnson a anunțat, luni seara, că Marea Britanie va intra din nou în lockdown începând de miercuri dimineață.

ADVERTISEMENT

Decizia a fost luată pentru a limita răspândirea noii tulpini a coronavirusului, relatează Reuters, DPA şi AFP, preluate de Agerpres.

Izolarea la domiciliu a britanicilor se va face în aceleași condiții aspre ca și cea din timpul primăverii.

Boris Johnson le cere britanicilor să rămână acasă

Lockdown-ul va fi precedat de închiderea şcolilor începând de marţi, acestea având cursurile suspendate până la jumătatea lunii februarie, a precizat Boris Johnson.

ADVERTISEMENT

Astfel, oamenii îşi vor părăsi locuinţele doar pentru cumpărături esenţiale, exerciţii fizice, motive medicale, în caz de abuzuri domestice şi deplasare la locul de muncă doar în cazurile în care persoanele nu pot lucra de la domiciliu.

Chiar dacă noul „lockdown” va deveni legal miercuri, premierul Johnson a cerut populaţiei să respecte noile reguli de acum.

Marea Britanie a înregistrat 58.784 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un nou record de infectări zilnice, conform datelor publicate luni de Ministerul Sănătăţii de la Londra,

ADVERTISEMENT

S-au înregistrat de asemenea 407 noi decese asociate COVID-19. Numărul total al persoanelor ucise de această boală în Marea Britanie de la începutul pandemiei a ajuns la 75.431.

Pe lângă noul val de infectări provocat de tulpina coronavirusului apărută în insulele britanice, autoritățile de la Londra au acum și un alt motiv de îngrijorare, anume riscul ca pe teritoriul național să ajungă și tulpina descoperită în Africa de Sud, despre care se crede că ar putea fi rezistentă la vaccinare.

ADVERTISEMENT

Matt Hancock, ministrul Sănătății, a spus  că este foarte îngrijorat de varianta sud-africană a coronavirusului pe care a descris-o ca „o problemă mai mare” decât tulpina din Marea Britanie, identificată în Kent. „Aceasta este o problemă foarte semnificativă”, a adăugat Hancock.

Autoritățile britanice au restricționat deja zborurile din Africa de Sud și au dispus carantinarea oricărei persoane care vine din această țară.

ADVERTISEMENT

Între timp, un om de știință de la Oxford a fost și mai clar în ce privește riscul tulpinii din Africa, anume acela ca vaccinul să nu fie eficient. Sir John Bell a spus că există „un mare semn de întrebare” în ce privește capacitatea vaccinurilor de a preveni îmbolnăvirea cu varianta sud-africană a COVID-19.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT