News

Marea Britanie și-a luat rămas bun de la Elisabeta a II-a. Ce urmează pentru Charles al III-lea

Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată. Marea Britanie intră într-un nou capitol, domnia Regelui Charles al III-lea
20.09.2022 | 15:46
Marea Britanie sia luat ramas bun de la Elisabeta a IIa Ce urmeaza pentru Charles al IIIlea
Ceremonia de încoronare ar urma să aibă loc anul viitor Foto AP, hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După înmormântarea reginei Elisabeta a II-a, fiul ei cel mare a devenit oficial regele Regatului Unit. Înainte de accederea la tron, Regele Carol fusese cel mai în vârstă și cel mai longeviv moștenitor din istoria Marii Britanii, noul monarh succedându-i mamei sale la vârsta de 73 de ani.

Marea Britanie și-a luat rămas bun de la Elisabeta a II-a

Sicriul Reginei a fost înmormântat în Capela St George a Castelului Windsor, alături de regretatul ei soț, Prințul Philip, care a murit anul trecut, de tatăl ei, de mama ei și de cenușa surorii sale.

ADVERTISEMENT

Când are loc încoronarea regelui Charles al III-lea?

Când Regina a murit, tronul a trecut imediat în mâinile moștenitorului, Charles, fiului ei și al fostului Prinț de Wales. El va fi încoronat oficial rege în cadrul ceremoniei de încoronare, care ar putea avea loc în primăvara sau vara anului viitor.

În ultimii 900 de ani – de la William Cuceritorul – încoronarea a avut loc în Westminster Abbey.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de nunțile regale, încoronarea este un eveniment de stat: guvernul plătește pentru ceremonie și alege lista de invitați.

Ce coroană va purta noul monarh?

Arhiepiscopul de Canterbury va așeza pe capul lui Carol coroana Sfântului Eduard, care datează din 1661. Aceasta este coroana emblematică din aur solid dintre bijuteriile coroanei de la Turnul Londrei, care este împodobită cu 444 de pietre prețioase colorate, inclusiv rubine, granate, safire și turmaline, cu un centru de catifea violet și împodobită cu blană.

ADVERTISEMENT

Este purtată de monarh doar în momentul încoronării, în parte pentru că are o greutate de 2,23 kilograme.

Ce alte bijuterii vor mai fi folosite la încoronare?

Încoronările sunt ceremonii tradiționale, deși, potrivit presei britanice, Regele Charles al III-lea ar dori o versiune mai redusă în comparație cu încoronarea reginei Elisabeta a II-a din 1953.

ADVERTISEMENT

El va fi totuși umplut de bijuterii. Pe lângă coroana Sfântului Eduard, i se va prezenta și inelul de încoronare, supranumit verigheta Angliei, care este plasat pe al patrulea deget al mâinii drepte a monarhului.

Inelul este folosit din 1831 și este un inel simbolic cu safir și rubine tăiate baghetă sub formă de cruce, reprezentând crucea Sfântului Gheorghe și steagul scoțian.

De asemenea, i se va înmâna un sceptru datând din 1661, care a fost folosit la fiecare încoronare de atunci. În 1910, Regele George al V-lea a adăugat sceptrului diamantul Cullinan I, o piatră de 530,2 carate tăiată din diamantul Cullinan, o piatră de 3.106 carate descoperită în Africa de Sud în 1905.

Prințul Charles va primi, de asemenea, două armille de aur pentru a simboliza legătura monarhului cu poporul.

Unde va locui Regele Charles?

Aproximativ 100 de angajați ai Clarence House, unde au locuit Charles și Camilla până la moartea Elisabetei a II-a, au primit o notificare că și-ar putea pierde locurile de muncă, deoarece el nu va mai locui acolo.

Nu se știe încă unde se mută noul suveran. Regina Elisabeta a II-a avea mai multe reședințe, printre care Palatul Buckingham, Balmoral și Castelul Windsor. Nu a existat încă niciun anunț oficial, dar este de așteptat ca noul monarh să locuiască la Palatul Buckingham, pe care Charles îl consideră un simbol important al monarhiei.

Cu toate acestea, Palatul Buckingham se află în prezent într-o renovare de 369 de milioane de lire sterline finanțată de contribuabili, care nu va fi finalizată până în 2027. Acest lucru ar putea însemna că Charles și Camilla își întârzie mutarea.

Ce se va schimba sub Regele Charles al III-lea?

În calitate de rege al unei monarhii constituționale, Charles nu poate schimba atât de mult așa cum numai parlamentul ales poate face și adopta legislația. Acest sistem este susținut de așteptarea că regele va rămâne neutru din punct de vedere politic, deși Charles este cunoscut ca un campion pasionat al mai multor cauze, inclusiv criza climatică.

Se pare că Charles vrea o familie regală oficială redusă (reducerea numărului membrilor familiei regale care au atribuții oficiale) și s-a speculat că vor fi luate decizii pentru a reduce cheltuielile familiei suportate din bani publici.

Un domeniu important va fi legat de modernizarea relațiilor cu țările din Commonwealth. El a comentat înainte, la un summit al Commonwealth-ului, dorința lui de a „aprofunda propria înțelegere a impactului de durată al sclaviei”.

Încoronarea sa vine în urma turneului regal mult criticat al Prințului William în țările din Caraibe și a deciziei Barbados de a renunța la Regina ca șef al statului.

Ce se va întâmpla cu cei care au primit titlul de furnizor al casei regale?

Titlurile de furnizor al casei regale sunt o marcă de recunoaștere acordată bunurilor și serviciilor furnizate Reginei și un instrument valoros de marketing care permite deținătorilor să afișeze blazonul regal.

Titlurile acordate de Regină vor deveni nule la doi ani de la moartea acesteia, oferind companiilor timp să scoată stema de pe ambalaj și publicitate.

Dacă Regele Charles al III-lea dorește să le acorde un alt titlu, atunci ei pot primi distincția din nou.

ADVERTISEMENT