News

Marea Britanie și Germania, autorii morali ai conflictului dintre Israel și Palestina? De la ce a pornit disputa

14.05.2021 | 13:29
Marea Britanie si Germania autorii morali ai conflictului dintre Israel si Palestina De la ce a pornit disputa
Marea Britanie și Germania, autorii morali ai conflictului dintre Israel și Palestina? De la ce a pornit disputa Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Conflictul dintre Palestina și Israel, dispută veche de 100 de ani, din vremea ocupației britanice asupra teritoriului cunoscut azi drept Palestina, a escaladat, determinând ONU să avertizeze asupra pericolului unui „război la scară largă”.

Cele mai recente violențe vin după o lună de tensiuni în creștere în Ierusalim, iar premierul Israelului a avertizat că va folosi toată forța necesară pentru a-și apăra țara.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie și Germania, autorii morali ai conflictului dintre Israel și Palestina? De la ce a pornit disputa

Marea Britanie a preluat controlul asupra zonei cunoscute sub numele de Palestina după ce cârmuitorul acelei părți a Orientului Mijlociu, Imperiul Otoman, a fost învins în primul război mondial. Țara era locuită de o minoritate evreiască și de o majoritate arabă.

Tensiunile dintre cele două popoare au crescut când comunitatea internațională a dat Marii Britanii sarcina de a înființa o „casă națională” în Palestina pentru evrei. Pentru evrei, era casa lor ancestrală, dar arabii palestinieni au revendicat și pământul și s-au opus mișcării.

ADVERTISEMENT

Între anii 1920 și 1940, numărul evreilor care au ajuns acolo a crescut, mulți fugind de persecuții în Europa și căutând o patrie după Holocaustul din cel de-al doilea război mondial.

Violențele dintre evrei și arabi și împotriva stăpânirii britanice au escaladat, de asemenea.

În 1947, ONU a votat ca Palestina să fie divizată în două state diferite unul evreu și altul arab, Ierusalimul devenind un oraș internațional. Acest plan a fost acceptat de liderii evrei, dar respins de partea arabă și nu a fost niciodată pus în aplicare.

ADVERTISEMENT

Crearea Israelului și „Catastrofa”

În 1948, incapabili să rezolve problema, conducătorii britanici au plecat și liderii evrei au declarat crearea statului Israel. Mulți palestinieni s-au opus și a urmat un război. Trupele din țările arabe vecine au invadat teritoriul.

Sute de mii de palestinieni au fugit sau au fost forțați să-și părăsească casele în ceea ce ei numesc Al Nakba, sau „Catastrofa”.

ADVERTISEMENT

Până la încheierea luptelor după un acord de încetare a focului în anul următor, Israelul controla cea mai mare parte a teritoriului. Iordania a ocupat terenuri care au devenit cunoscute sub numele de Cisiordania, iar Egiptul a ocupat Gaza. Ierusalimul era împărțit între forțele israeliene din vest și forțele iordaniene din est.

Pentru că nu a existat niciodată un acord de pace – fiecare parte a dat vina pe cealaltă – au fost mai multe războaie și lupte în deceniile care au urmat.

Cum arată harta astăzi

Într-un alt război din 1967, Israelul a ocupat Ierusalimul de Est și Cisiordania, precum și majoritatea platoului Golan, Fâșia Gaza și peninsula egipteană Sinai.

Majoritatea refugiaților palestinieni și descendenții lor locuiesc în Gaza și Cisiordania, precum și în vecinătatea Iordaniei, Siriei și Libanului.

Nici lor, nici descendenților lor nu li sa permis să se întoarcă la casele lor. Israelul susține că acest lucru ar copleși țara și ar amenința existența ei ca stat evreu.

Israelul ocupă încă Cisiordania și, deși s-a retras din Gaza, ONU încă mai consideră acea bucată de pământ ca parte a teritoriului ocupat.

Conflictul dintre Israel și Palestina, o dispută veche de 100 de ani
Conflictul dintre Israel și Palestina, o dispută veche de 100 de ani Foto: BBC

Israelul revendică întregul Ierusalim ca fiind capitala sa, în timp ce palestinienii revendică Ierusalimul de Est drept capitala unui viitor stat palestinian.

SUA este una dintre puținele țări care recunosc revendicările Israelului asupra întregul oraș.

În ultimii 50 de ani, Israelul a construit așezări în aceste zone, unde trăiesc acum peste 600.000 de evrei.

Palestinienii susțin că acestea sunt ilegale în conformitate cu legislația internațională și sunt obstacole în calea păcii, dar Israelul neagă acest lucru.

Ce se întâmplă acum?

Tensiunile sunt adesea mari între Israel și palestinienii care locuiesc în Ierusalimul de Est, Gaza și Cisiordania.

Gaza este condusă de un grup militant palestinian numit Hamas, care a luptat de multe ori cu Israelul. Israelul și Egiptul controlează ferm granițele Gaza pentru a opri accesul armelor la Hamas.

Palestinienii din Gaza și Cisiordania spun că suferă din cauza acțiunilor și restricțiilor israeliene. Israelul spune că acționează doar pentru a se proteja de violența palestiniană.

Tensiunile s-au intensificat de la începutul Ramadanului (luna sfântă musulmană) la mijlocul lunii aprilie 2021, cu ciocniri nocturne între polițiști și palestinieni.

Amenințarea evacuării unor familii palestiniene din Ierusalimul de Est a provocat, de asemenea, o furie tot mai mare.

Principalele puncte de conflict

Există o serie de probleme asupra cărora Israelul și Palestina nu pot fi de acord. Acestea includ ce ar trebui să se întâmple cu refugiații palestinieni, dacă așezările evreiești din Cisiordania ocupată ar trebui să rămână sau să fie înlăturate, dacă cele două părți ar trebui să partajeze Ierusalimul și, poate cel mai dificil dintre toate, dacă ar trebui creat un stat palestinian lângă Israel.

Discuțiile de pace se desfășoară de peste 25 de ani, dar până acum nu au rezolvat conflictul. Iar situația nu dă semne că va fi rezolvată în curând.

Cel mai recent plan de pace, pregătit de Statele Unite, sub președinția lui Donald Trump – numit „acordul secolului” de premierul israelian Benjamin Netanyahu – a fost respins de palestinieni ca fiind unilateral.

Orice viitor acord de pace va avea nevoie ca ambele părți să fie de acord să rezolve probleme complexe. Până când acest lucru se va întâmpla, conflictul va continua.

Gaza, lovită de cel mai puternic bombardament de până acum

Noaptea trecută, Israelul a supus Gaza la cel mai intens bombardament de până acum, lovind cu forțele terestre și navale, precum și din aer.

Armata israeliană a declarat că operațiunea din timpul nopții a fost concepută pentru a distruge o rețea de tuneluri folosite de militanții palestinieni.

Un reporter al BBC în Gaza a relatate despre bombardamente grele care implică vase militare, avioane de luptă și elicoptere. Cerul nopții a fost luminat de explozii.

Temerile unei incursiuni israeliene au făcut ca familiile palestiniene care locuiesc în apropierea frontierei să fugă. Acest lucru a avut loc după ce Forțele de Apărare ale Israelului (FDI) au postat pe Twitter că „atacă în Fâșia Gaza”, dar un purtător de cuvânt militar a declarat ulterior că nu au intrat trupe în Gaza.

Între timp, Hamas a mai lansat joi seară alte trei rafale care au însumat aproximativ 55 de rachete înspre Israel.

Peste 100 de persoane au fost ucise în Gaza și șapte în Israel de când au început luptele luni.

ADVERTISEMENT
Tags: