News

Marea Britanie sancționează poliția moralității din Iran. Uciderea unei alte adolescente, un nou simbol al revoltei anti-regim

Marea Britanie se alătură SUA și UE, impunând sancțiuni poliției iraniene a moralității. Crește numărul tinerilor uciși în urma protestelor anti-regim
11.10.2022 | 14:00
Marea Britanie sanctioneaza politia moralitatii din Iran Uciderea unei alte adolescente un nou simbol al revoltei antiregim
Protestele din Iran au intrat în cea de-a patra săptămână Foto: Reuters, AP. Iranwire, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Presiunea internațională asupra conducerii islamice a Iranului a crescut luni, după ce Marea Britanie a impus sancțiuni forțelor de securitate iraniene, în contextul în care s-a raportat că muncitorii din industria petrolieră s-au alăturat protestelor la nivel național și au apărut noi violențe într-un oraș kurd.

Marea Britanie sancționează poliția moralității din Iran

Noile sancțiuni vizează înalți oficiali din domeniul securității și Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice, ca răspuns la represiunea dură a protestelor care au cuprins țara după ce Mahsa Amini, o femeie kurdo-iraniană de 22 de ani, a murit în custodia așa-numitei “poliții a moralității”.

ADVERTISEMENT

În afară de poliția iraniană a moralității ca instituție, Biroul britanic pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare (FCDO) a declarat că au fost sancționați șeful acesteia, Mohammed Gachi, și șeful diviziei sale din Teheran, Haj Ahmad Mirzaei.

Poliția moralității este responsabilă pentru patrulele de stradă care obligă femeile să poarte hijab și să participe la cursuri de reeducare privind modestia și castitatea. Amini a fost oprită de poliția moralității din cauza hainelor sale în timp ce se plimba într-un parc din Teheran și a fost reținută.

ADVERTISEMENT

FCDO a declarat că au fost raportate cazuri de utilizare de muniție de război împotriva protestatarilor, inclusiv atunci când studenții au fost blocați de forțele de securitate la universitatea Sharif săptămâna trecută, și că trupurile protestatarilor uciși de serviciile de securitate au fost îngropate fără ca familiile acestora să știe.

“Marea Britanie este alături de poporul iranian, care cere cu curaj ca guvernul lor să dea socoteală și să le fie respectate drepturile fundamentale ale omului”, a declarat ministrul britanic de externe, James Cleverly, citat de Guardian. “Aceste sancțiuni trimit un mesaj clar autorităților iraniene – vă vom cere socoteală pentru represiunea pe care o practicați.”

ADVERTISEMENT

Sancțiuni și pentru reprimarea protestelor din 2019

Separat, au fost impuse sancțiuni și pentru cinci oficiali pentru rolul lor în reprimarea protestelor din 2019.

Interdicții de călătorie și înghețarea activelor le-au fost impuse lui Gholamreza Soleimani, șeful forțelor Basij ale Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, responsabile de securitatea internă din Iran; Hassan Karami, comandantul unității de forțe speciale Naja a poliției iraniene; Hossein Ashtari, comandantul-șef al poliției iraniene; Leila Vaseghi, fost guvernator al provinciei Shahr-e Qods, și Hassan Shahvarpour, comandantul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) din provincia Khuzestan.

ADVERTISEMENT

Sancțiunile sunt menite să garanteze că persoanele enumerate nu pot călători în Regatul Unit și că toate activele lor deținute în Regatul Unit sau de către persoane din Regatul Unit, oriunde în lume, vor fi înghețate.

Anunțul vine după ce SUA au impus noi sancțiuni Iranului ca răspuns la tratamentul aplicat de Republica Islamică protestatarilor. Uniunea Europeană, principalul interlocutor în discuțiile indirecte dintre Washington și Teheran pentru a revigora acordul nuclear din2015, a declarat că va discuta despre sancțiuni pe 17 octombrie.

În timp ce discuțiile nucleare stagnează, protestatarii din Iran au continuat să se adune în diferite orașe, în ciuda unei represiuni violente din partea forțelor de securitate. Există, de asemenea, semne că grupuri de muncitori se alătură acum demonstrațiilor prin organizarea de greve.

Videoclipuri neverificate postate pe Twitter ar arăta zeci de muncitori și muncitori în uniformă care mărșăluiesc într-o uzină din Assaluyeh, în provincia Bushehr, bogată în petrol, situată pe malul Golfului Persic. Ei pot fi auziți fluierând și scandând “Nu vă fie frică! Suntem cu toții împreună” și “moarte dictatorului”.

Se intensifică eforturile pentru a zdrobi disidența kurdă

Assaluyeh este un centru industrial care găzduiește, de asemenea, instalații care procesează gazul din câmpul gigantic South Pars. Niciuna dintre înregistrările video nu a putut fi verificată independent și nu este clar dacă vor afecta producția petrochimică.

Grevele nu au fost confirmate de Ministerul Petrolului, dar sugerează că protestele s-ar putea extinde pentru a include un sector critic al economiei iraniene.

În altă parte, există semne că forțele de securitate și-au intensificat eforturile de a zdrobi disidența în regiunea kurdă din vestul țării. Mai multe înregistrări video neverificate, distribuite peste noapte pe rețelele de socializare, ar arăta focuri de armă și explozii în orașul Sanandaj, capitala provinciei Kurdistan.

Duminică, Organizația pentru drepturile omului Hengaw, cu sediul în Europa, a declarat că cel puțin patru persoane au fost ucise de către forțele de securitate în orașele kurde în weekend, inclusiv un tânăr care apare în mai multe videoclipuri neverificate acoperit de sânge și prăbușit la volanul mașinii sale după ce a fost împușcat în cap.

Regiunea kurdă din vestul Iranului a devenit unul dintre principalele puncte de foc ale tulburărilor, deoarece Amini era din Saghez, la aproximativ 190 de kilometri nord de Sanandaj. Comunitatea kurdă din Iran se plânge de zeci de ani că este marginalizată.

Guvernul iranian nu a furnizat un bilanț al tulburărilor din 24 septembrie, când a declarat că au murit 41 de persoane. Sâmbătă, organizația Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, a declarat că cel puțin 185 de persoane au fost ucise până în prezent de către forțele de securitate, inclusiv 19 copii.

Uciderea unei alte adolescente, un nou simbol al revoltei anti-regim

Sarinei Esmaeilzadeh, în vârstă de 16 ani, îi plăcea să își împărtășească viața cu lumea online. Pe blogul său video, adolescenta carismatică cânta, dansa, gătea, se machia și sărbătorea sfârșitul examenelor.

La 22 septembrie, Esmaeilzadeh a mers să se alăture protestelor care au cuprins țara și a fost bătută până la moarte de forțele de securitate iraniene, spun grupurile de protecție a drepturilor omului.

În timp ce cazul ei a atras atenția pe internet, autoritățile iraniene au negat vineri orice responsabilitate, susținând că a murit prin sinucidere, sărind de pe un acoperiș. Dar detaliile morții lui Esmaeilzadeh în orașul Karaj, la vest de Teheran, se încadrează într-un model mai larg de urmărire, arestare și, în unele cazuri, ucidere a minorilor de către forțele de securitate, în timp ce revolta antiguvernamentală din Iran a intrat în cea de-a patra săptămână.

Sarina Esmaeilzadeh “a murit după ce a fost bătută puternic în cap cu bastoane”, potrivit Amnesty International, care a raportat moartea ei la 30 septembrie și a declarat că ea a fost una dintre cele cel puțin 52 de persoane ucise de forțele de securitate până la 25 septembrie, o versiune confirmată ulterior de alte grupuri de apărare a drepturilor, relatează Washington Post.

Pe blogul său, Esmaeilzadeh deplângea ocazional discriminarea cu care se confruntă femeile în Iran. Adolescentele “au nevoie de libertate” pentru a trăi o viață bună, a spus ea într-un videoclip postat la 22 mai.

Dar ea nu a putut să o facă, a spus ea, “din cauza unora dintre restricțiile care sunt impuse în mod special femeilor”, cum ar fi obligativitatea hijabului și interzicerea accesului pe stadioanele sportive. Iranienii nu se pot aștepta la “nimic altceva” din partea guvernului în afară de ajutoare sociale, a spus ea.

Nika Shakarami, moarte suspectă luna trecută

Cazul Sarinei Esmaeilzadeh este straniu de asemănător cu cel al Nikei Shakarami, în vârstă de 16 ani, care a murit, de asemenea, în timpul protestelor de luna trecută. Familia ei susține că a fost ucisă de forțele de securitate după ce a ars un hijab, în timp ce autoritățile iraniene susțin că a căzut de pe un acoperiș.

Moartea lui Shakarami și încercările aparente de a o mușamaliza și de a-i intimida familia au alimentat și mai mult indignarea.

Moartea inexplicabilă a unei alte tinere, Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, aflată în custodia poliției iraniene pentru moralitate, a fost cea care a declanșat primele proteste la nivel național la mijlocul lunii septembrie. În ciuda unei represiuni violente și a închiderii internetului, tulburările populare au continuat, reprezentând cea mai mare provocare pentru liderii clerici iranieni din ultimii ani.

“Văd că protestele s-au extins și mai mult după ce s-au înmulțit crimele, în special odată cu uciderea Nikei și Sarinei”, a declarat Negin, o profesoară de artă în vârstă de 36 de ani de la un liceu din Teheran care s-a alăturat protestelor. Ea a vorbit cu condiția ca doar prenumele ei să fie folosit pentru a-i proteja securitatea.

Negin a declarat că una dintre rudele sale de sex masculin a respins inițial protestele ca fiind “o adunătură de copii răsfățați care fac gălăgie”. Dar apoi a fost foarte întristat de moartea lui Esmaeilzadeh, pe care a comparat-o cu pierderea unui mare poet de către Iran.

Încercare de mușamalizare

Cenzura iraniană și restricțiile de raportare fac ca numărul victimelor să fie dificil de verificat, dar grupurile pentru drepturile omului au identificat peste două duzini de copii care au fost uciși în timpul demonstrațiilor. Mulți dintre minori au trăit în zone din Iran marginalizate de mult timp, inclusiv în provinciile Kurdistan și Baluchistan, unde represiunea statului a fost cea mai severă.

Sub presiune, autoritățile iraniene au declarat vineri că Sarina Esmaeilzadeh a murit prin sinucidere, sărind de pe o clădire de cinci etaje. Televiziunea de stat a difuzat, de asemenea, un interviu cu mama adolescentei, care a declarat că fiica ei a mai încercat o dată să se sinucidă folosind pastile. Ea a confirmat cauza oficială a morții.

Dar Iranul are o istorie îndelungată în ceea ce privește forțarea mărturisirilor și difuzarea lor la televiziunea de stat, potrivit grupurilor de apărare a drepturilor. Mama lui Shakarami a declarat că familia sa a fost presată să facă declarații false despre moartea fiicei sale.

Televiziunea de stat a fost ulterior piratată pentru scurt timp sâmbătă de un grup care se autointitulează “Adalat Ali”, sau Justiția lui Ali. Hackerii au întrerupt un buletin de știri cu sloganuri de susținere a protestelor și cu imagini ale demonstranților uciși, inclusiv ale lui Esmaeilzadeh.

“Nucleul principal al acestei revoluții sunt Sarina și generația ei”, a declarat Negin. “Un grup care este pe deplin conștient de drepturile lor, este în contact cu lumea și știe foarte bine de ce sunt privați. … Ei nu au temerile generației [mele].”

ADVERTISEMENT
Tags: